Cavendish is terug met ritzege in de Tour, Van Moer strandt in ultieme slotfase Wielrennen
Wielrennen

Cavendish is terug met ritzege in de Tour, Van Moer strandt in ultieme slotfase

Cavendish is terug met ritzege in de Tour, Van Moer strandt in ultieme slotfase

Mark Cavendish heeft zijn 31e Tour de France-ritzege in zijn carrière weten te boeken. Hij was de snelste in de massasprint, nadat Brent Van Moer in de ultieme slotfase werd ingerekend door het peloton. Mathieu van der Poel behoudt de gele trui.

Na de tumultueuze etappe van maandag besloot het peloton het in de opening van de vierde rit een stuk rustiger aan te doen. Sterker nog, er kwam een protestje aan te pas, waardoor het tempo volledig uit de openingsfase gehaald werd. Sommige renners leken er niet al te veel interesse in te hebben, maar desondanks was de natuurlijke overmacht van André Greipel groot genoeg om de boel even stop te zetten.

Van Moer en Périchon sieren de dag

Toen dit hele tafereel achter de rug was, kon er gelukkig ook nog gekoerst worden. Brent Van Moer (Lotto Soudal) en Pierre-Luc Périchon (Cofidis) hadden er nog wel zin in: zij besloten samen op pad te gaan om de vlucht van de dag te vormen. Echt groot werd hun voorsprong echter niet. Het peloton hield het tweetal de gehele wedstrijd perfect onder controle.

Veel viel er verder niet te beleven in het vervolg van de rit. Klimmetjes waren er niet te vinden onderweg en het enige hoogtepuntje voorafgaand aan de finish vonden we tot dan toe bij de tussensprint. Van Moer klopte zijn medevluchter, terwijl in het peloton Cavendish er met de meeste punten vandoor ging. Zijn ploeggenoot Michael Mørkøv kaapte nog een behoorlijke buit weg voor de concurrentie.

Toen de voorsprong van het tweetal vooraan onder de minuut dook, besloot Van Moer dat er een klap extra op moest. De Belg wist zijn compagnon af te schudden en vervolgde solo zijn weg. Plotseling wist hij zijn voorsprong nog wat uit te breiden ook. De ontketende hardrijder gaf Périchon geen enkele kans om terug te keren tot aan zijn wiel. Niet veel later werd de Fransman opgepeuzeld door het peloton.

Van Moer versus het peloton

In het peloton werden er weinig aanstalten gemaakt om Van Moer direct terug te pakken. Op zeven kilometer van het einde was de voorsprong van de Lotto-renner nog altijd meer dan genoeg, waardoor hij langzaam mocht beginnen te dromen van de ritzege. In zijn eentje wist hij nog altijd snelheden van meer dan vijftig kilometer per uur te halen.

Bij Deceuninck-Quick-Step besefte men dat ze er toch écht aan moesten beginnen. De mannen van Cavendish werd het echter bijzonder moeilijk gemaakt door de ploeggenoten van Van Moer. Zij stopten af aan het front van het peloton om wat extra speelruimte te zorgen. Echt snel ging het echter met de seconden toen ook andere ploegen zich begonnen te roeren in de achtervolging.

Sprinters overrompelen Van Moer

Bij het ingaan van de slotkilometer reed Van Moer nog altijd voor de groep uit, maar het peloton kende geen genade. In de oplopende finale denderde het complete peloton over de vermoeide en leeggestreden Belg heen. Zijn inspanningen werden niet beloond met een fenomenale ritzege.

Cees Bol leek in een uitstekende positie gebracht te worden, maar hij kon vanuit de binnenbocht de opkomende Cavendish niet van zich afhouden. De Brit sprintte naar de ritzege, net voor Nacer Bouhanni. De Fransman kwam nog ontzettend dicht, wat zorgde voor de nodige teleurstelling. Hij sloeg bij het passeren van de finishlijn op zijn stuur.

Uitslag etappe 4 Tour de France 2021

Lees etappe 4 van de Tour de France 2021 terug in onze liveblog

Volg je liveblog via de app? Klik dan hier om de laatste updates via je browser te volgen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws