De Plus hoopt nog wat kilo's te verliezen, maar is op de weg terug: 'Ik ben mijn talent niet kwijt hoor' Wielrennen
Wielrennen

De Plus hoopt nog wat kilo's te verliezen, maar is op de weg terug: 'Ik ben mijn talent niet kwijt hoor'

De Plus hoopt nog wat kilo's te verliezen, maar is op de weg terug: 'Ik ben mijn talent niet kwijt hoor'

Laurens de Plus kende twee moeizame jaren nadat hij in 2020 geblesseerd raakte bij Jumbo-Visma en in 2021 bij zijn nieuwe ploeg INEOS Grenadiers maar moeizaam wist te herstellen. Nu lijkt de Belg aan de betere hand, al wil hij het seizoen nog voorzichtig opbouwen.

De 26-jarige De Plus reed begin februari in de Ster van Bessèges zijn eerste koers van het seizoen, maar testte daarna positief op corona. Daardoor moest hij wat gas terugnemen en stond hij woensdag pas aan de start van zijn tweede koers. Anders had hij afgelopen weekend al aan de start gestaan in het Belgische openingsweekend. 'Ik heb met pijn in het hart moeten afzeggen. Ik had het zo graag eens meegemaakt: de aankomst in mijn geboortestad Ninove.' In plaats daarvan trok hij met ploeggenoten Geraint Thomas en Richie Porte naar Nice om aan zijn conditie te werken, die naar eigen zeggen 'beter is dan het vorig jaar ooit is geweest'.

De Belg kreeg in zijn laatste jaar (2020) bij Jumbo-Visma te maken met een heupblessure en is daar vorig jaar in zijn eerste seizoen bij INEOS Grenadiers nooit van hersteld. Zijn lichaam was uitgeput en de enige oplossing was rust. Sinds september 2021 lijkt hij weer volledig hersteld, al zorgt dat het er nog niet voor dat hij er nu vol gas tegenaan kan. 'Het is eerst de bedoeling om een constant vormpeil te krijgen en daarvoor zal ik gewicht moeten verliezen op een geleidelijke manier. Ik sta nog niet op mijn topgewicht van 2019. Ik voel dat ik bergop weer power in de benen heb, maar door dat extra gewicht scheelt dat 1 à 2 km/u', zo laat hij weten bij Het Laatste Nieuws.

De Plus wil weer klimmer zijn: 'Ik wil dat niet zomaar opgeven na één mindere periode'

Toch heeft hij geleerd om niet het hele jaar op zijn streefgewicht van onder de zeventig kilo te zitten. Zijn lichaam is er niet voor gemaakt en tast de energiereserves volgens De Plus aan, waardoor je uitgeput raakt. 'Het is niet fijn om constant tegen jezelf te vechten om onder de zeventig kilo te zitten. Op een bepaald moment moet het wel natuurlijk, dat past bij een profiel van een klimmer. Zeker als je zoals ik vrij groot ben, dat is de struggle.' De Plus overweegt daarin nog niet om zich om te scholen tot een vol klassieke renner. 'Ik heb als klimmer zoveel mooie momenten meegemaakt. Ik wil dat niet zomaar opgeven na één mindere periode.'

Langzaam wil De Plus nu weer toewerken naar zijn topniveau, wat aan het eind van dit seizoen tot uiting moet komen in de Vuelta a España. 'Daar moet ik op mijn best zijn. Gezien de deelname van Remco Evenepoel zal er veel aandacht zijn van de Vlaamse media, dus kunnen ze ook mij eens in het oog houden.' De Plus vervolgt zijn seizoen in de Coppi & Bartali (22 maart - 26 maart), om daarna de Waalse klassiekers te rijden en vervolgens de Ronde van Romandië of de Ronde van Zwitserland. Vertrouwen tankte hij alvast door Porte in Nice te volgen toen hij een KOM wilde aanvallen. 'Ik ben mijn talent niet kwijt hoor. Ik heb alleen nog wat tijd nodig.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws