AG2R Citroën Team 2022 | 'Maar de vraag of Van Avermaet terugkeert naar vorm van weleer' Wielrennen
Wielrennen

AG2R Citroën Team 2022 | 'Maar de vraag of Van Avermaet terugkeert naar vorm van weleer'

AG2R Citroën Team 2022 | 'Maar de vraag of Van Avermaet terugkeert naar vorm van weleer'

Ritzeges in grote rondes, maar een minder jaar in de klassiekers: voor AG2R Citroën Team was het een jaar van hernieuwde focus. Hoe verliep dat en wat betekent het voor volgend seizoen? Dat bespreekt In de Leiderstrui in deze tweede editie van onze teamvoorbeschouwingen op 2022.

AG2R Citroën Team in 2021 vogelvlucht 

Positie op de UCI-ranglijst8e
Aantal zeges12 (WorldTour: 4)
Renner met meeste zegesDorian Godon en Benoît Cosnefroy (3)
Mooiste zegeEtappe 9 Tour de France, Ben O'Connor
VerrassingBen O'Connor
TegenvallerOliver Naesen
Algemeen oordeel In de Leiderstrui6,7

Bovenstaand overzicht is samengesteld door onze eigen In de Leiderstrui-redactie. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij als volger een andere kijk op de zaak hebt. Wij horen daarom ook graag van wie of wat jij het meest genoten hebt, of misschien juist wel helemaal niet. Dit kan in de reacties aan de onderkant van deze pagina!

AG2R Citroën Team 2022 | 'Maar de vraag of Van Avermaet terugkeert naar vorm van weleer'

Transfers en selectie AG2R Citroën Team 2022

Voorbeschouwing AG2R Citroën Team 2022

Bonjour, Pim! Voor onze AG2R-bespreking van vandaag zijn we bij jou uitgekomen. Ik zag dat jij de ploeg, voorafgaand aan dit gesprek, een '7' gegeven hebt. Kun je dat toelichten?

'Haa Jannick! Die 7 geef ik vooral vanwege het succes in de grote rondes. De ploeg heeft eigenlijk een heel gek jaar gehad, want het zwaartepunt van de kwaliteit ligt echt bij de klassiekers met Greg Van Avermaet en Oliver Naesen, maar ook Bob Jungels. Zij hebben zwaar teleurgesteld, maar voor een ploeg als AG2R is een vierde plek in de Tour de France en ritzeges in alle drie de grote rondes gewoon een heel mooi resultaat. Daarnaast nog wat prima overwinningen zoals Bretagne Classic Ouest-France en dan kom ik toch uit op een 7.'

Jij bent, net als een groot deel van onze redactie, erg te spreken over het jaar van Ben O'Connor. Een vierde plek in de Tour was meer dan van hem verwacht werd. Zit er voor hem komend jaar nog meer in het vat?

'Een zeer goed jaar voor hem inderdaad en die vierde stek had ik niet verwacht. Hij kan zeker nog doorgroeien, maar het zou me eigenlijk verbazen als hij ooit nog eens de top vijf in de Tour de France haalt. Hij was kanshebber voor de top tien, maar door die etappezege in de rit naar Tignes pakte hij gelijk heel veel tijd op de directe concurrenten. Volgende jaren zal er meer naar hem gekeken worden gok ik en dan krijgt hij die minuten niet meer zo cadeau.'

De ploeg sloeg flink in voor het klassiekerjaar, maar daar viel het team juist wat tegen. Van Oliver Naesen, Bob Jungels en Greg Van Avermaet hadden we wellicht meer verwacht. Is dit blok nog sterk genoeg om volgend jaar te wedijveren met de andere kanonnen?

'Jungels heeft gewoon heel veel pech gehad met blessures, dus hoewel hij teleurgesteld heeft, wil ik hem toch niet in dit rijtje zetten. Hij kan volgend jaar zomaar weer top presteren. Bij Van Avermaet gaat de leeftijd natuurlijk ook meespelen. Hij is inmiddels 36 en of hij terugkeert naar de vorm van weleer is daarom nog maar de vraag. Vooral Naesen verbaasde mij echt, want die heeft bijna geen goede uitslag gereden en is nog wel wat jonger. Toch verwacht ik ze volgend jaar wel weer. Misschien niet meer zo goed als we van ze gewend zijn, maar beter dan dit jaar moet kunnen.'

Benoît Cosnefroy was drie keer aan het feest dit jaar. Gaat hij komend jaar nog ergens een écht grote vis pakken? Zo ja, waar?

'Ik zie hem wel een grote koers winnen ja. Hij heeft in de afgelopen twee jaar laten zien in de grote wedstrijden mee te kunnen strijden om de winst, maar greep vaak net mis. Denk aan de Brabantse en Waalse Pijl in 2020, terwijl hij dit jaar zelfs won van wat grote namen in de Bretagne Classic-Ouest-France, al waren die favorieten niet in topvorm toen. Ik zie hem wel een Giro- of Vuelta-rit winnen zoals zijn ploeggenoten dit jaar deden, maar ook in de heuvelachtige klassiekers kan hij hoge ogen gooien met zijn degelijke eindschot.'

Veel nieuwe renners voor het aankomende jaar haalde de ploeg niet. Ik vraag me af of dat een heel goed of slecht teken is. Heeft de ploeg nog verborgen parels rondrijden waar we volgens jou op moeten letten?

'Het is geen heel goed teken, maar ik denk wel dat de ploeg renners heeft die nog voldoende kunnen groeien. Clément Champoussin en Aurélien Paret-Peintre zijn renners die in potentie wel hoge ogen kunnen gooien, terwijl Cosnefroy ook nog stappen kan zetten. Met de terugkeer van Jungels en een hopelijke renaissance van Naesen en Van Avermaet, moet de ploeg nog wel een stapje beter kunnen dan dit jaar.'

Als laatste behandelen we de renners die afscheid nemen van de ploeg. Wie gaan ze het meest missen en waarom?

'Tsja, dat zijn niet de grootsten. Tony Gallopin is al een paar jaar niet meer wat het geweest is, terwijl de andere vier vertrekkers ook niet echt uitslagen van jewelste hebben gereden. Misschien dat de ervaring van deze renners gemist gaat worden, maar ik verwacht niet dat het een hele grote weerslag gaat hebben op de koers.'

Meer voorbeschouwingen op 2022

De komende weken plaatst In de Leiderstrui drie voorbeschouwingen op wielerploegen per week. Bekijk hieronder welke delen we al gemaakt hebben:

  1. Alpecin-Fenix

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Met dank aan: Pim Lansbergen - p.lansbergen@indeleiderstrui.nl

Klik hier om in te zetten bij Bet365 en bekijk de wedstrijden van vandaag om op te wedden!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws