Corona-onwetendheid beroofde Mäder van doelen: 'Wilde niet trainen, en zonder training naar Tour is stom' Wielrennen
Wielrennen

Corona-onwetendheid beroofde Mäder van doelen: 'Wilde niet trainen, en zonder training naar Tour is stom'

Corona-onwetendheid beroofde Mäder van doelen: 'Wilde niet trainen, en zonder training naar Tour is stom'

Gino Mäder gold als één van dé revelaties van 2021, waarna hij op veel lijstjes stond om in 2023 nog een stap te zetten richting de top. Het liep echter net even anders: ziekte zat hem nagenoeg het hele jaar dwars, waardoor hij op de cruciale momenten zichzelf niet kon zijn.

Eerst gaan we nog even terug naar 2021, waarin Mäder de harten van de wielerliefhebbers wist te stelen met zijn aanvalsdrang. Zo werd hij in Parijs-Nice nog op de valreep bijgehaald door Primoz Roglic, om vervolgens ritten in de Giro en Ronde van Zwitserland te winnen. In de Vuelta kwam hij helemaal tot ontbolstering: Mäder werd na een coup van Bahrain Victorious vijfde in het eindklassement en won de witte trui, terwijl hij toch vooral kopman Jack Haig naar plek drie loodste.

2022 begon al niet zo heel lekker voor de Zwitser, die net als vele collega's ziek uitviel in Parijs-Nice. Het duurde tot de Ronde van Romandië in mei voordat hij weer zichzelf was. Daar maakte de klimmer indruk met een tweede plek in het eindklassement en een derde plaats in de klimtijdrit, waar hij zelf ook met trots op terugkijkt. 'Het was veruit mijn beste wedstrijd van het jaar en ik heb bewezen dat ik de rol van kopman aankan. Mijn wattages in die race waren hoger dan in de Vuelta van vorig jaar, ik heb nog nooit zo lang zo hard gereden', zegt hij in gesprek met radsport-news.com.

Corona-onwetendheid beroofde Mäder van doelen: 'Wilde niet trainen, en zonder training naar Tour is stom'

Mäder wilde niet trainen met corona

Door die prestatie trok Mäder met het nodige vertrouwen naar de zomermaanden, maar in de Ronde van Zwitserland - zijn eerste doel - ging het mis. Na maag-darmproblemen en daaropvolgende uitdroging stapte hij uit koers, waarna een positieve coronatest er ook nog eens bovenop kwam. Daardoor moest hij de Tour de France, zijn grote doel van 2022, laten schieten. 'Ik heb simpelweg te veel symptomen gehad. Corona is een nieuwe ziekte, we weten er nog niet zo veel van. Het leek me daarom stom om te trainen met corona, dus dat deed ik ook niet. En zonder training aan de Tour beginnen zou ook behoorlijk stom zijn.'

Mäder reed nog wel de Vuelta, waarin hij redelijk anoniem twintigste werd. 'Al bij al is het een gemengde balans, met meer dieptepunten dan hoogtepunten. Het was niet mijn beste jaar, maar eigenlijk heb ik me op die manier wel ontwikkeld als atleet. En ik wil er in 2023 nog een schepje bovenop doen', sluit hij met een positieve noot af in tegenover het Duitse medium.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws