Voorbeschouwing Veneto Classic 2023 |  De aller-allerlaatste koers op Europese bodem van dit jaar Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Veneto Classic 2023 | De aller-allerlaatste koers op Europese bodem van dit jaar

Voorbeschouwing Veneto Classic 2023 |  De aller-allerlaatste koers op Europese bodem van dit jaar

Voor de echte connaisseurs markeerde Parijs-Tours op zondag 8 oktober het einde van een bomvol Europees wielerjaar, maar anno 2023 stopt het wielerseizoen op ons continent pas écht op 15 oktober: dan staat in Frankrijk nog de Chrono des Nations op de rol, terwijl in Italië nog de Veneto Classic verreden wordt. In de Leiderstrui beschouwt nog eens voor op die laatste!

Er zijn weinig goede dingen voortgekomen uit de coronapandemie, maar deze Veneto Classic is er toch één van. Organisator Filippo Pozzato zette met zijn bedrijf PP Sport Events zijn schouders onder het organiseren van enkele koersen in zijn geliefde regio in Italië, met de woensdag door Dorian Godon gewonnen Giro del Veneto en de Veneto Classic van aankomende zondag als speerpunten.

Samuele Battistella wist in 2021 de eerste editie van deze koers te winnen voor Marc Hirschi, terwijl diezelfde Zwitser Hirschi en Davide Formolo vorig jaar aan het einde van het seizoen nog voor een een-tweetje zorgden namens UAE-Team Emirates. Dat de koers aan status heeft gewonnen, is letterlijk en figuurlijk zo: was het afgelopen seizoen nog een 1.1-koers, dit jaar is het al gepromoveerd tot 1.Pro.

Praktische informatie Veneto Classic 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Veneto Classic

2022 Marc Hirschi
2021 Samuele Battistella

Veneto Classic 2023: Parcours, weer en tijden

Vorig jaar begonnen we deze koers nog in Treviso, dit jaar vangen we aan in Mel. Vanuit die startplek worden de coureurs op gang geschoten voor 195 kilometer koers, waarin ze 2340 Italiaanse hoogtemeters zullen moeten overwinnen. De eerste tachtig kilometer verlopen vervolgens in zuidwestelijke richting, alvorens we na 81 kilometer het lokale circuit in en rondom La Rosina bereiken.

La Rosina is een heuvel van 2,1 kilometer aan 6,5 procent, welke viermaal overwonnen moet worden in goed zestig kilometer. Vervolgens komt het peloton aan bij circuit twee, genaamd La Tisa. Dit rondje, met verschillende listige heuvels, moeten de renners driemaal overwinnen. Hierin zitten ook een korte, maar krachtige kasseistrook van iets meer dan driehonderd meter aan maar liefst vijftien (!) procent gemiddeld.

Dat is nog niet alles: nadat we het circuit van La Tisa verlaten doemt Diesel Farm - ja, zo heet deze heuvel echt - op. 1300 meter lang, elf procent gemiddeld, op tien kilometer van de aankomst én bezaaid met grind: alle ingrediënten voor een alles-of-niets-poging, temeer daar het op een klein knikje na vooral in dalende lijn gaat naar de finish in Bassano del Grappa.

Voorbeschouwing Veneto Classic 2023 |  De aller-allerlaatste koers op Europese bodem van dit jaar

Weer
Oei! Was het de afgelopen dagen en weken nog standaard goed weer in Veneto, zondag valt het kwartje net de andere kant op. Er wordt bij een temperatuur van 19 graden Celsius de hele middag regen verwacht, bij een matige oostenwind.

Tijden
Start: 12.00 uur
Finish: ongeveer 16.30 uur

Favorieten Veneto Classic 2023

De Italianen zijn doorgaans niet al te snel met het doorgeven van de complete deelnemerslijsten, maar voor het gemak gaan we er even vanuit dat deze voor het overgrote deel overeen komt met de woensdag verreden Giro del Veneto. De topfavoriet kunnen we hoe dan ook aanwijzen, dat is Marc Hirschi. De Zwitser start als titelverdediger en werd in 2021 al tweede.

Daarbij kan hij met mannen als Diego Ulissi, Davide Formolo en Matteo Trentin rekenen op sterke ploegmaats om de koers hard te maken. Concurrentie is er echter zeker ook, bijvoorbeeld vanuit AG2R Citroën Team. Daar staat met Dorian Godon de toch wel verrassende winnaar van woensdag opnieuw aan het vertrek, bijgestaan door onder meer Benoit Cosnefroy en Andrea Vendrame.

Voorbeschouwing Veneto Classic 2023 |  De aller-allerlaatste koers op Europese bodem van dit jaar

Astana Qazaqstan Team heeft met Simone Velasco, Samuele Battistella en Cristian Scaroni ook nog voldoende ijzers in het vuur aan het einde van een lang seizoen, wat ook geldt voor de fris koersende Lotto-Dstny-fortmatie van onder meer Andreas Kron en Florian Vermeersch en het Arkéa Samsic van onder meer Matis Louvel en Luca Mozzato.

Bij Jayco AlUla rekenen ze nog op Michael Matthews, Filippo Zana en Alessandro de Marchi, terwijl Israel-Premier Tech met Jakob Fuglsang, Nick Schultz, Domenico Pozzovivo en revelatie Corbin Strong ook nog voldoende ijzers in het vuur heeft. Datzelfde geldt voor het Uno-X van de beresterke Tobias Halland Johannessen en Anthon Charmig en het Alpecin-Deceuninck van Stefano Oldani, Axel Laurance en Nicola Conci. Lidl-Trek rekent dan weer op Natnael Tesfatsion, terwijl Filippo Fiorelli de honneurs waar mag nemen names Bardiani.

Favorieten etappe Veneto Classic 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Marc Hirschi (UAE-Team Emirates) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech)
Outsiders: Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team), Michael Matthews (Jayco AlUla), Tobias Halland Johannessen (Uno-X) en Dorian Godon (AG2R Citroën)
Longshots: Andreas Kron, Florian Vermeersch (Lotto-Dstny), Matis Louvel (Arkéa Samsic), Diego Ulissi (UAE-Team Emirates), Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan Team), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck) en Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech)

TV Veneto Classic 2023

De Veneto Classic kun je zondag vanaf 14.00 uur aanschouwen op Eurosport.nl, GCN+ en Discovery+. Eurosport 2 schakelt om 15.15 uur in voor de koers, die rond 16.30 uur zal eindigen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws