Covi beloont sterk en slim optreden UAE met overwinning in Vuelta a Murcia Wielrennen
Wielrennen

Covi beloont sterk en slim optreden UAE met overwinning in Vuelta a Murcia

Covi beloont sterk en slim optreden UAE met overwinning in Vuelta a Murcia

Alessandro Covi heeft zaterdag de Vuelta a Murcia gewonnen. De Italiaan van UAE Team Emirates pakte de zege nadat hij op vijf kilometer van de finish een demarrage plaatste. Uiteindelijk bleef hij de achtervolgende groep voor, waarvan Covi's ploeggenoot Matteo Trentin de sprint won.

De Vuelta a Murcia werd eigenlijk al onthoofd voordat de wedstrijd goed en wel begonnen was. Thuisrijder en favoriet Alejandro Valverde moest de koers in eigen regio namelijk laten schieten omwille van covidperikelen, waardoor alle festiviteiten in zijn geboortedorp weer afgeschoten konden worden.

Het waren Asier Etxeberria en Xabier Azparren die er vroeg in de race een koppeltijdritje van probeerden te maken. De oranjehemden van Euskaltel-Euskadi kregen enkele minuten voorgift, maar echt uitzicht op wat moois zouden ze nooit krijgen. Valentino Conti had dat ook niet, want hij moest met een handblessure naar het ziekenhuis na een val.

Sterke kopgroep vormt zich op zwaarste klim

Etxeberria en Azparren beginnen met een voorsprong van ruim vier minuten aan de zwaarste klim, de Alto Collado Bermejo (17,5 km aan 5,4 procent). Op die klim barst de wedstrijd doorgaans los, zo ook deze keer. De Duitser Anton Palzer van BORA-hansgrohe was de eerste die de sprong naar voren probeerde te maken. Hij geraakte uiteindelijk tot op 2.35 minuten, maar moest vervolgens passen.

Onder andere omdat UAE Team Emirates het peloton een straf tempo oplegde. Na de klim en de afdaling was het verhaal van de twee vluchters ten einde en was een nieuwe kopgroep ontstaan bestaande uit vier sterke renners. De namen: Brandon McNulty (UAE Team Emirates), de Belg Kobe Goossens (Intermarché-Wanty Gobert), Warren Barguil (Team Arkéa Samsic) en verrassend de hardrijder Nils Politt (BORA-hansgrohe).

McNulty ontbindt zijn duivels, López achtervolgt maar wordt geveld door kramp

De vier liepen al snel uit naar een voorsprong van bijna twee minuten op het peloton. Het peloton gaf zich echter niet gewonnen bracht het verschil terug tot ongeveer veertig seconden bij het aanvangen van de laatste klim, Alto el Cedacero (4,9 km aan 5,7 procent) McNulty voelde de hete adem van het peloton en sprong weg uit de kopgroep. Barguil, Goossens en Politt moesten alle drie passen en de ontketende Amerikaan, die eerder dit seizoen al won op Mallorca, liep weer uit naar een voorsprong van vijftig seconden op het peloton.

In dat peloton was het Miguel Ángel López, weer terug in dienst van Astana, die de laatste klim aangreep om de achtervolging in te zetten. De Colombiaan sloot snel aan bij de nummer twee in koers: Barguil. De Fransman kon eventjes aanhaken, totdat López maar weer eens stevig versnelde. Hoewel López McNulty naderde tot een halve minuut, had de tweede het voordeel dat de klim bijna voorbij was. McNulty had echter nog wat extra mazzel, want López kreeg te kampen met kramp en was opeens uit het wedstrijdbeeld verdwenen.

McNulty strandt, maar UAE speelt het slim

Zo was McNulty verlost van López en verdedigde hij met nog twaalf kilometer voor de boeg een voorsprong van vijftig seconden op zijn nieuwe tegenstander: een groep van ongeveer 25 renners, waar zich mogelijk nog wat snelle mannen bevonden. Het waren vooral Arkéa en BORA die zich roerden in de achtervolging.

Hoewel McNulty beschikt over uitstekende hardrijderskwaliteiten, zat het tempo er bij de achtervolgers goed in. Met nog acht kilometer te gaan had met name Arkéa het tijdsverschil teruggebracht naar slechts twintig seconden. Een paar kilometer verder was het zelfs gedaan voor McNulty. De koers leek vervolgens uit te lopen op een sprint van een uitgedunde groep, waarin het zoeken was naar snelle mannen. Eén was echter overduidelijk aanwezig, en dat was Trentin, ook renner van UAE.

UAE zette echter niet alles op een sprint, want op vijf kilometer van de finish plaatste Alessandro Covi een slimme demarrage. Niemand reageerde waardoor Covi een mooi gat kon slaan. Hij liep uit tot tien seconden en hield het vol tot en met de finish, waarmee hij de sterke koers van UAE met de zege beloonde.

Uitslag Vuelta a Murcia 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws