Column: Een schande dat Van Vleuten en co in de nacht moeten ontbijten voor Waalse Pijl en Luik Wielrennen
Wielrennen

Column: Een schande dat Van Vleuten en co in de nacht moeten ontbijten voor Waalse Pijl en Luik

Column: Een schande dat Van Vleuten en co in de nacht moeten ontbijten voor Waalse Pijl en Luik

Ik denk dat ik de luxe heb gehad dat ik alle voorjaarskoersen van dit jaar heb mogen zien, maar de Waalse Pijl stond tot de laatste kilometer voor mij in het rijtje Milaan-Turijn en de Minerva Classic Brugge-De Panne. Hoe kan het toch dat zo'n unieke koers zo voorspelbaar kan zijn?

En ik keek er nog wel zo naar uit. Rasaanvaller Tadej Pogacar aan de start, de INEOS-ploeg die tot dusver elke wedstrijd kleurde met een sterk team present en niet onbelangrijk: de Côte de Chareve werd weer toegevoegd, waardoor we met zijn 1,3 kilometer aan 8,1 procent op een zestal kilometer van de aankomst plots weer een serieus aperitief hadden voor de Muur van Hoei.

Tel daar de altijd rijdende Remco Evenepoel en een onthoofde Jumbo-Visma-ploeg - met mannen die het normaliter van de lange adem moeten hebben - bij op en je hebt zo'n beetje alle ingrediënten voor een spetterende koers. En dan heb ik het niet over de spetterende zeeleeuwen in het water die na de finish in beeld komen nadat de mannen gefinisht zijn.

Desalniettemin was de laatste kilometer, zoals altijd, zeer vermakelijk en vol van plottwists die je het liefst uitgesmeerd ziet over een lange finale. Tom Pidcock en Jonas Vingegaard die de benen niet hadden, Tadej Pogacar en Julian Alaphilippe die de heldenstatus niet konden waarmaken in Hoei en een prachtige 1-2 van het olijke duo Dylan Teuns (krachtsmens die door iedereen de zege gegund wordt) en opa Alejandro Valverde.

Terwijl jij naar je werk gaat, heeft Van Vleuten haar ontbijt al vier uur achter de kiezen

Column: Een schande dat Van Vleuten en co in de nacht moeten ontbijten voor Waalse Pijl en Luik
Annemiek van Vleuten en co staan klaar voor de start

Annemiek van Vleuten en consorten mochten ook de Waalse Pijl rijden woensdag. Eigenlijk is het zo'n beetje een wonder dat de dames überhaupt de moeite namen om naar Hoei te komen; de start was namelijk om 08.35 uur. Nou hoor ik je bijna denken: 'Dan ga ik toch ook naar mijn werk?', maar voor Van Vleuten en co betekent het dat ze om 04.30/05.00 uur (!) - aldus Van Vleuten tegen de NOS - aan het ontbijt moeten zitten om een topprestatie te kunnen leveren.

En een topprestatie leverden ze collectief, want de vrouwenrace was een pareltje; een gevaarlijke groep met Nederlandse toppers als Yara Kastelijn en Anouska Koster reed weg in de eerste lokale omloop, waarna zich een tactisch steekspel ontvouwde tussen - in eerste instantie - de topploegen en later de topvrouwen zelf.

SD Worx en Movistar hadden als voornaamste teams een totaal andere tactiek, maar uiteindelijk werden Demi Vollering (derde) en Van Vleuten (tweede) in een beklemmend duel op de Muur van Hoei verrast door de ijzersterke Marta Cavalli van FDJ, die heel slim zo'n beetje het bord had leeggegeten van iedereen in de koers. Dat was dan sowieso het tweede bordje wat ze leegat op woensdag, maar die andere was dan nog in het holst van de nacht om überhaupt goed aan de start te kunnen staan.

Vrouwenrace verdient een prominente plek in de middag

Waar ze bij Flanders Classics de meest recente weken alles, maar dan ook alles goed deden als het gaat om het vrouwenwielrennen, toont de ASO na de zo succesvolle Parijs-Roubaix dat er nog werk aan de winkel is. Deze finale van de Waalse Pijl bij de dames was een verrijking geweest na de finish van de mannen - die nota bene ook heel vroeg was, om 16.20 uur.

Conclusie moet na deze woensdag zijn dat de vrouwenwedstrijden van de Waalse Pijl en de grote broer (of zus, zoals u wilt) van komende zondag een prominente plek in de middag verdienen. Want je raad al hoe laat de vrouwen zondag aan het ontbijt moeten zitten? Exact, de start is om 08.35 uur dus dan hebben we het weer over 04.30/05.00 uur. Als de stappers en doorzakkers onder ons nog aan de kebab zitten, zitten die toppers van het vrouwenwielrennen alweer aan de sportmaaltijd.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news