Cofidis 2022 | 'Zie vooral sprinters voor ereplaatsen, niet voor de zege' Wielrennen
Wielrennen

Cofidis 2022 | 'Zie vooral sprinters voor ereplaatsen, niet voor de zege'

Cofidis 2022 | 'Zie vooral sprinters voor ereplaatsen, niet voor de zege'

Cofidis verliest met Elia Viviani en Christophe Laporte twee belangrijke uithangborden, maar wat blijft er nog over voor de Franse ploeg in 2022? In de reeks voorbeschouwingen op het aankomende wielerjaar bespreken wij het met redacteur Pim Lansbergen.

Cofidis in 2021 in vogelvlucht

Positie in de UCI-ranking
15e
Aantal zeges
12 (WorldTour: 1)
Meeste zeges
Elia Viviani (7)
Mooiste zege
Giro d'Italia etappe 8, Victor Lafay
VerrassingVictor Lafay
TegenvallerElia Viviani
Algemeen oordeel In de Leiderstrui
5,6

Bovenstaand overzicht is samengesteld door onze eigen In de Leiderstrui-redactie. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij als volger een andere kijk op de zaak hebt. Wij horen daarom ook graag van wie of wat jij het meest genoten hebt, of misschien juist wel helemaal niet. Dit kan in de reacties aan de onderkant van deze pagina!

Cofidis 2022 | 'Zie vooral sprinters voor ereplaatsen, niet voor de zege'

Transfers Cofidis 2022

Voorbeschouwing Cofidis 2022

Hi Pim, welkom! We vorderen lekker met onze teamvoorbeschouwingen en vandaag staat Cofidis op het programma. Een team dat niet echt hoge cijfers van onze redactie ontving. Waarom gaf jij ze een vijf?

'Haa Jannick! Cofidis kreeg van mij een vijf, omdat de ploeg eigenlijk maar één echt mooie overwinning heeft behaald en de rest in toch wat kleinere koersen. Dat is voor een WorldTour-formatie gewoon heel karig, al is dat met de samenstelling van de selectie misschien niet al te gek.'

De ploeg behaalde dit jaar twaalf overwinningen, waarvan Elia Viviani er voor zeven zorgde. De Italiaan vertrekt echter volgend jaar. Heeft de ploeg genoeg nieuw sprintersgeweld in huis gehaald om dat gemis op te vangen?

'Hmm, dat vind ik een lastige. Als je naar de Giro kijkt, presteerde Davide Cimolai net zo goed als Viviani... En met wat meer steun dan bij zijn oude ploeg moet Bryan Coquard ook tot meer in staat zijn, maar de overwinningen in B-koersen van Viviani zie ik niemand zo gauw evenaren. Het zijn toch vooral sprinters die vaak voor ereplaatsen strijden en niet de zege.'

Ook neemt de ploeg afscheid van Christophe Laporte, die bij Jumbo-Visma de klassiekerkern komt versterken. Wie gaat de kar daar trekken voor de ploeg, denk jij?

'Als ik de selectie zo een beetje bekijk, is het gewoon een hele matige klassiekerploeg. Coquard moet dan Laporte gaan vervangen in de Belgische eendagskoersen, dus ik denk dat de druk bij hem komt te liggen. Of hij de resultaten van zijn voorganger gaat evenaren, vraag ik me af.'

Gelukkig zijn er ook nog sterkhouders die blijven, Guillaume Martin bijvoorbeeld. Denk jij dat hij komend jaar eindelijk écht zijn grote belofte weet in te lossen?

'Martin heeft nu twee jaar op rij toptienklasseringen in grote rondes op zijn naam staan en ik hoop dat hij die ambitie nu even opzij schuift. Vanuit de vlucht moet hij best in staat zijn tot ritzeges en ook in de kleinere koersen kan hij prima mee, maar een zesde plaats in Parijs-Nice of negende in de Vuelta a España is een keer leuk, maar moet niet elk jaar een doel zijn. '

De ploeg heeft met Ion Izagirre nog een interessante naam in huis gehaald. Als jij ploegleider was, hoe zou jij hem dan gebruiken bij Cofidis?

'Ik zie in Izagirre een goede rittenkaper. Zo heeft hij in het verleden succes gehad in alle drie de grote rondes en kleinere etappekoersen. In een vrije rol, die hij de afgelopen jaren bij Astana-Premier Tech weinig had, moet hij weer kunnen floreren.'

Victor Lafay werd door onze redactie bestempeld als de 'verrassing', waarschijnlijk vooral door zijn knappe ritoverwinning in de Giro d'Italia. Het blijft echter een redelijk onbekende naam voor mij, heeft hij de potentie om op andere manieren nog meer mooie dingen te laten zien?

'Ik ben daar nog niet helemaal van overtuigd. De ritzege in de Giro was mooi, maar de tegenstand in die kopgroep was niet heel groot, en in de rest van het jaar is het niet dat hij de stenen uit de straat reed. Hij heeft laten zien een prima klimmer te zijn dit jaar, maar ik wil eerst nog wat meer zien voor ik zijn potentie echt goed kan beoordelen.'

We gaven Cofidis het voordeel van de twijfel dit jaar door het inzetten van een stijgende lijn. Wat zou de ploeg volgens jou moeten bereiken komend jaar om opnieuw van een 'geslaagd' seizoen te kunnen spreken?

'Cofidis moet zich iets meer laten zien in de grote koersen. Dit jaar kwamen de zeges in kleine Franse ritjes die eindigden in een sprint en liet Martin zich af en toe zien, maar met Izagirre, Cimolai en Coquard zijn renners aangetrokken die mooie resultaten kunnen rijden, terwijl ook Benjamin Thomas en Max Walscheid zich kunnen laten zien in bijvoorbeeld tijdritten. Vaak reed de ploeg anoniem rond of streed het om de tiende plek, en in 2022 moet dat toch opvallender.'

Meer voorbeschouwingen op 2022

De komende weken plaatst In de Leiderstrui drie voorbeschouwingen op wielerploegen per week. Bekijk hieronder welke delen we al gemaakt hebben:

  1. Alpecin-Fenix
  2. AG2R Citroën Team
  3. Astana Qazaqstan Team
  4. BORA-hansgrohe

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Met dank aan: Pim Lansbergen - p.lansbergen@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws