Update | UCI over aantal WorldTour-licenties: 'Geen besluit genomen om de regels te wijzigen' Wielrennen
Wielrennen

Update | UCI over aantal WorldTour-licenties: 'Geen besluit genomen om de regels te wijzigen'

Update | UCI over aantal WorldTour-licenties: 'Geen besluit genomen om de regels te wijzigen'

De UCI is voornemens om voor 2023 niet achttien, maar twintig ploegen een licentie te geven voor de WorldTour, zo meldt Cyclingnews. De wielerbond hoopt daarmee het promotie-degradatie-probleem te tackelen, waar veel ploegen de laatste weken over klaagden.

De licenties van de huidige WorldTourploegen lopen na dit seizoen af en de UCI was van plan om er voor de periode 2023-2025 achttien uit te delen. Het zorgde voor chaos, want veel ploegen zaten daardoor plots in de gevarenzone op de UCI Team Ranking. Om een plek bij de eerste achttien af te dwingen, zijn veel ploegen al maanden bezig om punten te scoren in kleinere koersen. Het is een spannende strijd.

Cyclingnews heeft nu vernomen dat de UCI het hele promotie-degradatie-plan misschien wel overboord gooit. In de periode van 2023 tot en met 2025 zouden er plots twintig WorldTour-ploegen mogen zijn, op basis van twintig licentie-aanvragen die voor de komende drie seizoenen zijn gedaan. Wedstrijden zullen daardoor een groter peloton voor de kiezen krijgen, met maximaal maar liefst 200 renners.

Teams vormen samen een front tegen degradatie

Momenteel ligt het maximaal aantal renners voor grote rondes op 176 renners. Dat was ooit hoger, maar de UCI besloot dat voor de veiligheid van renners een kleiner peloton beter zou zijn. Daardoor mochten WorldTourploegen nog maar met negen in plaats van acht renners meedoen aan grote rondes. Vanaf 2023 zou het mogelijk moeten zijn om 25 teams toe te laten aan grote rondes en zelfs 28 aan andere koersen.

Het plan voor twintig licenties zou voorkomen uit een gezamenlijk offensief van ploegen die momenteel in moeilijkheden zijn. WorldTour-ploegen die degraderen zouden door het enorme verschil in financiën zomaar kunnen omvallen. Prima, maar door de onzeker coronajaren vinden veel ploegen dat er een vertekende situatie is ontstaan. Team in de gevarenzone zijn Cofidis, Team BikeExchange-Jayco, EF Education-EasyPost, Movistar, Lotto Soudal en Israel-Premier Tech.

Update - 9 september 2022 (20.00 uur): UCI ontkent verandering promotie-degradatie systeem

De UCI heeft in een persbericht gereageerd op de berichtgeving dat er plannen zouden zijn om het aantal WorldTour-licenties uit te breiden van achttien naar twintig. 'In tegenstelling tot recente publieke berichtgeving is er geen besluit genomen om de geldende regels te wijzigen', aldus de internationale wielerbond. De UCI stelt verder dat de Licentie Commissie van de UCI in november de nieuwe WorldTour-licenties zal toewijzen, daarbij geldt het verkregen UCI-punten aantal van 18 oktober als sportieve criteria.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws