Rigoberto Urán

Dit is de pagina van Rigoberto Urán. De Colombiaanse renner van EF Education First toonde zich in de laatste vijftien jaar als een veelzijdig renner, die goede klassementen kan rijden en sterk is in lastige eendagswedstrijden. In de Leiderstrui houdt al het belangrijke nieuws rondom Urán bij en onderhoudt tevens zijn biografie.

rigoberto uran

Urán breekt snel door met mooie prestaties in Giro d'Italia

Rigoberto Urán wordt in 1987 in Colombia geboren. Als straatarme jongeling is de fiets zijn redding. In 2007 wordt Urán al prof, bij het kleine Unibet.com. Op twintigjarige leeftijd rijdt hij al bij de beste tien in de Ronde van Zwitserland en wint hij een etappe. In 2008 wordt hij al derde in de Ronde van Lombardije en tweede in de Ronde van Catalonië. Het is een startschot van een mooie loopbaan, met de focus op het rondewerk, waarin de Colombiaan regelmatig mooie zeges boekt. In 2009 debuteert hij in de Tour de France. 

De jaren hierna komt Urán iets langzamer op gang. In 2012 wordt hij zevende in de Giro, zijn eerste top tien-notering in een grote ronde. Ook wint hij daar het jongerenklassement. In 2013 is hij dicht bij de eindzege, hij wordt tweede. Dit herhaalt hij het jaar nadien. In 2012 neemt hij ook een zilveren medaille mee naar huis na de Olympische Spelen, na in een gekke sprint gekopt te zijn door Alexandre Vinokoerov. Ook wordt hij dat jaar weer derde in Lombardije. In deze jaren rijdt Urán voor grote teams als Omega Pharma Quick-Step en Team Sky.

Urán verlegt focus naar de Tour de France

In 2015 en 2016 kent Urán op rondegebied twee magere jaren. De Colombiaan komt er niet aan te pas in zijn geliefde Giro. In 2017, Urán is dan inmiddels dertig, kent de klimmer een mooie opleving in de Tour. Inmiddels rijdt hij voor Cannondale-Drapac, de voorloper van EF Education EasyPost. In de Tour rijdt Urán verrassend naar een podiumplaats. Hij moet uiteindelijk net zijn meerdere erkennen in Chris Froome. Ook wint hij de negende etappe.

In de jaren die volgen probeert Urán zijn kunstje te herhalen in de Tour, zonder veel succes. Hij boekt nog enkele top tien-noteringen, maar komt niet meer in de buurt van het podium. Her en der wint hij nog mooie koersen, zoals etappes in de Vuelta en opnieuw in Zwitserland. Bovenal staat hij bekend om zijn immer stralende glimlach. In de herfst van zijn lange carriere is Urán inmiddels een vertrouwd gezicht bij de roze équipe van EF. Na 2024 zal hij stoppen als wielrenner.

Rigoberto Urán Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties