Carapaz schenkt INEOS nieuwe eindzege, Mäder wint slotrit in Zwitserland Wielrennen
Wielrennen

Carapaz schenkt INEOS nieuwe eindzege, Mäder wint slotrit in Zwitserland

Carapaz schenkt INEOS nieuwe eindzege, Mäder wint slotrit in Zwitserland

Richard Carapaz heeft in de slotetappe van de Ronde van Zwitserland de eindzege veilig weten te stellen. De Ecuadoraan pareerde zonder moeite aanvallen op zijn leiderstrui. Hij gunde het Gino Mäder wel om weg te rijden, waarna hij de zege kon pakken.

De slotetappe van de Ronde van Zwitserland beloofde spektakel op te leveren en de renners stelden wat dat betreft niets teleur. Vanuit de start ging het er verschrikkelijk hard aan toe, wat ervoor zorgde dat er al vroeg renners uit het peloton moesten lossen. Terwijl dat gebeurde, werd er voorin slag om slinger gedemarreerd. Wout Poels slaagde er met een stevige inspanning in om in zijn eentje voor een grote groep uit te blijven. Op die manier verzamelde hij de eerste bergpunten van de dag.

Poels krijgt interessante medevluchters mee

Achter de Nederlander begon zich langzaam maar zeker een interessante groep met sterke renners te vormen. In verschillende delen kwam deze tot stand. Renners als Marc Soler (Movistar), Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Dries Devenyns (Deceuninck) waren van de partij, maar interessanter was nog dat Team DSM met drie renners voorin vertegenwoordigd was. Søren Kragh Andersen zat er vanaf het begin bij en kreeg later gezelschap van Tiesj Benoot en Andreas Leknessund.

Op de tweede beklimming van de dag wist de kopgroep van vijftien renners de voorsprong van twee minuten te consolideren. Verschillende renners hadden de zinnen gezet op de bergpunten, wat een interessante strijd opleverde. Het was uiteindelijk Poels die weer als eerste bovenkwam, maar David de la Cruz kon door zijn tweede plek de virtuele leiding in het bergklassement overleven. Een lange afdaling van veertig (!) kilometer volgde, waarin voor het wedstrijdverhaal weinig gebeurde.

Pernsteiner alleen na onenigheid in kopgroep

Dat was daarna wel een ander verhaal. Al ruim voordat men begon aan de definitieve laatste beklimming ging het wegdek pittig omhoog. Alleen Kragh Andersen was echt bereid om kopwerk te leveren, waardoor de samenwerking in de kopgroep niet zo best meer verliep. Het leidde tot de nodige versplintering in de kopgroep in aanloop van de pas. Benoot, Leknessund, Devenyns en Nans Peters bleven vooruit.

In het peloton zat men echter niet stil. Verschillende ploegen namen het heft in handen, waarna de voorsprong in een rap tempo als sneeuw voor de zon verdween. Het waren Jumbo-Visma, Team BikeExchange en INEOS Grenadiers die de volledige kopgroep één voor één oprolden. Alleen Hermann Pernsteiner bleef nog in zijn eentje standhouden. De dappere Oostenrijker was echter ook niet opgewassen tegen het beulswerk van onder meer Rohan Dennis.

Urán krijgt geen ruimte, Woods wel

Toen het sprookje voor Pernsteiner wel voorbij leek te zijn, besloot Rigoberto Urán om zijn bommetje te droppen. De Colombiaan was de enige overgebleven uitdager van klassementsleider Carapaz, maar er zat weinig venijn in zijn aanval. De gele trui volgde moeiteloos, waarna het gevaar vanuit EF-kant wel geweken was. Dat vervolgens Michael Woods en Mattia Cattaneo demarreerden, vond Carapaz geen enkel probleem.

Urán probeerde het nog een tweede keer, maar ook dit had niet veel om het lijf. Als een ijskoele kikker volgde Carapaz het wiel van de nummer twee. Hetzelfde scenario volgde: vertwijfeling, waarna één renner kon profiteren. Dit keer was het Gino Mäder die ontsnapte. De Zwitser knalde in no-time naar het wiel van Cattaneo, die even daarvoor gelost was door Woods. De Canadees slaagde er als eerste de top te bereiken en de afdaling in te gaan.

Woods en Mäder blijven vooruit

Vervolgens kregen we een zeer spannende afdaling te zien. Woods wist zijn verzamelde voorsprong niet vast te houden en werd bijgehaald door Mäder. Ook de elite-groep met Carapaz en Urán leek erbij te komen, maar dat was tot het moment dat Eddie Dunbar daaruit demarreerde. Dat verstoorde de samenwerking, waarna het tempo uit de achtervolging gehaald werd.

Woods en Mäder twijfelden niet meer en stevenden af op de laatste kilometer. Daar gingen de twee de strijd met elkaar aan in de sprint. De Canadees van Israel Start-Up Nation trok de sprint aan, maar de normaal zo snelle renner kon zijn sprint niet lang genoeg doortrekken. In een gek ogende sprint kon Mäder vanuit het zadel eerder over de finishlijn rollen en zegevieren.

Achter het duo sprintte Cattaneo nog naar de derde plek in de uitslag. Carapaz finishte veilig in het groepje, waarna hij zich tot winnaar van de Ronde van Zwitserland mocht kronen. Voor hem was het de generale repetitie met het ook op de komende Tour de France, waar hij als één van de kopmannen van zijn ploeg van start gaat.

Uitslag etappe 8 en eindklassement Ronde van Zwitserland 2021

Lees etappe 8 in de Ronde van Zwitserland 2021 terug in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws