Controlfreak Kwiatkowski is op alles voorbereid: 'Daarom is mijn koffer zo zwaar' Wielrennen
Wielrennen

Controlfreak Kwiatkowski is op alles voorbereid: 'Daarom is mijn koffer zo zwaar'

Controlfreak Kwiatkowski is op alles voorbereid: 'Daarom is mijn koffer zo zwaar'

Michal Kwiatkowski was bij de Tourzeges van Team Sky – hedendaags INEOS Grenadiers – een onmisbare schakel, zo ook bij de overwinning van Geraint Thomas in 2018. De voormalig wereldkampioen schoof aan in The Geraint Thomas Cycling Hub podcast van zijn ploeggenoot.

Kwiatkowski en Thomas rijden inmiddels al zes jaar bij dezelfde ploeg, waardoor de twee voldoende te bespreken hebben. Zo is Kwiatkowski volgens Thomas de man van gadgets, waardoor de Pool van alle renners in het peloton de meeste bagage meebrengt naar de koersen. ‘Ik zou het niet per se gadgets noemen, ik zou eerder zeggen dat ik op alles voorbereid ben’, nuanceert Kwiatkowski. ‘Zo heb ik kleding mee voor elk type weer en kabels om elk apparaat te kunnen opladen. Daarom is mijn koffer zo zwaar.’

Kwiatkowski: 'Ik zoek dat liever zelf uit'

Thomas gaat door op het onderwerp en vertelt dat Kwiatkowski constant op Veloviewer kijkt om niet verrast te worden door het parcours. Ook het weer houdt de renner bezig. ‘Je krijgt soms een week van tevoren het weerbericht van de ploegleider, of ze beginnen een maand voor de Tour al te stressen over zijwind in bepaalde etappes: ‘’deze dag zal er zeker zijwind staan’’. Maar je kunt slechts twee à drie dagen vooruitkijken en zelfs dan kan het op de dag zelf nog veranderen. Dus ik zoek dat liever zelf uit…’, aldus Kwiatkowski.

Waar de Tour de France-winst van Thomas een gedenkwaardig moment was voor de twee ploegmaats, gold dat ook voor de Ronde van Algarve van dat jaar (2018). Thomas begon als leider aan de slotdag, met Kwiatkowski als zijn eerste achtervolger in het klassement. ‘In de beginfase sprongen Kwiatkowski en Michal Golas mee en zij kwamen in een ontsnapping van zo’n dertig renners’, herinnert Thomas zich. ‘Ik zat in het peloton en dacht: we hebben een ploegmaat mee die tweede staat in het klassement, we hoeven dus niet te rijden. Tegelijkertijd wilde ik de groep ook terugbrengen’, lacht Thomas.

'Ik riep via de radio: G, ik ben niet hier om je te flikken.'

Kwiatkowski herinnert zich de etappe nog al te goed. ‘Het was een vreemde dag. Normaal als de nummer twee van het klassement mee is, rijden andere ploegen het dicht, maar die dag gebeurde dat niet… Ik was dus mee met Golas en we dachten: dit is perfect.’ De ploegen van de concurrentie gingen echter niet achtervolgen, wat bij Kwiatkowski voor een wrang gevoel zorgde. ‘Ik riep via de radio: G, ik ben niet hier om je te flikken. Dat was niet mijn intentie. Het was één van de meest stressvolle dagen van mijn carrière, want ik dacht; als ik de koers verknal, dan ligt dat volledig aan mij. Uiteindelijk won ik de etappe en het eindklassement, maar hield ik er wel een dubbel gevoel aan over’, aldus Kwiatkowski, die dit jaar de Amstel Gold Race won na een millimetersprint tegen Benoit Cosnefroy.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws