Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite mannen 2023 | Hongerige Van Aert en Evenepoel tegen het soepie Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite mannen 2023 | Hongerige Van Aert en Evenepoel tegen het soepie

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite mannen 2023 | Hongerige Van Aert en Evenepoel tegen het soepie

Na de wegwedstrijden... kan iedereen naar huis. Althans, zo is het normaal op het WK wielrennen. Anno 2023 hebben we echter te maken met een 'super' WK en daarbij is gekozen voor het WK tijdrijden na de wegwedstrijden. Voor de vooruitblik van In de Leiderstrui maakt dat uiteraard niet uit!

Wie een blik waagt op de erelijst van het WK tegen de klok, ziet een bepaalde generatie dominantie telkens terugkomen. Michael Rogers, Fabian Cancellara, Tony Martin, Rohan Dennis en Filippo Ganna, allemaal wonnen ze het Wereldkampioenschap in deze eeuw meer dan één keer. Die laatste twee doen ook in 2023 weer mee.

Afgelopen jaar zorgde Tobias Foss voor een verrassing van jewelste met het winnen van het WK tegen de klok. De Noor kon in zijn tricot niet bevestigen dit jaar, maar zijn WK-titel in Australië pakken ze hem in ieder geval niet meer af. Stefan Küng (voor de tweede keer) en Remco Evenepoel (derde maal) mochten mee op het podium, waarmee zij net als Wout van Aert (ook twee keer podium) gebrand zullen zijn op revanche. Vanuit Nederlandse hoek doet er geen kanshebber á la Tom Dumoulin, winnaar in 2017, mee.

Praktische informatie WK tijdrijden mannen 2023

  • Vrijdag 11 augustus, Stirling
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK tijdrijden beloften

2022 Tobias Foss
2021 Filippo Ganna
2020 Filippo Ganna
2019 Rohan Dennis
2018 Rohan Dennis
2017 Tom Dumoulin
2016 Tony Martin
2015 Vasil Kiryienka
2014 Bradley Wiggins
2013 Tony Martin

WK tijdrijden mannen 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite mannen 2023 | Hongerige Van Aert en Evenepoel tegen het soepie

47,8 kilometer, zoveel staat de renners vrijdag één voor één te wachten. Dit is met start en finish in de Schotse stad Stirling, bekend van het Stirling Castle. Bij die toeristische trekpleister zullen we ook finishen, maar daarvoor moeten de coureurs wel eerst over een venijnige heuvel in de laatste meters.

Starten doen we hemelsbreed op een steenworp afstand van dit kasteel, vanwaar we via de A811 een heel stuk in westelijke richting trekken. Na 12,5 kilometer volgt dan het eerste tussenpunt, net na Nyadd. Vanaf die plaats beginnen we aan de extra lus ten opzichte van de wedstrijden op woensdag en donderdag, met passages in Thornhill en Kippen. Daarna zetten we koers terug richting Stirling, met het tweede tussenpunt na 34,5 km kilometer fietsen op Leckle Road.

Via enkele kleine heuveltjes en het derde tussenpunt (na 42,5 kilometer op Touch Road (zeshonderd meter aan 3,6 procent)) komen we weer in Stirling aan, waar de laatste achthonderd meter aan 5,7 procent omhoog lopen. Na bijna 47 kilometer is dit zwaar, wat nog lastiger gemaakt wordt door de met kasseien geplaveide weg!

De kasseien richting Stirling.

Weer
Het begon deze week zonnig en mooi in Stirling, waar ze het net nog een dagje volhouden op vrijdag. De temperatuur schommelt rond de 20 graden Celsius.

Tijden
Start: 14.21 uur (15.21 uur Nederlandse tijd)
Finish: 17.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd) -

Favorieten WK tijdrijden mannen 2023

Wat een heerlijk deelnemersveld, laten we daarmee beginnen! Grote ronde-kanonnen Jonas Vingegaard en Primoz Roglic van Jumbo-Visma vonden in hun voorbereiding op de Vuelta geen plekje voor het WK tijdrijden, maar verder zijn zo'n beetje alle kanonnen van het hedendaagse tijdrijden aanwezig in Stirling. En het interessante daarvan is: op basis van de resultaten van dit jaar is er geen échte topfavoriet aan te wijzen.

Ze wisten elkaar namelijk allemaal al wel te kloppen. De meest interessante uithaal was dan misschien wel die van Remco Evenepoel in de openingschrono van de Giro d'Italia. De Belg van Soudal Quick-Step reed toen in twintig kilometer bijna 22 seconden weg van Filippo Ganna, als winnaar van het WK in 2020 en 2021 de andere absolute topfavoriet. Ganna maakte al indruk op de baan en heeft zijn zinnen absoluut gezet op de tijdrit.

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite mannen 2023 | Hongerige Van Aert en Evenepoel tegen het soepie

Wout van Aert is de andere Belgische hoop. De hardrijder van Jumbo-Visma gaf na afloop van zijn tweede plaats op het WK op de weg aan dat hij nu 'alleen maar meer hongerig' zou zijn voor de tijdrit in Stirling, daar hij nog altijd heel graag een regenboogtrui in zijn kast wil. De Belg werd, net als Evenepoel overigens, in de Ronde van Zwitserland dan weer twee keer geklopt door Stefan Küng. De Groupama-FDJ-hardrijder heeft op basis van die tijdrit en zijn resultaten in chrono's van de afgelopen jaren ook een stekje verdiend bij de topfavorieten. Ook werd hij zondag opvallend onopvallend nog vijfde in de wegrit.

Op een goede dag kan Tadej Pogacar ook iedereen aan, bewees hij al meermaals in het verleden. Dit jaar reed hij nog maar één tijdrit, maar met zijn resultaten in eerdere chrono's liet de Sloveen zien dat hij zomaar ook iedereen af kan houden. Á la titelverdediger Tobias Foss zeg maar, die er in Glasgow ook 'gewoon' weer bij is. Foss werd vorige week negende in de tijdrit van de Ronde van Polen, waar ook andere schaduwfavorieten als Joao Almeida (Portugal), Geraint Thomas (Groot-Brittannië), Brandon MNcNulty (Verenigde Staten) en de winnaar Mattia Cattaneo (Italië) meededen.

Let ook op de Aussie's, die traditioneel goed tegen de klok rijden. Tweevoudig wereldkampioen Rohan Dennis rijdt hier zijn laatste WK en bewees in het verleden al te vaak dat hij kan pieken als geen ander, iets wat hij ook voor dit Wereldkampioenschap ambieert. Landgenoot Jay Vine heeft ook een grote stap gezet tegen de klok dit seizoen.

Voorbeschouwing WK tijdrijden - elite mannen 2023 | Hongerige Van Aert en Evenepoel tegen het soepie

De Denen hebben met Dauphiné-tijdritwinnaar Mikkel Bjerg en de in de wegrit niet zo goed rijdende Kasper Asgreen ook twee ijzers in het vuur, evenals de Fransen. Zij brengen Rémi Cavagna en Bruno Armirail aan de start. Een ander opvallend tweetal zijn de wereldkampioenen van vorig jaar, te weten Joshua Tarling (junioren) en Soren Waerenskjold (Denemarken). Daarbij lijkt die eerste een nog grotere stap gezet te hebben dan de tweede.

Sluiten we af met enkele verre outsiders, de een groter dan de andere. Europees kampioen Stefan Bissegger bijvoorbeeld, die nog niet goed uit de verf komt dit jaar. Maar ook types als Ben Healy (Ierland), Lennard Kämna (Duitsland), Lawson Craddock (Verenigde Staten) en het Nederlandse duo Daan Hoole/Jos van Emden.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK tijdrijden mannen 2023?

Topfavorieten: Remco Evenepoel (België) en Filippo Ganna (Italië)
Outsiders: Wout van Aert (België), Stefan Küng (Zwitserland), Tadej Pogacar (Slovenië) en Rohan Dennis (Australië)
Long shots: Mattia Cattaneo (Italië), Stefan Bissegger (Zwitserland), Tobias Foss (Noorwegen), Geraint Thomas, Joshua Tarling (Groot-Brittannië), Mikkel Bjerg (Denemarken), en Jay Vine (Australië)

Poll

Wie wint het WK tijdrijden?

TV WK tijdrijden mannen 2023

Het WK tijdrijden is vrijdag vanaf 15.35 uur te volgen via Sporza (VRT 1), de NOS (NPO 1) en Eurosport (zowel op het hoofdkanaal als de online platformen). In de Leiderstrui is in Stirling voor alle updates.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws