Gino Mäder

Dit is de pagina over Gino Mäder. De Zwitserse wielrenner won een etappe in de Giro d'Italia en de Ronde van Zwitserland en eindigde in de Vuelta a España 2021 als vijfde in het eindklassement. In 2023 liet hij na een fatale valpartij in Zwitserland het leven. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws rond de Zwitser en houdt tevens zijn biografie bij.

Gino Mäder

Mäder maakt indruk als rittenkaper en ronderenner

Gino Mäder werd op 4 januari 1997 geboren in Flawil, Zwitserland. Bij zowel de junioren als de beloften toonde de Zwitser veel aanleg als ronderenner. In zijn laatste jaar als belofte maakte Mäder veel indruk met de eindzege in de Tour Alsace en een derde plek in het eindklassement van de Tour de l'Avenir. Het leverde hem een contract op bij de toenmalige WorldTour-ploeg Dimension Data. In zijn laatste jaar bij die ploeg, 2020, won Mäder bijna een bergetappe in de Vuelta a España. Vanuit de vroege vlucht werd hij op la Covatilla enkel geklopt door David Gaudu.

Bahrain Victorious pikte Mäder vervolgens op. Bij die ploeg kwam zijn ontwikkeling in een stroomversnelling. Mäder mikte zowel op de klassementen als op de rol van rittenkaper in bergetappes. Zijn eerste succes leek de koninginnenetappe van Parijs-Nice te worden. Mäder was op de lange klim van la Colmiane de sterkste van de kopgroep en had de zege binnen handbereik. Een verschroeiende demarrage van Primoz Roglic zorgde echter voor een hartverscheurend einde. Vlak voor de finish raasde de Sloveen voorbij de verbouwereerde Mäder.

De Zwitser bleef niet lang in de teleurstelling hangen. Zijn volharding betaalde zich uit in de Giro d'Italia. Opnieuw was Mäder weg met een sterke kopgroep en wederom was hij de sterkste van hen. Deze keer bleef hij de klassementsrenner voor, die onder leiding van Egan Bernal nog dichtbij kwamen. Na de Giro volgde ook ritsucces in zijn eigen Ronde van Zwitserland, waarna Mäder in het najaar aan de Vuelta begon, niet in de rol van rittenkaper, maar in die van klassementsrenner. Het resulteerde in zijn doorbraak als ronderenner. Mäder eindigde in Madrid knap als vijfde, twee plekken achter zijn ploegmaat Jack Haig. 

Corona zet streep door Tourdebuut Mäder

Na een ijzersterk 2021 lagen de verwachtingen bij zowel Mäder zelf als de wielervolgers hoog. Deze kon hij echter niet waarmaken. Zijn eerste eindpodium in een WorldTour-rittenkoers (tweede Ronde van Romandië) was nog veelbelovend. Daarna ging het echter mis met een coronabesmetting in de Ronde van Zwitserland, die hij als voorbereiding op de Tour de France reed. De gevolgen van de besmetting waren echter dusdanig dat er een streep ging door de Tour. In de Vuelta later dat jaar had Mäder zijn topvorm niet hervonden. Na de vijfde plek een jaar eerder, stond hij deze keer met een 20ste plaats in Madrid. 

2023 moest het jaar van de herkansing worden. De Tour de France stond op zijn programma en met een vijfde plaats in Parijs-Nice toonde hij aan dat de vorm er was. In de Ronde van Zwitserland wilde hij de laatste voorbereidingen treffen voor de Tour, in zijn thuiswedstrijd. In de vijfde etappe ging het echter op vreselijke wijze mis. Mäder vloog rechtdoor in een afdaling en belandde in het ravijn. Hij werd nog wel naar het ziekenhuis gebracht, maar bezweek daar uiteindelijk aan zijn verwondingen. 

Rust in vrede, Gino.

 

Gino Mäder Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties