Chloe Dygert slaat terug! Drie jaar na gruwelijke valpartij pakt ze alsnog haar wereldtitel tijdrijden Wielrennen
Wielrennen

Chloe Dygert slaat terug! Drie jaar na gruwelijke valpartij pakt ze alsnog haar wereldtitel tijdrijden

Chloe Dygert slaat terug! Drie jaar na gruwelijke valpartij pakt ze alsnog haar wereldtitel tijdrijden

Chloe Dygert is wereldkampioene tijdrijden bij de elite vrouwen. De Amerikaanse maakt daarmee de cirkel helemaal rond. Drie jaar na haar horrorcrash pakte ze eindelijk de titel. Topfavoriete Marlen Reusser keek bij het eerste tussenpunt al tegen een achterstand van een halve minuut aan en stapte vervolgens af.

Eén van de topfavorieten startte al vroeg op de dag, namelijk Dygert. De Amerikaanse reed haar tijdrit tussen de mindere goden en haalde links en rechts rensters in. De degelijke tijden aan de finish van Cecile Uttrup Ludwig (Denemarken) en Eugenia Bujak (Slovenië) sneuvelden dan ook toen Dygert bij het kasteel in Stirling aankwam. Met een tijd van 46 minuten en 59 seconden was ze maar liefst 2.29 minuten sneller dan Bujak.

Vollering matig onderweg, gevaar moet van de specialisten komen

Na outsiders als Emma Norsgaard, die een kleine drie minuten moest toegeven, startte een volgende favoriet: Demi Vollering. De Nederlandse startte zichtbaar met bravoure en had met Dygert een mooi meetpunt voor zich. Bij het eerste tussenpunt kwam de Nederlandse echter al 42 seconden tekort ten opzichte van Dygert, waardoor het voor haar moeilijk zou worden om mee te strijden om de zege.

Op het moment dat Vollering voorbij kwam aan het eerste tussenpunt, startten de overige kanshebbers op de zege. Marlen Reusser, Riejanne Markus en Grace Brown waren allemaal onderweg, waardoor Dygert in de hot seat iets nerveuzer begon te ogen. Het gevaar zou in ieder geval niet van Vollering komen, aangezien zij bij het tweede tussenpunt al 1.20 toegaf op Dygert.

Reusser en Markus komen tekort bij het eerste tussenpunt

Alle rensters repten zich naar het eerste tussenpunt, maar al gauw bleek dat niemand daar onder de tijd van Dygert zou duiken. Grace Brown kwam tot op zeventien seconden van Dygert, Anna Henderson gaf al 25 seconden toe en Marlen Reusser kwam maar liefst 33 seconden tekort. Riejanne Markus kwam slechts als 21e voorbij aan het eerste tussenpunt, op ruim een minuut van de Amerikaanse leidster in de wedstrijd.

Henderson was dus sterk begonnen aan haar tijdrit, maar verloor behoorlijk veel tijd in het tweede deel van de tijdrit. Ze kwam daar namelijk door op 0.57 minuten van Dygert. Aan de finish was het gat gegroeid tot 1.15 minuten. Dygert had haar tijdrit duidelijk niet slecht ingedeeld, wat het moeilijk zou maken voor andere rensters. Haar voornaamste concurrenten zouden zoals verwacht Brown en Reusser worden.

Desillusie voor Reusser: Zwitserse stapt af

Het woord was aan Reusser. Kon de Zwitserse haar achterstand van 33 seconden ombuigen tot een voorsprong? Het antwoord kwam al heel snel in de wedstrijd. De topfavoriete, die woensdag nog was gevallen op het WK Mixed Relay, schudde plots met haar hoofd en stapte vervolgens huilend af. Haar rol was helaas al vroeg uitgespeeld.

Tekst gaat verder onder de video.

Brown blijft dichtbij Dygert; interessante tweestrijd in Stirling

Brown keek bij het voorbijgaan heel even naar de huilende Reusser, maar moest meteen weer door. De Australische was goed op weg en leek na het eerste tussenpunt de enige die in staat was om Dygert te verslaan. Bij het tweede tussenpunt werd duidelijk dat ze iets meer tijd had verloren, maar met een achterstand van een halve minuut was alles nog speelbaar. Vollering passeerde intussen de finish op 1.27 minuten van Dygert. De Nederlandse was niet in staat om de regenboogtrui te bemachtigen.

Brown kwam met hoge snelheid aan en begon steeds meer tijd goed te maken op Dygert. Op de zware helling richting Stirling werd duidelijk dat het een echt secondenspel zou worden tussen de twee. Het gat ging van dertig, naar twintig seconden en voor Dygert het wist, was het gat alweer verkleind naar vijftien seconden! Op de streep was het ijzingwekkend spannend, maar Brown kwam net tekort. Dygert pakt de regenboogtrui met vijf seconden voorsprong op Brown.

Uitslagen WK tijdrijden elite vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws