Cosnefroy knalt met machtige aanval naar de winst in GP Quebec, Van Aert vierde Wielrennen
Wielrennen

Cosnefroy knalt met machtige aanval naar de winst in GP Quebec, Van Aert vierde

Cosnefroy knalt met machtige aanval naar de winst in GP Quebec, Van Aert vierde

Benoit Cosnefroy heeft vrijdag de GP Quebec gewonnen. Na een snelle en slopende koers plaatste de Fransman in de slotkilometers een machtige aanval die hij knap volhield tot de finish. Wout van Aert finishte als vierde

Na twee jaar afwezigheid door het coronavirus stond de GP Quebec weer op het programma. Aan het parcours was vrijwel onveranderd. Zestien keer moesten de renners een stadsparcours van 12,6 kilometer afleggen. Het venijn zat hem in het slot van de ronde met drie korte hellingen die elkaar snel opvolgden. Op de laatste helling lag ook de finish.

Jumbo-Visma controleert vlucht van vijf

Onder luid gejuich van het toegestroomde publiek vertrokken Van Aert, Pogacar en co voor een koers van ruim tweehonderd kilometer. Nadat een groep van zes renners geen ruimte kreeg, lukte het vijf renners na de eerste finishpassage wel. De ontsnapping werd opgezet door de sterke Italiaan Damiano Caruso (Bahrain Victorious). De overige namen waren: Stan Van Tricht (Quick Step-Alpha Vinyl), Hugo Toumire (Cofidis), Sébastien Grignard (Lotto Soudal) en Carson Miles (Canadese selectie).

De vijf renners liepen uit naar een voorsprong van ruim vier minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma, BikeExchange-Jayco en Intermarché-Wanty-Gobert controleerden. Daarmee lag het koersverloop voor een lange tijd vast. Vooraan had Miles halverwege al een mooie prijs binnen. Tot dan toe kwam de 22-jarige thuisrijder telkens als eerste boven op de verschillende hellingen.

Miles was ook de eerste renner die vooraan moest lossen. Het aantal rondjes begon bij hem te wegen. Niet alleen bij hem, maar ook in het peloton begonnen de renners grimassen te trekken. Dat kwam ook door het hoge tempo dat Jumbo-Visma, BikeExchange en Intermarché reden. De voorsprong van de vier vluchters was daardoor, met nog 55 kilometer te gaan, teruggelopen naar 2.30 minuten.

Simmons opent met Eenkhoorn finale

De finale leek zo langzamerhand te beginnen. Ook Movistar meldde zich vooraan het peloton. Door het hoge tempo moesten verschillende renners lossen, zoals Hugo Houle, eerder dit jaar nog ritwinnaar in de Tour de France. Op veertig kilometer van de finish opende Quinn Simmons de finale dan echt met een sterke aanval op de Cote de la Montagne. Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn reageerde attent en was mee. Ook Jan Tratnik, Andrea Piccolo en Simon Clarke sloten aan. De vijf liepen snel in op de kopgroep en pakten een mooi gat op het peloton, waar Jumbo-Visma vanzelfsprekend gestopt was met rijden.

Na een ronde sloten de achtervolgers aan bij de vier vluchters. Het peloton had intussen de vaart er weer in en was bij het ingaan van de voorlaatste ronde alweer genaderd tot op twintig seconden van de kopgroep. Het was de ploeg van Tadej Pogacar - UAE Team Emirates - die het gat snel wilde dichtrijden en dat op 23 kilometer van de streep ook bewerkstelligde.

Situatie verandert constant in enerverende finale

Het tempo bleef daarna furieus richting de hellingen in het slot van de voorlaatste ronde. Nathan Van Hooydonck begon met kopman Van Aert in zijn wiel aan de heuvelzone. De aanval kwam echter van David Gaudu, die snoeihard doortrok. De reactie kwam van een andere Fransman Romain Bardet (DSM). Op de volgende helling sloot hij aan, maar Tratnik denderde vervolgens over het tweetal heen.

Ook de Sloveen kon de rest niet losrijden. Een groep van zo'n twintig man had zich intussen losgemaakt, maar het peloton volgde op korte afstand. De situatie veranderde constant, de groep lag richting het luiden van de bel voor de laatste ronde in stukken. Bij het ingaan van de slotronde telden we nog steeds ongeveer twintig renners vooraan, met Van Aert die de oversteek had gemaakt. Met Christophe Laporte had hij een sterke ploeggenoot mee.

Ook deze situatie hield niet lang stand. Op het makkelijkere eerste deel van het stadsparcours sloot een flinke groep renners weer aan. Omdat het vervolgens even stil viel konden vier renners wegrijden: Michael Storer, Mikkel Honoré, Neilson Powless en Nathan Van Hooydonck. De laatste reed niet mee in het belang van Van Aert.

Cosnefroy plaatst indrukwekkende aanval

De voorsprong van de vier was zeer krap. Het uitbouwen van de voorsprong was vrijwel onmogelijk op het snelle parcours. De aanval hield ook geen stand. Storer stribbelde het langst tegen, maar op vijf kilometer van de aankomst werd ook hij ingelopen.

Vervolgens begon het peloton in razende vaart aan de lastige slotkilometers. Van Aert begon in goede positie, net zoals Girmay. Tosh Van der Sande trok op de eerste helling hard door voor Van Aert. Nadat Van der Sande van kop ging, demarreerde Benoit Cosnefroy. Laporte probeerde het gat met een renner van Quick Step te dichten,

Cosnefroy trok echter heel hard door en begon met een mooie voorsprong aan de laatste kilometer, die smerig omhoog liep. Laporte kon de kloof niet dichten. De laatste meters duurden eindeloos, maar Cosnefroy worstelde zich naar de overwinning. Na de zeer nipte tweede plek in de Amstel Gold Race van dit jaar won de renner van AG2R Citroën Team deze eendagskoers uit de WorldTour wel. Vorig jaar lukte hem dat al een keer met de Bretagne Classic. Matthews sprintte achter Cosnefroy naar de tweede plek voor Girmay en Van Aert.

Uitslag GP Quebec 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees het verloop van de GP Quebec terug in ons liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws