'Die jongen in dat studentenhuis, die gewoon van fietsen hield': Is Bart Lemmen met recht een nieuwe Roglic? Wielrennen
Wielrennen

'Die jongen in dat studentenhuis, die gewoon van fietsen hield': Is Bart Lemmen met recht een nieuwe Roglic?

'Die jongen in dat studentenhuis, die gewoon van fietsen hield': Is Bart Lemmen met recht een nieuwe Roglic?

Het was hét voorbeeld van een absolute raketstart. Bart Lemmen finishte amper een week geleden als vijfde in het eindklassement van de Tour Down Under. Als nieuwbakken WorldTour-coureur liet de renner van Visma | Lease a Bike mannen als Simon Yates en Julian Alaphilippe achter zich. Zijn verhaal is bekend. Lemmen begon in zijn studententijd met fietsen en klom stap voor stap op de wielerladder. Naast zijn werk als militair reed hij meer en meer fraaie resultaten bij elkaar. Totdat Visma | Lease a Bike plots een plek in de selectie over had en aanklopte. Lemmen was een buitenkans. En wie aan buitenkansjes en de geelzwarte brigade denkt, komt al gauw uit bij een andere buitenkans die de ploeg ongeveer acht jaar geleden greep: Primoz Roglic.

Disclaimer: Het is niet de bedoeling om beide coureurs één op één te vergelijken. Ook doen we geen voorspellingen over welke kant het op zal gaan met Lemmen in vergelijking met Roglic. Dat zou nergens op slaan. In deze IDL Retro staan we, ondergedompeld in het enthousiasme van de actualiteit, stil bij het prille begin van de atypische Roglic in de WorldTour. Omdat we als wielerminnend volk nu eenmaal benieuwd zijn waar atypische carrières kunnen eindigen. Het onverwachte is in de sport nu eenmaal charmant. En het frisse onbekende maakt nu eenmaal nieuwsgierig. De daden in Australië van de eveneens atypische Lemmen doen in die zin denken aan de begindagen van zijn Sloveense voorganger.

Lees verder onder de foto!

'Die jongen in dat studentenhuis, die gewoon van fietsen hield': Is Bart Lemmen met recht een nieuwe Roglic?
Bart Lemmen

Roglic reed in eerste maand bij LottoNL-Jumbo top vijf in de Algarve

In januari 2017 vier ik als 18-jarig studentje met vrienden dat de tentamenweek voorbij is. We borrelen in het enorme studentenhuis van een klasgenoot van mij. Halverwege de avond spreekt iemand uit de grote woonkamer mij aan. ‘Hey, jij hebt toch met mijn broertje gevoetbald vroeger?’ Even later herken ik hem. Het is Bart, de broer van Sjoerd, waarmee ik inderdaad samen voetbalde in de jeugd. We ouwehoeren wat en al gauw gaat het over fietsen. Bart is razend enthousiast over de Domrenner, een studentenvereniging voor fietsliefhebbers. Ze maken leuke fietstrips en de liefhebber kan zelfs meedoen aan wedstrijdjes. Wie had kunnen denken dat die eerste fietsavonturen bij de Domrenner voor Bart Lemmen het begin zouden zijn van een schitterende tocht in het wielrennen.

In die tijd heeft Primoz Roglic er net zijn eerste volledige seizoen bij LottoNL-Jumbo op zitten. Eind 2015 hoort de wielerwereld over de entree van een voormalig schansspringer in de WorldTour, die de rondes van Slovenië en Azerbeidzjan wist te winnen. Hij fietst pas een paar jaar, maar blijkt in die sport de beste te willen en misschien wel te kunnen zijn. In 2016 maakt de Sloveen, nota bene in de Tour Down Under (die hij na vijf dagen verlaat), zijn debuut voor Lotto. Een kleine maand later al maakt Roglic echter duidelijk waarom hij op de radar van het team verscheen: In de Volta ao Algarve wordt hij vijfde, achter klinkende namen als Thibaut Pinot, Alberto Contador en Geraint Thomas.

De rest van dat jaar rijdt Roglic als knecht van de klassementsmannen binnen de Nederlandse ploeg: Robert Gesink en Steven Kruijswijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld in koersen als de Ronde van Catalonië en de Tour of Yorkshire. Anonieme optredens in deze wedstrijden zorgen ervoor dat Roglic zijn eerste grote ronde, de Giro d’Italia, ingaat als een groot vraagteken. Bekend was dat hij kleinere rondes kon winnen. Bekend was dat hij aardig kon tijdrijden. Niemand kon echter bevroeden dat Roglic al bij het vertrek van de Giro in Apeldoorn zijn visitekaartje zou gaan afgeven. Tom Dumoulin, de man die jaren later zijn knecht zou zijn in de Tour, is de enige die hem van de eerste roze trui af kan houden.

Lees verder onder de foto!

'Die jongen in dat studentenhuis, die gewoon van fietsen hield': Is Bart Lemmen met recht een nieuwe Roglic?
Roglic zou de roze trui later nog wel dragen

De enorme stappen van Roglic overtuigen de wereld van zijn enorme potentieel

In de openingstijdrit scheelt het een paar duizendsten van een seconde: Roglic eindigt als tweede. Die gekke skischansspringer stelde zich tentoon aan de wereld als een tijdritkanon. Zo ook in rit negen. In de verregende, lange en lastige tijdrit door de Chiantistreek, boekt de onbekende Sloveen zijn eerste etappezege in een grote ronde. Die Giro is hij in de tweede etappe zwaar gevallen, waardoor een klassement rijden er niet in zat. Zijn ploeggenoot Kruijswijk wint, met hulp van Roglic, de Giro bijna. Tot een val in de gekende afdaling van de Agnello roet in het eten gooit. De nieuwbakken WorldTour-renner blijkt veel in zijn mars te hebben en groeit in 2017 verder door.

Roglic wint in zijn tweede seizoen bij Lotto de Ronde van de Algarve, bestijgt het podium in de Ster ZLM en de Ronde van Romandië en haalt de top vijf in de Ronde van het Baskenland en de Tirreno-Adriatico. Omdat de ploeg in de Tour niet op een klassement inzet, debuteert Roglic in La Grande Boucle als vrijbuiter. Hij wint op fenomenale wijze de etappe over de Galibier en stilaan raakt ook de rest van de wereld ervan overtuigd: de Sloveen met die gekke, atypische loopbaan kon het weleens heel ver gaan schoppen. Met rasse schreden klom Roglic op in de teamladder, overvleugelde Kruijswijk in de Tour van 2018 met een vierde plaats als kopman en de rest is geschiedenis. Roglic won vier grote rondes en nog talloze andere koersen.

Lees verder onder de foto!

'Die jongen in dat studentenhuis, die gewoon van fietsen hield': Is Bart Lemmen met recht een nieuwe Roglic?
Kan Lemmen de route-Roglic bewandelen?

Heijboer zei het al: de groeipotentie bij Lemmen is onmiskenbaar

Terug naar het heden. Het verhaal van Roglic mag dan uitzonderlijk zijn, de komst van Lemmen laat zien dat Visma | Lease a Bike met een zeer gerichte blik speurt naar opvallend talent. Coach Mathieu Heijboer gaf al aan dat het allemaal zeer veelbelovend is. De data. De cijfers. De waarden. Waar het heen kan en de potentie die erin zit. Er zit muziek in. Voorlopig blijft Lemmen een ondersteunende rol in rittenkoersen vervullen, zoals ook Roglic dat in eerste instantie deed. Kansen op meer en kansen op nieuwe mooie ereplaatsen, zoals in de Tour Down Under, die komen er vanzelf.

Bart Lemmen is Primoz Roglic niet. We weten nog niet wat hij kan en hij misschien zelf ook nog niet. Maar zijn door de ploeg gespotte potentie maakt, in combinatie met zijn atypische verhaallijn, de nog in nevelen gehulde toekomst zeer interessant. Die jongen in dat studentenhuis, die gewoon van fietsen hield, is met een klapper in de WorldTour binnengekomen. De dooddoener der dooddoeners is in dit geval zeer toepasbaar: wie weet waar dit kan eindigen…

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws