Ciccone duidelijk de sterkste uit Nederlands getinte kopgroep, Bouwman herovert bergtrui in Giro Wielrennen
Wielrennen

Ciccone duidelijk de sterkste uit Nederlands getinte kopgroep, Bouwman herovert bergtrui in Giro

Ciccone duidelijk de sterkste uit Nederlands getinte kopgroep, Bouwman herovert bergtrui in Giro

Giulio Ciccone heeft op knappe wijze de vijftiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan wist solo te zegevieren, nadat hij overduidelijk de beste klimmer was uit een omvangrijke kopgroep. Koen Bouwman wist in de rit de bergtrui te heroveren.

De renners hadden in de etappe van zaterdag diep in de energiereserves moeten tasten, maar dat betekende niet dat een dag later gekoerst werd met de handrem erop. Integendeel zelfs: vanaf kilometer nul was het slag om slinger demarreren. Geen enkel groepje, laat staan een individu, wist uit handen van het peloton te blijven. Dat ging bijna honderd kilometer lang zo door, toen vond men het in het peloton welletjes geweest.

Ook was het in de openingsfase van de wedstrijd nog even schrikken voor de kersverse roze trui Richard Carapaz. De Ecuadoraan raakte in de openingsfase van de rit, net als onder meer Mikel Landa en Fernando Gaviria, betrokken bij een valpartij. De klassementsleider kon echter gelukkig verder, waarna hij door zijn ploeggenoten werd teruggebracht tot het peloton.

Grote kopgroep met veel Nederlanders, Bouwman grijpt bergtrui

Een grote groep van 27 renners ontsnapte in twee delen uit het peloton. Daarbij zaten behoorlijk wat Nederlanders. Mathieu van der Poel, Sam Oomen, Koen Bouwman, Gijs Leemreize, Bauke mollema, Julius van den Berg, Thymen Arensman én Martijn Tusveld waren allemaal aanwezig. Daarmee was ons land bijna voor een derde deel vertegenwoordigd voorin. De groep reed in eerste instantie zo’n vier minuten weg van het peloton.

Nadat de groep gevormd was, begon men in koers al snel aan de eerste beklimming van de dag. Bergtrui Diego Rosa had even daarvoor al moeten lossen uit het peloton, waardoor Bouwman zijn kans rook vanuit de kopgroep. De Nederlander sloeg een mooi gat met de andere vluchters en raapte zo veertig punten op. Daarmee nam hij de leiding in het bergklassement over van de Italiaan van EOLO-kometa.

Van der Poel en Tusveld tonen zich, Ciccone sterk

In de afdaling werd Bouwman bijgehaald door Van der Poel en Tusveld, die samen razendsnel de berg waren afgegaan. De drie begonnen weliswaar nog gezamenlijk aan de volgende klim, maar samen zouden ze niet boven komen. Nadat Bouwman als eerste was afgehaakt, werden ook Van der Poel en Tusveld ingerekend door een groepje met Giulio Ciccone, Antonio Pedrero en Santiago Buitrago. Zij hadden op de beklimming een hogere snelheid en gingen erop en erover.

Ciccone had op de tweede klim de punten gepakt, waarna hij met zijn groep in de afdaling werd bijgehaald door Tusveld en Rui Costa. Met zijn zessen verdedigden ze aan de voet van de slotklim nog een voorsprong van bijna zes minuten op het peloton, van waaruit Guillaume Martin ontsnapt was. De Fransman ging op jacht naar de minuten die hij een dag eerder was kwijtgespeeld. De man van Cofidis raapte in die zoektocht de ene na de andere renners uit de uit elkaar gespatte kopgroep op.

Ciccone oppermachtig op slotklim

Ook op de laatste beklimming van de dag liet Ciccone er geen gras over groeien. De Italiaan ontsnapte al aan het begin van de beklimming, waarmee hij Pedrero, Costa en Tusveld direct onder druk zette. Buitrago en Carthy gingen nog wel even mee, maar moesten bij nieuwe versnellingen van de Trek-renner ook loslaten. Ciccone wist direct een groot gat te slaan op de concurrentie.

Ciccone bewees zijn status als topklimmer en hoefde in de laatste kilometers van de etappe niets meer te vrezen van de anderen uit de kopgroep. Omdat het peloton op grote achterstand volgde, kwam ook daarvandaan geen enkele bedreiging meer. Onder luid gejuich van de Italiaanse fans boekte hij zijn derde etappe-overwinning in de Giro in zijn carrière. Buitrago finishte op gepaste afstand als tweede, Pedrero als derde.

Martin pakt tijd terug, favorieten houden zich koest

Tusveld was uiteindelijk de beste Nederlander van de dag, met een vijfde plek in de daguitslag. Naast de DSM-coureur finishten ook Mollema en Leemreize nog in de top tien van de dag, die werd vervolledigd door Martin. De Fransman finishte op zes minuten achterstand van Ciccone, waardoor hij bijna twee minuten tijd terug pakte in de strijd om het algemeen klassement. Daardoor kwam hij opnieuw de top tien in de strijd om het roze binnen.

In het peloton deden de klassementsrenners elkaar geen pijn, maar wél leek Carapaz op sluwe wijze nog enkele seconden tijdwinst te boeken. In de sprint van het groepje favorieten liet Pavel Sivakov een gaatje vallen, waarna de concurrentie zat te slapen. De Ecuadoraan finishte met een klein gaatje op de rest, maar dat werd door de jury uiteindelijk niet toegekend. Carapaz start dus ook dinsdag met zeven tellen voorsprong op Jai Hindley.

Uitslag etappe 15 Giro d'Italia 2022

Lees etappe 15 van de Giro d'Italia 2022 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws