Bart Lemmen

Dit is de pagina over Bart Lemmen. Deze Nederlandse oud-militair is vanaf 2024 wegrenner bij Team Jumbo-Visma. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Lemmen en houdt tevens zijn biografie bij.

bart lemmen

Lemmen begint als militair aan wielercarrière

De wielercarrière van Lemmen is er een die uiterst ongewoon is. Via zijn vriendin kwam de Utrechter terecht bij de studenten wieler vereniging De Domrenner, ook uit Utrecht. Daar maakte hij zijn eerste kilometers in groepsverband en zijn eerste wedstrijdkilometers in de sportklasse. Al gauw wist Lemmen wat winnen was: een aantal criteriums schreef hij op zijn naam.

Opmerkelijker was zijn baan destijds: hij combineerde het fietsen met een baan van 32 uur bij de Luchtmacht. Al was er destijds nog niet zo veel sprake van combineren, want aan een wielercarrière op het hoogste niveau dacht Lemmen nog niet. Dat kwam pas jaren later, nadat hij drie jaar bij de clubploeg West-Frisa uit Enkhuizen reed.

Zo won de destijds 25-jarige Hollander de nationale Topcompetitie, wat een clubrenner nog nooit was gelukt. Deze historische prestatie leverde hem een contract op bij het continentale VolkerWessels. Ook daar liet hij zien wat winnen is: hij won met de Ton Dolmans Trofee andermaal een Limburgse klassieker (nadat hij in 2021 de Eurode Omloop won) en de vierde en laatste etappe in de Franse 2.2-koers Kreiz Breizh Elites.

Weer een stap hogerop: Lemmen wordt prof bij Human Powered Health

Zijn prestaties resulteerde in een profcontract. Lemmen reed in 2023 in de oranje kleuren van het Amerikaanse Human Powered Health, waar hij als neo-prof zijn eerste profjaar beleefde. Zijn werk bij het leger zei hij vanaf 1 januari 2023 op, om zich volledig op het wielrennen te kunnen focussen. 

Daar piekte hij vooral in de tijdritten. Zo eindigde Lemmen vierde achter ritwinnaar Jonas Vingegaard in de tijdrit in O Gran Camino, maar werd hij ook vierde op het Nederlands kampioenschap wegwielrennen, waar Dylan van Baarle in Sittard het rood-wit-blauw won. 

In de zomer van dat jaar komt er echter slecht nieuws voor Lemmen en zijn ploeggenoten. De ploeg houdt op te bestaan en gaat zich helemaal focussen op de vrouwentak. Maar dan komt er halverwege oktober goed nieuws: Lemmen maakt een transfer, naar de WorldTour. Jumbo-Visma zag zijn potentieel en contracteerde de 28-jarige coureur. 

Bart Lemmen Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties