Dombrowski wint barre Giro-rit, De Marchi pakt roze; klassementsrenners maken oorlog Wielrennen
Wielrennen

Dombrowski wint barre Giro-rit, De Marchi pakt roze; klassementsrenners maken oorlog

Dombrowski wint barre Giro-rit, De Marchi pakt roze; klassementsrenners maken oorlog

Joe Dombrowski heeft de regenachtige vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Hij was de beste van een kopgroep, waarin ook Alessandro De Marchi zat. De Italiaan pakte de roze trui over van landgenoot Filippo Ganna. In de groep der favorieten werd oorlog gemaakt, met João Almeida als voornaamste slachtoffer.

De ene renner vindt het heerlijk, de andere gruwelt ervan: regen. Voor Victor Campenaerts (Qhubeka) en Quinten Hermans (Intermarché) moest het een beetje als thuis gevoeld hebben. De druppels weerhielden hen er niet van om in de openingsfase ten strijde te trekken. Het duo pakte een kleine voorsprong, maar achter hen viel het niet stil. Sterker nog, kort daarna wisten verschillende renners los te breken uit het peloton. Na de reeks tegenaanvallen kregen we dan ook plots te maken met een omvangrijke kopgroep van 25 renners.

Echt grote namen bevonden zich niet in de groep. Met Koen de Kort (Trek-Segafredo) was er een Nederlander mee, terwijl de Belgen (naast Campenaerts en Hermans) konden rekenen op Pieter Serry (Deceuninck) en Louis Vervaeke (Alpecin). Andere aansprekende figuren binnen het 25-tal waren Andrea Vendrame (AG2R), Jan Tratnik (Bahrain), Nicolas Edet (Cofidis), Rein Taaramäe (Intermarché), Attila Valter (Groupama), Alessandro de Marchi (ISN), Nelson Oliveira (Movistar), Christopher Juul-Jensen (BikeExchange), Nico Denz (DSM) en Valerio Conti (UAE).

Richting de heuvelzone wist de groep een voorsprong bij elkaar te rijden van bijna zeven minuten. In het peloton wist men niet goed hoe ze daarmee om moesten gaan. Waar het gat in eerste instantie lichtjes dichtgereden werd, kwam er vervolgens wat klad in de achtervolging. Met Ganna op kop van het peloton werd er niet voor de volle honderd procent doorgereden. De kopgroep had daardoor met zestig kilometer te gaan nog altijd een aanzienlijke voorsprong.

Taaramäe en Juul-Jensen wagen hun kans

Hermans, Taaramäe en Juul-Jensen hadden het toen wel gezien in de kopgroep. Met zijn drieën besloten ze op avontuur te gaan. Het duo van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux deed het meeste werk, terwijl de Deen lekker in het wiel meepeddelde. Zo creëerden ze een kansrijke situatie, zeker omdat er in de groep der achtervolgers weinig sprake was van een achtervolging. Voor de Belgische volgers was het vervolgens dan ook erg jammer dat Hermans na een flinke inspanning moest afhaken.

Taaramae en Juul-Jensen waren vanaf dat moment op elkaar aangewezen. De achtervolgende groep hield het verschil met dit duo lange tijd op een minuut, terwijl het peloton wel weer iets dichterbij kwam. Deceuninck-Quick-Step was het wachten beu en besloot om er wat minuten af te rijden. Dat was genoeg om het enkele renners lastig te maken, ook om enkele vroege vluchters in te rekenen, maar niet om de noordelijke tandem van Juul-Jensen en Taaramäe in het vizier te krijgen. Aan de voet van de slim hadden zij nog een voorsprong van meer dan vier minuten op het peloton.

Dombrowski verrast de koplopers

Op de slotklim moesten Juul-Jensen en Taaramäe hun voorsprong van één minuut op de achtervolgers zien te verdedigen. De Marchi ontketende zichzelf in de jacht op de roze trui. De enige die nog aan het wiel de Italiaan kon plakken, was Joe Dombrowski. Kracht om over te nemen had hij echter niet. In een rap tempo naderden ze de twee vooraan. Nog ruim voor de top werden de moegestreden leiders ingerekend door de twee achtervolgers.

Het bleek schijn bij Dombrowski. Richting het einde van de klim bleek hij de sterkere van het viertal. Met zijn lange lichaam loste hij de anderen en reed in zijn eentje naar de top (waar hij de bergtrui opraapte), waarna alleen een afdaling hem nog scheidde van een prachtzege. Na een foutloze rush naar de finish kon hij zijn armen de lucht ingooien. De Marchi kwam te laat voor de dagzege, maar wist wel de roze trui in zijn bezit te nemen.

Landa opent het vuur, Almeida sneuvelt

In het peloton nam Bahrain Victorious het voortouw op de slotklim. Het ging er kennelijk zo hard aan toe dat João Almeida als eerste van de klassementsrenners moest lossen. De Portugees haakte al vroeg voor het einde van de beklimming af. Verder leken de klassementsrenners niet van zinnen om elkaar al zo vroeg in de Giro te bestoken met de nodige aanvallen. De enige demarrage die er kwam, kwam op naam van Giulio Ciccone.

Dat was slechts voorspel, want het werk van Bahrain was niet voor niets. Mikel Landa plaatste een aanval, terwijl niemand echt direct reageerde. Het duurde even, maar toen kwam toch Egan Bernal uit zijn kot. De Colombiaan bleek meer dan in orde door in één ruk het gat met Landa en Ciccone te dichten. Samen met Landa, Aleksandr Vlasov en Hugh Carthy zette hij de andere klassementsrenners op achterstand.

Evenepoel reed een puike etappe, maar kon net niet bij het groepje aansluiten. Hij kwam in een groepje met onder meer Simon Yates over de finish. Hij deed het wat dat betreft stukken beter dan Almeida, zijn Portugese ploeggenoot. Hij kwam uiteindelijk op geruime achterstand over de finish. Ook George Bennett behoorde bij de grootste verliezers van de dag.

Uitslag etappe 4 en klassement Giro d'Italia 2021

Lees etappe 4 van de Giro d'Italia terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws