Cras deelt angstaanjagende momenten na Baskenland-crash: 'Had ik het gevoel dat ik aan het stikken was' Wielrennen
Wielrennen

Cras deelt angstaanjagende momenten na Baskenland-crash: 'Had ik het gevoel dat ik aan het stikken was'

Cras deelt angstaanjagende momenten na Baskenland-crash: 'Had ik het gevoel dat ik aan het stikken was'

Een dikke drie weken na de horrorval in de Ronde van het Baskenland gaat het inmiddels een stuk beter met Steff Cras. De Belgische klimmer van TotalEnergies lag er bijzonder naar bij, nadat hij in een soort betonnen gat was beland. De eerste momenten staan hem nog helder bij. Het gat heeft zijn leven uiteindelijk gered, maar dat dacht hij in het begin heel even niet. 'Ik dacht: het is gedaan met mij. Mocht ik op dat betonnen blok geklapt zijn, had ik hier misschien niet meer gezeten.'

De val maakte de nodige tongen los in de wielerwereld. Zo werd er opnieuw flink gediscussieerd over de onveiligheid van het wielrennen. Het leidde voor Cras tot een bijna-doodervaring, zo vertelt hij aan Sporza. 'De eerste halve minuut kreeg ik geen lucht en had ik het gevoel dat ik aan het stikken was. Maar na dertig seconden of zoiets is die long toch een beetje geopend en kreeg ik net genoeg lucht binnen om te ademen', aldus de klimmer in Franse dienst.

Cras hoopte op jaar van de doorbraak: 'Het achtervolgt mij wel'

Hoe komt het dan dat er in het Baskenland zo veel werd gevallen? De etappes waren minder lastig dan voorheen en daarom was het drukker op de gevaarlijke momenten, zo stelt Cras. 'Vroeger waren de etappes in het Baskenland superlastig en kwam je dus automatisch al met een kleinere groep in zo’n afdaling. Er werd minder gevochten om in positie te zitten.' Renners moeten echter ook naar zichzelf kijken. 'In de afdaling van de Tourmalet bijvoorbeeld reden we eens bijna tegen honderd kilometer per uur aan en waren er nog renners die bijtrapten', geeft Cras ons een feitje mee over de bizarre risico's die in het wielrennen worden genomen.

Voor de klimmer, die in 2023 kort stond in de Tour maar uitviel na een botsing met een fan, zijn de druiven dus opnieuw zuur. Hij zal de Tour eind juni waarschijnlijk halen, maar had gehoopt op een spetterend voorjaar. 'Het achtervolgt mij wel, ja. Ik had eigenlijk de hoop dat dit jaar het jaar van de doorbraak zou worden. Na een goeie winter had ik mijn zinnen gezet op het Baskenland en zeker de Ardense klassiekers. Dat is jammer genoeg niet gelukt, dus ik hoop nu dat mijn doorbraak er komt in de Tour', aldus de klassementsrenner in wording.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws