Cort houdt Roglic af op steile slotklim en stunt met ritzege in Vuelta a España Wielrennen
Wielrennen

Cort houdt Roglic af op steile slotklim en stunt met ritzege in Vuelta a España

Cort houdt Roglic af op steile slotklim en stunt met ritzege in Vuelta a España

Magnus Cort Nielsen heeft op waanzinnige wijze de zesde etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Deen van EF Education-NIPPO maakte deel uit van een vroege vlucht, die eigenlijk de hele dag geen kans van slagen leek te hebben. Op de steile slotklim van 1,9 kilometer bleef Cort echter ternauwernood de aankomende Primoz Roglic voor. Roglic pakte wel het rood over van Kenny Elissonde.

De zesde etappe was een dubbeltje op zijn kant, want werd het er eentje voor de kopgroep of voor het peloton? Veel renners hadden er wel vertrouwen in dat ze het tot de finish konden halen en dus was het aanvallen geblazen. Vijftig kilometer lang duurde het voordat we uiteindelijk een kopgroep hadden. In de heuvelachtige openingsfase roerden grote namen zoals Maximilian Schachmann en Florian Sénéchal zich, maar zij haalden de kopgroep niet.

Bol en Lindeman mee in kopgroep, BikeExchange achtervolgt

Het openingsuur had in dat opzicht alles, met aanvallen, een razend peloton en helaas ook weer een valpartij. Een crash - vroeg in de etappe - leek een leidend duo onbedoeld een vrijgeleide te geven, maar toen iedereen weer was opgestapt in het peloton, kwam het tempo er weer in. Het uiteindelijke vijftal dat wegreed bestond uit Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education-NIPPO), Bert Jan Lindeman (Team Qhubeka NextHash), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) en Ryan Gibbons (UAE Team Emirates).

Mochten zij het inderdaad gaan uitmaken? Klassementsploegen hadden er geen baat bij om Roglic gratis naar de finish te rijden en Jumbo-Visma hoefde geen ritwinst en bonificatieseconden, omdat Roglic dan het rood zou kunnen terugpakken van Elissonde. Toch was er één ploeg die z'n verantwoordelijkheid nam en dat was Team BikeExchange. Met Matthews in de ploeg hadden ze er wel vertrouwen in dat etappewinst erin zat en dus werd er met vier man sterk gas gegeven.

Tussensprint voor Bol en niet voor peloton, nervositeit langs de kust

De kopgroep van vijf had een maximale voorsprong van zeven minuten gekregen, maar die voorgift slonk al snel. Bij de tussensprint - op zestig kilometer van het einde - hadden Bol en consorten nog een kleine vier minuten over. Bol nam het er dan ook maar goed van door de tussensprint te winnen en zo de punten, bonificatieseconden en premie op te strijken. In het peloton hoefde niet gesprint te worden, omdat alleen de eerste vijf punten verdienden voor het groen. Met vijf koplopers hoefde Jasper Philipsen zich dan ook geen zorgen te maken voor het puntenklassement.

Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer had BikeExchange de kopgroep binnen drie minuten afstand gereden. Het was de fase waarin de eerste klassementsploegen zich ook van voren lieten zien, met onder meer Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers. Vanuit het binnenland waren we bij Valencia rechtsaf geslagen voor een fase langs de kust en wie kust zegt, zegt wind. Hoewel die wind niet uit de juiste richting woei, namen de grote ploegen geen risico's. Door de nervositeit werd er hier en daar ook gevallen, al waren we gelukkig geen getuige van massale crashes. De gevallen renners hadden er wel minder lol in...

INEOS zet het op de kant, Elissonde in problemen

De stress bij de klassementsploegen zorgde ervoor dat we alle treintjes naast elkaar over de breedte van de weg zagen. Het tempo werd wat gedrukt, maar veel meer dan drie minuten hield de kopgroep niet over. Team BikeExchange kon even op adem komen, helemaal omdat Andrey Zeits bij één van de valpartijtjes erbij lag. Het was wachten op de lus van 22 kilometer in de finale, als voorbereiding op de slotklim. Daar was het toen het rechtsaf landinwaarts ging meteen oorlog, met INEOS als aanstichter.

De Britse formatie voelde de wind op een open stuk uit de juiste richting komen en zette het met dank aan Tom Pidcock meteen op de kant. De boel scheurde uit elkaar. Movistar en Jumbo-Visma waren op de afspraak en ook Deceuninck-Quick-Step had een een fors blok mee. De verschillen met de renners in andere groepen waren niet groot, maar Jumbo-Visma bleef ferm doortrekken. De grote vraag was: wie hadden de slag gemist? Klassementsleider Elissonde was al snel in beeld in een achtervolgende groep, maar de belangrijkste klassementsrenners hadden zich niet laten verrassen. Uiteindelijk schoof alles terug ineen en konden veel renners opgelucht ademhalen.

Carthy in problemen, kopgroep binnen handbereik

Movistar wist dat de finale begonnen was en nam met de volledige ploeg de kop van het peloton. Er reed namelijk nog steeds een kopgroep voor het pak uit en die moesten worden bijgehaald als men wilde strijden om de zege. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer stonden er nog steeds twee minuten op de teller, dus nog alles om voor te rijden voor Bol, Lindeman en hun drie medevluchters. Toch moest er nog een lastig open stuk worden gereden, waar het peloton het al op de kant zette bij de eerste passage. Het enorme tempo was Hugh Carthy er al te veel aan, de Brit moest er al af voordat er überhaupt waaiers werden getrokken.

Toen de open vlakte daar was, was het dit keer Deceuninck-Quick-Step dat doortrok, maar buiten Carthy liet niemand zich dit keer verrassen. Een ezel stoot zich per slot van rekening niet twee keer aan dezelfde steen. De klassementsrenners hadden de lastige zone overleefd en dus kon de blik op de slotklim van 1,9 kilometer aan 8,7 procent. Door de nieuwe tempoversnelling in de wind was de kopgroep binnen een minuut van het peloton en dus binnen handbereik met de finaleklim nog voor de boeg. Movistar nam weer de controle en ook Deceuninck was op de voorposten voor Andrea Bagioli. Het tempo werd ietwat gedrukt, waardoor Carthy nog kon terugkeren. Hij had echter wel een jasje uitgedaan.

Favorieten mogen los op steile slotklim

Richting de voet van de slotklim was het dringen geblazen in het peloton, met alle klassementsploegen met de tong op het voorwiel. De kopgroep kon de klim ruiken, maar veertig seconden op dik vier kilometer van de finish, dat was toch niet genoeg. Cort, Bol, Lindeman, Bou en Gibbons deden er alles aan, maar ze begonnen aan de 1,9 steile kilometers met nog een voorgift van 22 seconden. INEOS zette z'n kopmannen in het peloton het beste af en de miljoenenformatie trok volle bak door met Jhonatan Narvaez. Cort en Lindeman waren vooraan de twee die het laatst overbleven en Cort gooide uiteindelijk Lindeman overboord.

De Deen van EF kon de top al zien, maar de groep met favorieten zat ontzettend dichtbij. Gelukkig voor Cort werd er naar elkaar gekeken, maar dat liet Matthews niet gebeuren. Roglic nam over, met Bagioli in zijn wiel en de twee leken simpel naar Cort toe te sprinten. De Deen was echter waanzinnig sterk en hield Roglic af met een vinnig sprintje naar de streep. De bloemen voor de sterkste vluchter van de dag, rood als troost voor Roglic. De kopman van Jumbo-Visma pakte bovendien bonificatieseconden en nog wat meer voorgift richting concurrenten zoals Enric Mas (op vier tellen), Egan Bernal (op acht tellen) en Adam Yates (op 25 seconden).

Uitslag etappe 6 en klassementen Vuelta a España 2021

Volg LIVE etappe 6 in de Vuelta a España 2021 in onze liveblog

Kom je binnen via de app? Klik dan hier voor de laatste updates!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws