Cort Nielsen wint dag na teleurstelling prachtige etappe in Vuelta Wielrennen
Wielrennen

Cort Nielsen wint dag na teleurstelling prachtige etappe in Vuelta

Cort Nielsen wint dag na teleurstelling prachtige etappe in Vuelta

Magnus Cort Nielsen heeft de twaalfde etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. In de verschroeiende hitte rond Córdoba was hij de sterkste. Na een spannende slotfase, waarin een kopgroep nipt werd ingelopen, was hij de sterkste in de sprint met een klein peloton.

Na de onverwachtse strijd in het klassement van de elfde etappe, leek de twaalfde etappe nóg meer op het lijf geschreven van de vluchters. Met een klim van de derde en tweede categorie in het verschiet was het te zwaar voor de sprinters en te makkelijk voor de klassementsrenners. In de brandende hitte van Spanje was het dus wachten op een hevige strijd om in de kopgroep te komen.

Kopgroep van acht na lange strijd krijgt nooit de ruimte

Zoals verwacht wilde het halve peloton meezitten in de kopgroep. Dat leidde ertoe dat pas na een kilometer of negentig een kopgroep wist te ontsnappen en het tempo moordend hoog was: rond de vijftig kilometer per uur over de eerste uren. De namen van de succesvolle aanvallers: Maxim Van Gils (Lotto Soudal), Stan Dewulf (AG2R Citroën), Chad Haga (Team DSM), Mikel Itturia (Euskaltel), Sebastian Berwick (Israel), Sander Armée (Qhubeka), Jetse Bol (Burgos) en Julen Amezqueta (Caja Rural).

Heel veel ruimte kregen zij echter nooit. Vanaf het moment dat de kopgroep definitief weg was, begon UAE Team Emirates hun kopwerk voor een sprint in gereduceerde groep met Matteo Trentin. Daardoor kwam het verschil tussen peloton en kopgroep tot maximaal 1.45 minuten, maar over het algemeen zelfs niet hoger dan 1.15 minuten.

Valpartij met Yates en Roglic, koers ontploft op Alto del 14%

Terwijl de ontwikkeling van de koers voor weinig vuurwerk zorgde, kwam daar verandering in door een valpartij met enkele grote namen. Dylan van Baarle schoof onderuit en nam daarin Primoz Roglic en Adam Yates. De kopmannen konden na een korte stop weer aansluiten in het peloton, terwijl Van Baarle en Nelson Oliveira (Movistar) meer last leken te ondervinden van hun valpartij met wat zichtbare schaafwonden.

Toen de kopgroep bijna volledig ingerekend was, kozen verschillende renners de aanval op de Alto del 14%. Een klim van iets minder dan zes procent gemiddeld, met stukken van, u raadt het al, gemiddeld veertien procent. Van Gils was toen nog vooruit, maar hij werd gegrepen door Jay Vine (Alpecin-Fenix), Romain Bardet (Team DSM), Sergio Henao (Qhubeka-NextHash) en Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). De vier trokken door en hadden op de top van de klim zo'n 25 seconden op het peloton.

Aanval Trentin en Izagirre mislukt, kopwerk BikeExchange

In dat peloton had Michael Matthews het even moeilijk, maar de Australiër kon terugkeren in de sterk verkleinde groep. Ook Trentin en Magnus Cort Nielsen hadden de klim overleefd, waardoor drie ploegen in ieder geval grote belangen hadden bij een sprint met het pelotonnetje. In de afdaling van de slotklim was het echter Trentin zelf die in de aanval ging. De Italiaan trok samen met Ion Izagirre op avontuur, waarna Team BikeExchange het voortouw nam in het peloton.

Nadat Trentin en I. Izagirre weer werden teruggehaald, trok de ploeg van Matthews vol door. Zij moesten met de hele ploeg op kop om het gat van bijna veertig seconden naar de vier koplopers te dichten. De ploeg kreeg even later ook hulp van twee renners van UAE Team Emirates, die teruggingen naar plan A: sprinten met Trentin. De kopgroep werd vervolgens ingerekend met nog anderhalve kilometer te gaan. De twee ploegen lieten echter het kaas van het brood eten, want in de sprint was het uiteindelijk Cort Nielsen die Andrea Bagioli heel nipt versloeg.

Uitslag etappe 12 en klassementen Vuelta a España 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws