Deens toptalent Philipsen (17) lijkt dan toch richting te kiezen: cross in de wacht, Spelen 2028 als ambitie Wielrennen
Wielrennen

Deens toptalent Philipsen (17) lijkt dan toch richting te kiezen: cross in de wacht, Spelen 2028 als ambitie

Deens toptalent Philipsen (17) lijkt dan toch richting te kiezen: cross in de wacht, Spelen 2028 als ambitie

Het peloton is de afgelopen jaren een weg ingeslagen waarbij renners steeds vroeger worden vastgelegd door de grote ploegen en daarbij ook presteren. Zo zagen we dit seizoen al Isaac Del Toro (UAE) en Paul Magnier (SQS) op de deur kloppen als exemplaren, maar er zijn er nog: juniorenwereldkampioen Albert Withen Philipsen (17) koerst vanaf 2025 voor Lidl-Trek. In de Leiderstrui sprak hem in Spanje over zijn keuzes en ambities op jonge leeftijd.

Philipsen is een talent in de categorie Van der Poel en Pidcock: hij rijdt op de weg (jongste wereldkampioen bij de junioren ooit, Glasgow), kan goed mountainbiken (wereldkampioen junioren, eveneens in Schotland) en doet ook nog aan veldrijden (Deens kampioen bij de junioren). Een waar multitalent dus, waarbij het niet gek was dat de gehele wereldtop achter hem aanzat. Onder meer Alpecin-Deceuninck en Visma | Lease a Bike visten achter het net, want hij koos voor Lidl-Trek.

We spraken Philipsen al na zijn gewonnen titel in Glasgow, waar hij nog aangaf dat hij de disciplines blijft combineren. 'Het is lastig om te zeggen wat ik het leukste vind. Elke discipline is op zijn manier tof, dus ik kan niet kiezen. Mijn helden zijn de jongens die ook meerdere disciplines combineren, zoals Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Wout van Aert. Ik kijk heel erg naar hen op en voel hetzelfde als hen, als het gaat om het mixen van verschillende onderdelen van de wielersport', aldus de Deen destijds in Schotland.

Philipsen lijkt weg en mountainbike hoger in te schalen dan de cross

Bij de cross in Benidorm (waar hij twintigste werd) vroegen we hem nog eens naar zijn plannen voor de verschillende disciplines. ‘Mijn toekomst in de cross? Dat ligt nog altijd open, maar ik blijf het voornamelijk voor mijn plezier doen en om het competitiegevoel te behouden in de winter. Komend jaar neem ik wellicht een veldritpauze, omdat ik richting 2025 overstap naar de WorldTour. Het lijkt me dan handig om een winter te hebben waarin ik mij volledig kan richten op mijn trainingen op de weg, zonder dat ik me druk hoef te maken over hoe ik voor de dag kom tijdens de wedstrijden. In de jaren daarna zie ik mijzelf dan wel weer terugkomen in het veld, maar vooral voor het plezier.’

Op de weg begint hij voornamelijk aan een ontdekkingstocht. 'Wat voor type renner ik ben? Goh, dat weet ik echt nog niet. Dat probeer ik nog uit te vinden. Op het moment zou ik voor de klassiekers willen gaan, maar in de toekomst lijkt het me ook niet slecht om eens te proberen voor een klassement te gaan.'

Ook de mountainbike komt voor in de plannen van Philipsen voor de nabije toekomst. 'Ook dat blijf ik doen. Niet zoveel wedstrijden als dat ik de afgelopen jaren heb gedaan, maar ik zou het ontzettend tof vinden om naar de Spelen van Los Angeles te gaan in 2028. Dat is een toekomstambitie van me', aldus de jonge Deen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws