Coquard klopt wereldkampioenen Alaphilippe en Ganna op punchy aankomst in Provence Wielrennen
Wielrennen

Coquard klopt wereldkampioenen Alaphilippe en Ganna op punchy aankomst in Provence

Coquard klopt wereldkampioenen Alaphilippe en Ganna op punchy aankomst in Provence

Bryan Coquard heeft in Manosque de tweede rit van de Tour de la Provence naar zijn hand gezet. De spurter rondde perfect werk van zijn ploeg Cofidis af door wereldkampioenen Julian Alaphilippe en Filippo Ganna voor te blijven.

Al voor de start rommelde het in de Tour de la Provence. Topfavoriet en INEOS-kopman Richard Carapaz kon namelijk niet van start gaan vanwege een positieve coronatest, waardoor de Britten plots met een heel ander doel van start moesten gaan in deze tweede rit naar Manosque.

INEOS Grenadiers verloor de moed niet: de Britten bepaalden gedurende de rit het tempo in het peloton in de achtervolging op een kopgroep van vijf. De namen van dit kwintet? Paul Ourselin (TotalEnergies), Alexis Gougeard (B&B Hotels), Tony Hurel (St.Michel-Auber93), Evaldus Siskevicius (Roubaix Lille-Metropole) en Kevin Besson (Nice-Metropole).

Cofidis rijdt peloton uiteen in dienst van Coquard

Ook Astana, Cofidis en Movistar staken een handje bij in de achtervolging, wat het voor de vijf vooraan al een zo goed als onmogelijke opgave maakte om vooruit te blijven in deze rit. Op dertig kilometer van de meet was het er al te veel aan voor Elia Viviani, die nochtans had aangegeven voor de ritzege te willen gaan hier. Een ploeggenoot van hem, Ethan Hayter, had het tot ieders verbazing ook al knap moeilijk.

Met name de taaie Gougeard bleef ondertussen vooraan volharden, waardoor het Cofidis van Bryan Coquard alles in het werk moest stellen om Gougeard weer bij de lurven te grijpen. Sterker nog, de hulp van Quick Step-Alpha Vinyl konden ze goed gebruiken richting de laatste kilometers. Dit was ook het moment dat de eenling Gougeard het wat lastiger kreeg. Aan de voet van de laatste hellende meters was het met hem gedaan.

Ganna houdt zich staande in explosieve finale

Uiteindelijk was het Ilan Van Wilder die de debatten opende met een versnelling, waarna Perichon als eerste de laatste kilometer indook met een aanval. Ook Ganna zat ondertussen 'gewoon' op de voorposten.

Van Wilder rekende Perichon weer in om de spurt aan te trekken voor Alaphilippe, met Coquard en Démare in het wiel van de wereldkampioen. Pierre Latour probeerde op de verrassing te spelen, maar werd overrompeld door Coquard. Le Coq haalde het uiteindelijk vrij knap, voor Alaphilippe en Ganna.

Uitslag etappe 2 Tour de la Provence 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws