Gespot op Strava: Ging Van Aert sneller dan geloofwaardig was? En hoe sterk was Van Vleuten? Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Ging Van Aert sneller dan geloofwaardig was? En hoe sterk was Van Vleuten?

Gespot op Strava: Ging Van Aert sneller dan geloofwaardig was? En hoe sterk was Van Vleuten?

Well, that was fun! Het Openingsweekend zit erop en we kunnen niet anders dan met een vol hart terugdenken aan Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. De kopmannen roerden zich, er wonnen twee grote namen, er werd volle bak gekoerst en aan de kant van de weg stond eindelijk weer een mooie haag wielerfans. Maar hoe zit het met de cijfers? In de Leiderstrui zocht het uit.

Eerst maar eens de basis-cijfers: Wout van Aert won op zaterdag Omloop Het Nieuwsblad voor mannen. De wedstrijd telde officieel 204,2 kilometer en Van Aert was binnen na vier uur, vijftig minuten en 46 seconden. Dat is gemiddeld dik 42 kilometer per uur. Zondag in Kuurne ging het aan 43 per uur (195,1 kilometer in vier uur, 32 minuten en 13 seconden) voor winnaar Fabio Jakobsen nog een stukje harder. Annemiek van Vleuten legde haar Omloop van 128,4 kilometer op zaterdag in drie uur, 25 minuten en 54 seconden af; goed voor 37,4 kilometer per uur gemiddeld.

Van Aert en Van Vleuten maken indruk in Omloop Het Nieuwsblad

Duiken we dieper de cijfers in, dan stellen we tot onze goedkeuring vast dat Van Aert én Van Vleuten hun zeges van zaterdag hebben geüpload. Van Aert verbrandde in de Omloop een slordige 5.346 calorieën en dat is niet zo gek. Het ging zo hard, dat er in Strava zelfs even een melding was gemaakt van de race. Flauw, dit gebeurt vaker bij profs. Doorgaans vindt Strava het dan te mooi om waar te zijn, of gebruikers drukken volop op de spam-knop. Gelukkig konden we de (toen weliswaar nog uitgesloten) Strava-segmenten van de Belg nog bekijken. Enkele uren na het schrijven van deze rubriek werd de melding opgeheven.

In de cijfers van Wout gaan we natuurlijk meteen naar de Bosberg, waar Van Aert uiteindelijk zijn definitieve aanval plaatste. De man van Jumbo-Visma schoof al eerder mee met een sterke groep, maar ging hier van onder tot boven vol gas, zo verklaarde hij na afloop. Hij knalde het klimmetje van bijna 1.400 meter aan 31,4 kilometer per uur omhoog. Na twee minuten en 37 seconden rondde hij de top. Geen record, dat staat namelijk al sinds 2014 op naam van Laurens De Vreese, die de Bosberg toen in twee minuten en 24 seconden omhoog stoof.

Gespot op Strava: Ging Van Aert sneller dan geloofwaardig was? En hoe sterk was Van Vleuten?
Melding gemaakt over de gewonnen Omloop van Van Aert...

Na de Bosberg stopte Van Aert niet meer, getuige een indrukwekkende KOM die hij reed in het segment 'Finale Omloop 2019'. De oude toptijd van Alexey Lutsenko uit 2019 werd verbeterd door Van Aert, die de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en de weg naar de finish aflegde in 22 minuten en 31 seconden. Daarmee was hij 27 seconden sneller dan Lutsenko in 2019. Van Aert noteerde een gemiddelde snelheid van 46,7 kilometer per uur over dit segment van in totaal 17,39 kilometer, inclusief dus twee beklimmingen. De groep erachter kwam samen niet verder dan een gemiddelde van 46 per uur. Knap werk!

Van Vleuten won haar Omloop op dezelfde manier als Van Aert: aangaan op de Bosberg en doortrekken tot aan de finish. Enige verschil: ze had met Demi Vollering de hele periode iemand in haar wiel. Bij haar geen melding op Strava, dus kunnen we ons vergapen aan de enorme inspanning die in de finale werd geleverd. Op de Muur van Geraardsbergen ging het al hard, getuige een QOM (vrouwelijke KOM) van Van Vleuten. Op de Bosberg maakte ze echter het verschil. Ze boorde in het finale-segment 'Finale Omloop 2019' bijna zeventien kilometer op kop aan 38,7 kilometer per uur gemiddeld. Ze perste er desondanks nog een sprintje uit aan 48,4 gemiddeld, waarmee ze de normaliter toch meer uitgeruste Vollering verrassend genoeg voorbleef.

Laporte, Narváez en Van der Hoorn rijden indrukwekkende finale in Kuurne

Op zondag werd er in Kuurne-Brussel-Kuurne een massasprint verwacht en dat kwam ook uit. Ware het niet dat het peloton zich daar nog flink voor moest inspannen. Na een leuke fase over de Belgische heuvels kwam er een sterke groep van zeventien aan de leiding. Een te grote groep, maar hieruit vertrokken wel Christophe Laporte, Jhonatan Narváez en Taco van der Hoorn. Van der Hoorn was zelfs nog over uit de vroege vlucht van de dag. Zij reden de laatste zestien kilometer voor wat ze waard waren!

Via de Strava-file van Laporte kunnen we in de analyse zien dat er in de laatste zestien kilometer - met her en der wind tegen - aan 43 kilometer per uur werd rondgedraaid door de voorste drie. Een mooie inspanning, in de wetenschap dat Laporte pas begon te sprinten toen het peloton hem al kon ruiken. Het was niet genoeg.

Laporte haalde een piek van 59,7 per uur in zijn spurt. Hij werd echter voorbij gereden alsof hij stilstond door Jakobsen en consorten. Zo ook door Hugo Hofstetter, die derde werd namens Arkéa-Samsic. De Fransman porde een piek van 71,9 kilometer per uur uit z'n benen, aan een max van 962 watt. Zijn derde plaats wijst erop dat nummers één en twee Jakobsen en Ewan nóg een stukje harder gingen...

Gespot op Strava: Ging Van Aert sneller dan geloofwaardig was? En hoe sterk was Van Vleuten?
De knappe finale van Laporte (en Narváez en Van der Hoorn)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws