INEOS vernietigt Ayuso na dagje vol gas in Romandië: Rodriguez nieuwe leider, Carapaz mag rit winnen Wielrennen
Wielrennen

INEOS vernietigt Ayuso na dagje vol gas in Romandië: Rodriguez nieuwe leider, Carapaz mag rit winnen

INEOS vernietigt Ayuso na dagje vol gas in Romandië: Rodriguez nieuwe leider, Carapaz mag rit winnen

Richard Carapaz heeft de tweede aankomst bergop in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De renner van EF Education-EasyPost was - als minder gevaarlijke klant voor het klassement - solo de beste na een versnelling in de laatste kilometers. Juan Aysuo verloor verrassend zijn leiderstrui, nadat hij op de slotklim volledig ineen stortte na een hele dag volle bak gas geven door INEOS Grenadiers. Carlos Rodriguez is daardoor de nieuwe leider.

151,7 kilometer, van Saillon naar Leysin. Met vijf gecategoriseerde beklimmingen met recht de koninginnenrit van deze Ronde van Romandië. En dus was het vechten geblazen om een plekje in de vlucht, vanuit de start. Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike), Raul Garcia (Arkéa-B&B Hotels) en Nelson Oliveira (Movistar) waren de eerste drie die weg kwamen. Zij kregen in een pittige strijd gezelschap van bergklassementleider Juri Hollmann van Alpecin-Deceuninck.

Lemmen pakt bergpunten, INEOS geeft gas

Nadat ook Dorian Godon (ritwinnaar op dag twee van Decathlon AG2R La Mondiale) en Josef Cerny (Soudal-Quick Step) kwamen aansluiten, kon een sterk gezelschap van zes de benen laten draaien. Met een voorgift van drie minuten begonnen ze aan de beklimming van de Ovronnaz. INEOS Grenadiers zorgde er vanaf daar in het peloton voor dat het tempo hoog kwam te liggen. Lemmen, Oliveira en Garcia kwamen als sterkste drie uit de kopgroep als eersten boven. Het peloton gaf op de top nog slechts veertig seconden toe.

In de afzink en de vlakke fase erna liepen de drie leiders logischerwijs weer wat uit, én ze kregen gezelschap. Godon was op de klim teruggevallen in het peloton, maar de Fransman reed samen met ploegmaat Clément Berthet in één snok weer naar de kopgroep toe. Vijf mannen, met 1.50 minuten voorsprong richting de klim van La Rasse, van derde categorie. Lemmen pakte hier net als op de eerste klim alle bergpunten en mocht zo nog dromen van het bergklassement.

Lees verder onder de video!

UAE en INEOS zetten druk, Berthét alleen

UAE-Team Emirates nam in de vallei het heft in handen en dunde het peloton zo nog verder uit. Mannen als Jai Hindley, Simon Yates en Luke Plapp zaten zelfs even aan de verkeerde kant van een scheur, maar konden de schade herstellen richting de tweetrapsraket Les Rives-Les Giettes. INEOS Grenadiers zette de ploeg meteen weer op kop en dat was het signaal voor Lemmen om te versnellen van voren. Berthét kon als enige mee met de Nederlander, en de Fransman liet hem zelfs staan.

Onder aanvoering van Thymen Arensman werd het peloton onder druk gezet, maar buiten Plapp loste er in deze fase nog niemand van de klassementsrenners. Berthét verdedigde een kleine twee minuten voorsprong op die groep, met Lemmen die er nog tussenin zwom richting de slotklim naar Leysin: 13,8 kilometer aan 6,0 procent gemiddeld, maar vooral in deel twee steilere stroken richting het hoofdkwartier van de UCI in Aigle.

Lees verder onder de video!

Ayuso niet makkelijk onder INEOS-geweld

Op de slotklim deed INEOS wat het al de hele dag had gedaan: gas geven. Nadat alle mannen waren opgerookt, viel Egan Bernal aan en meteen bleek dat Ayuso het even moeilijk had. Dat had Bernals ploegmaat Carlos Rodriguez gezien, de nummer vier uit het klassement. Hij reed naar Bernal toe en de Colombiaan besloot tempo te maken. Achter hen keerde Ayuso wel terug, met ook Richard Carapaz (EF), Florian Lipowitz (BORA) en Enric Mas (Movistar) erbij.

Het was verrassend Lipowitz die in de laatste drie kilometer weg knalde bij de grote namen. De Duitser kreeg Carapaz en Rodriguez mee. Mas en Aleksandr Vlasov probeerden de oversteek nog te wagen. Ayuso boog het hoofd en had duidelijk een rotdag. Hij bleef bij Ilan Van Wilder en Bernal. Vooraan werd Lipowitz gemaand om op Vlasov te wachten, nu Ayuso het klassement leek te verliezen. Dat bood Carapaz de ruimte om weg te rijden en voor ritwinst te gaan.

De Ecuadoraan reed rap een mooie voorsprong bijeen en gaf die niet meer uit handen. Belangrijker: voor het klassement deden nummers drie (Rodriguez), vier (Vlasov) en zes (Lipowitz) een serieuze zaak richting de gelosten Ayuso, Van Wilder en ook Lenny Martinez (Groupama-FDJ. Rodriguez hield Vlasov op een gat, waardoor hij de leiderstrui mocht aantrekken. Lipowitz maakte grote indruk, door nog bij de Spanjaard weg te rijden en héél dichtbij Carapaz te komen. Het werd echter een tweede plek voor de Duitser.

Uitslag etappe 4 Ronde van Romandië

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws