Wéér een fotofinish in Amstel Gold Race: Kwiatkowski klopt Cosnefroy in millimetersprint Wielrennen
Wielrennen

Wéér een fotofinish in Amstel Gold Race: Kwiatkowski klopt Cosnefroy in millimetersprint

Wéér een fotofinish in Amstel Gold Race: Kwiatkowski klopt Cosnefroy in millimetersprint

Michal Kwiatkowski heeft in een millimetersprint de Amstel Gold Race weten te winnen. De Pool klopte in een sprint-à-deux Benoît Cosnefroy. Mathieu van der Poel miste de beslissende slag en kon de situatie niet meer rechtzetten in de finale.

De Amstel Gold Race stond dit jaar een weekje eerder op het programma, maar dat hadden de fans in Zuid-Limburg duidelijk in hun agenda gezet. Zij waren in groten getale uitgerukt om de renners aan te moedigen. Zij zagen vanaf de eerste rij een kopgroep van zeven vertrekken voor een lange onderneming. Daarbij zat onder meer Ide Schelling. De Nederlander van BORA-hansgrohe kreeg gezelschap van Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen), Owain Doull (EF Education-EasyPost), Emils Liepins (Trek-Segafredo), Johan Jacobs (Movistar), Luca Rastelli en Davide Gabburo (beiden Bardiani).

Heel lang bleven het er geen zeven. Gabburo moest alweer na enkele kilometers lossen, waarna de zes overige renners een voorsprong van maximaal vijf minuten bij elkaar reden. Dit bleef een lange tijd ook het wedstrijdbeeld. Meer dan dit wilde het peloton niet toegeven op deze groep.

Campenaerts en Van Hooydonck beginnen eraan

Het wedstrijdbeeld veranderde op het moment dat twee renners vanuit het peloton op zoek gingen naar de koplopers. Victor Campenaerts en Nathan Van Hooydonck maakten als twee vooruitgeschoven pionnen de oversteek, waarna zij zich bij de kopgroep voegden. Hier bepaalden zij mee het tempo, maar het peloton was niet onder de indruk.

Langzaam haakten steeds meer renners af. Aan de ene kant werd de kopgroep uitgeund, maar ook in het peloton ging het in de aanloop naar de finale hard. Zeker toen INEOS Grenadiers het gaspedaal induwde, moesten veel renners de rol lossen uit het peloton. Een klein peloton bleef over en de koplopers werden ingerekend. Een nieuwe koerssituatie volgde.

Benoot veroorzaakt schifting

INEOS Grenadiers bleef ook op de Keutenberg het tempo aanvoeren, maar de echte schifting ontstond op het moment dat Tiesj Benoot een versnelling plaatste. Na zijn aanzet zaten nog maar tien renners bij hem in de buurt. Zelfs Mathieu van der Poel leek wat moeite te hebben om zijn Belgische concurrent te volgen.

De voorste groep van de wedstrijd bestond na deze klim bijna louter uit favorieten. Overige namen voorin waren die van Kasper Asgreen, Stefan Küng, Tom Pidcock, Michal Kwiatkowski, Alexander Kamp, Marc Hirschi, Dylan Teuns en Benoit Cosnefroy. In deze samenstelling gingen zij de slotronde in. Ondanks hard werk van Tim Wellens was een tweede groep voorlopig gezien.

Kwiatkowski en Cosnefroy vinden elkaar

De enige ploeg die nog met twee renners voorin zat, was INEOS Grenadiers. Dus besloot Kiwatkowski de gok te wagen en in de aanval te gaan. Hij sloeg een mooi gat, terwijl de anderen niet direct in de achtervolging gingen. Op de Geulhemmerberg was het Cosnefroy die zijn zenuwen niet onder bedwang kon houden. Hij plaatste een aanval en reed naar de Pool toe.

De samenwerking tussen de twee koplopers verliep op zijn zachtst gezegd alleraardigst. Daarmee hielden ze Teuns op gepaste afstand, nadat de Belg geprobeerd het om ook nog de oversteek te maken. Het leidde zelfs tot een voorsprong van een halve minuut bij het ingaan van de laatste tien kilometer. Toen begonnen beide heren aan de Bemelerberg.

Achtervolgers komen te laat

Waar in het verleden een soortgelijke situatie nog wel eens tot wat vertwijfeling bij de koplopers leidde, bleven Cosnefroy en Kwiatkowski stoïcijns doorzetten. De achtervolgers kwamen wel wat dichterbij, maar van een georganiseerde jacht was er allerminst sprake. Op anderhalve kilometer van het eind probeerde Van der Poel in een alles-of-nietspoging nog wat goed te maken. Hij sloeg een klein gat, maar dat werd door de rest van de groep vlot gerepareerd.

Cosnefroy en Kwiatkowski konden niet meer bijgehaald worden, waarna zij het in een onderlinge sprint mochten uitvechten. De Fransman ging van ver aan, maar Kwiatkowski kwam nog sterk opzetten in de laatste meters. Cosnefroy leek er met de zege vandoor te gaan, maar de fotofinish moest uitwijzen dat de renner van INEOS Grenadiers nét iets eerder zijn wiel over de finish had gedrukt. Kwiatkowski boekte daarmee voor de tweede keer in zijn carrière een overwinning in de Amstel Gold Race.

Snel meer.

Uitslag Amstel Gold Race 2022 (mannen)

Lees terug: Amstel Gold Race 2022 (mannen)

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws