dsm-firmenich PostNL moet met Eekhoff en Van Uden onderspit delven tegen Waerenskjold in AlUla Tour Wielrennen
Wielrennen

dsm-firmenich PostNL moet met Eekhoff en Van Uden onderspit delven tegen Waerenskjold in AlUla Tour

dsm-firmenich PostNL moet met Eekhoff en Van Uden onderspit delven tegen Waerenskjold in AlUla Tour

De tweede etappe in de AlUla Tour is gewonnen door Soren Waerenskjold van Uno-X. In de op een na zwaarste rit van deze rittenkoers was hij de beste na een aantal venijnige slotkilometers. De Noor pakt ook de leiderstrui over van dsm-firmenich PostNL-coureur Casper van Uden

De tweede rit van de Ronde door Saoedi-Arabië was op papier een stuk lastiger dan de door Van Uden gewonnen eerste etappe van dinsdag. Het profiel van de rit naar het natuurreservaat van Sharaan glooide behoorlijk, alhoewel er officieel geen beklimmingen moesten worden overwonnen. De finish van de etappe liep heuvelop: in de laatste kilometers moesten de coureurs meer dan honderdvijftig hoogtemeters verteren.

Al gauw waren er vijf aanvallers. Unai Zubeldia (Euskaltel Euskadi Team), Xabier Azparren (Q36.5 Pro Cycling Team), Arttasorn Pansaard (Roojai Insurance), Yuma Koishi (JCL Team UKYO) en Ali Al Shaikhahmed (Saoedi-Arabië) fietsten al gauw een minuut of drie bij elkaar. Die voorsprong zou in het eerste gedeelte stabiel blijven en door het peloton gecontroleerd worden.

Waaiers in de woestijn duren maar even aan

Halfweg koers kwam er ineens actie in het peloton. De reden: waaiers! De open stukken landschap boden een kans om de boel op de kant te trekken en plukken renners moesten er aan de achterkant af. Adam Yates, Dylan Groenewegen en klassementsleider Van Uden konden allemaal mee van voren en zaten in de eerste groep. Soudal Quick-Step was een van de aanstichters van de waaiervorming en in de achtergrond reden drie losse groepen op achterstand, maar uiteindelijk werd alles weer naar goede orde hersteld door een draai in de koersrichting.

waaiers al ula tour

Vanuit het peloton sijpelde er ondertussen door dat Jayco AlUla-kopman Groenewegen ziek zou zijn. ASO-speaker Seb Piquet meldde dat Groenewegen 'geen blij man was en blijkbaar ziek was', maar bevestiging daarvan kwam er nog niet van diens ploeg. Richting het einde liet hij wel opvallend vroeg lopen, dus wellicht dat er toch wel wat aan de hand was bij de Amsterdammer.

Richting de laatste twintig kilometer sloop de nervositeit er wat in bij het peloton, net op het moment dat klassementsfavoriet Davide Formolo dubbel lek reed. Het duurde bijna twee minuten aleer de Italiaan weer op gang was, maar met de hulp van hardrijders Mathias Norsgaard en Johan Jacobs keerde de kopman van Movistar razendsnel weer terug. Nog ruim voor het opdraaien van de laatste hellende strook van circa vier kilometer aan 3,5 procent kon hij weer van voren postvatten.

Op zeven kilometer van de meet schoot het peloton vol in gang, met onder meer dsm-firmenich PostNL. Richting de brede wegen bergop stond de deur achterin ook wagenwijd open, wat middels een aanval van Rafal Majka (UAE) nog maar eens versterkt werd. De andere favorieten lieten de Pool echter niet gaan, waarop Finn Fisher-Black en Simon Yates overpakten. Dit zette de boel nog eens flink in brand, maar wegkomen bleek lastig.

Op 1,5 kilometer van de meet viel Pierre Latour (TotalEnergies) op kenmerkende manier aan, wat hem wel een gat opleverde bij het inkomen van de slotkilometer. Onder het vod zette Uno-X de achtervolging in, met succes: hun sprinter Waerenskjold zoefde als eerste Latour voorbij en wist met een machtige jump de overwinning te pakken, voor onder meer Bryan Coquard, Nils Eekhoff en Van Uden, die ook zijn leiderstrui af moest staan aan de jonge Noor.

Uitslag etappe 2 AlUla Tour 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws