Drie jaar niks, nu twee in korte tijd: Formolo met wonderbenen wint ook Veneto Classic, Hirschi wéér tweede Wielrennen
Wielrennen

Drie jaar niks, nu twee in korte tijd: Formolo met wonderbenen wint ook Veneto Classic, Hirschi wéér tweede

Drie jaar niks, nu twee in korte tijd: Formolo met wonderbenen wint ook Veneto Classic, Hirschi wéér tweede

Davide Formolo heeft de Veneto Classic gewonnen. De 30-jarige Italiaan was recent ook al de beste in de Coppa Agostini en dat deed hij zondag in 'zijn' Italië nog eens dunnetjes over. UAE Team Emirates maakte er met Marc Hirschi een indrukwekkend één-tweetje van. Filippo Zana van Jayco-AlUla werd derde.

De laatste afspraak in Italië, dus vol gas vanuit het vertrek. Na een golf van aanvallen waren het Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Joey Rosskopf (Q36.5) en Michael Belleri (Biesse Carrera) die wegreden uit het peloton. Toen ze de ruimte kregen, besloten nog eens twee renners in de achtervolging te gaan, te weten: Ben Granger, (Mg K Vis), en Lorenzo Peschi (General Store).

Na 43 kilometer hadden de drie leiders een kleine twee minuten voorsprong op de achtervolgers en het peloton gaf al vijf minuten toe. In het eerste uur werd vijftig kilometer afgelegd, wat het verschroeiende tempo bewees. De achtervolgers waren gedoemd, want vooraan vielen ze niet stil. Dat kwam ook omdat er in het peloton met AG2R, Uno-X, UAE Team Emirates en Jayco-AlUla een indrukwekkende achtervolging op gang kwam.

Alpecin-Deceuninck halveert de achterstand

Toen we na 86 kilometer aan het eerste plaatselijke rondje begonnen (waarvan er vier moesten worden afgelegd) hadden de leiders nog vijf minuten over op het peloton. Alpecin-Deceuninck begon zich te roeren en hengelde de achtervolgers alvast binnen. Het verschil daalde in de eerste van vier rondes prompt naar vier minuten, met de beklimming van La Rosina (2,6 kilometer aan 6,3 procent gemiddeld) als eerste beproeving.

Het was na 134,5 kilometer koers tijd voor het tweede circuit van de dag. Dit keer moest er vier keer geklommen worden over La Tisa, met als zwaartepunt zo'n 400 meter aan dik tien procent. Alpecin-Deceuninck had het gat in deze fase gereduceerd tot twee en een halve minuut, met nog 55 kilometer voor de wielen. De finale kon zo onderhand beginnen.

Formolo profiteert van UAE-overmacht

Dat gebeurde ook, want op de tweede keer La Tisa waren het Formolo en Stefano Oldani (Alpecin) die de oversteek maakten naar de drie leiders. Namens Lidl-Trek was het Natnael Tesfatsion die ook aansloot. De drie frisse heren reden de drie vroege vluchters los. Na vier keer La Tisa werden ze wel ingerekend, maar was de koers wel ontploft. Vooraan hadden we een groep elite-namen, die erom gingen strijden.

Na een rappe afdaling volgde de (deels onverharde) beklimming van de Diesel Farm, aan gemiddeld 9,6 procent. Zana ging in de aanval en kreeg in eerste instantie alleen Hirschi mee. Formolo sloot in de afdaling echter aan, waardoor we met drie naar de laatste klim van de dag gingen. Op een muurtje van 400 meter aan dertien procent speelde Formolo het overtal van UAE uit door weg te rijden. Zana kon niet reageren, waardoor de koers was gelopen. Formolo soleerde in de slotkilometer naar de zege, daar Zana doorreed om zo een podiumplek te bemachtigen.

Hirschi sprintte naar plek twee, Zana werd derde. Het was voor Hirschi alweer de derde tweede plaats in het Italiaanse najaar, nadat hij in de Coppa Agostoni (ook achter Formolo) en Gran Piemonte ook naast de winst had gegrepen. Voor Formolo was de Veneto Classic dus zijn tweede zege in korte tijd. Zijn laatste overwinning daarvoor dateerde van augustus 2020, toen hij in de Dauphiné een rit won.

Uitslag Veneto Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws