Carthy verrast met ritzege in loodzware rit Burgos, Bardet verliest leiderstrui op slotdag Wielrennen
Wielrennen

Carthy verrast met ritzege in loodzware rit Burgos, Bardet verliest leiderstrui op slotdag

Carthy verrast met ritzege in loodzware rit Burgos, Bardet verliest leiderstrui op slotdag

Hugh Carthy heeft de laatste rit in de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. Leider Romain Bardet verloor zijn leiderstrui door een regelrechte jour sans, een slechte dag, aan Mikel Landa.

Het afsluitende hoofdstuk van de Ronde van Burgos wordt traditioneel geschreven op de Lagunas de Neila, waar Bardet en co hoofdrolspeler zijn. De proloog van het boek was voor heel andere mannen: een groep baroudeurs nam afstand van het peloton. Onder hen Sep Vanmarcke, die zich hier in vorm wil rijden voor het najaar.

Ook Lawson Craddock (EF), Marcus Burghardt (BORA), Gonzalo Serrano (Movistar), Álvaro Cuadros (Caja Rural) en Mikel Bizkarra (Euskaltel) waren present in deze sterke kopgroep, die meer dan vijf minuten voorsprong kreeg van de trawanten van DSM. Dit boezemde wat angst in bij andere ploegen, onder meer BikeExchange en Bahrain Victorious staken een handje bij in de achtervolging.

Uiteindelijk begonnen de zes met zo'n twee minuten aan de zware slotklim van 11,8 kilometer aan 6,3 procent, die ze in de eerste kilometers aardig wisten wast te houden. Met name Craddock maakte een uitstekende indruk, terwijl ook zwaargewichten Vanmarcke en Burghardt knap standhielden.

Bahrain domineert, Bardet capituleert 

In het peloton duurde het langer dan verwacht voordat we vuurwerk kregen: de mannen van Bahrain Victorious onderhielden een strak tempo richting de laatste paar kilometer, wat dan ook het eindpunt betekende voor de vluchtgroep en het beginpunt voor de aanval van Mark Padun.

Op dat moment voltrok zich een heel apart feit achterin het peloton: leider Romain Bardet verkeerde zwaar in moeilijkheden en leek een streep te kunnen zetten door zijn leiderstrui, die hij met zoveel snee had veroverd op donderdag. Heel apart, maar Bardet zou met minuten achterstand en een door pijn vertrokken gezicht over de finish komen.

In de laatste kilometer denderde Jay Vine over Padun heen, met Santiago Buitrago van Bahrain in zijn spoor. Toch was het wachten tot de echte toppers kwamen, waarvan Egan Bernal als eerste over de koplopers denderde. Zelfs de Colombiaan timede zijn slotklim verkeerd, waarna Carthy als een duveltje uit een doosje kwam en de ritzege meenam naar Groot-Brittanië.

Uitslag & eindklassement Ronde van Burgos 2021 etappe 5


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws