Bryan Coquard

Dit is de pagina over Bryan Coquard. De Fransman komt uit voor het team van Cofidis en is gespecialiseerd in het sprinten. De kleine Fransman heeft ook al verschillende successen geboekt op de baan. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Coquard en houdt tevens zijn biografie bij.  

Bryan Coquard

Olympische Spelen hoogtepunt in jongere jaren

Bryan Coquard werd geboren op 25 april 1992. De Fransman begint op zijn zevende met wielrennen, in het Amerikaanse Pontchâteau. In 2009 boekte hij zijn eerste grote succes door Wereldkampioen bij de junioren te worden op de baan. In het Russische Moskou pakte hij het goud op het onderdeel omnium. Een jaar later wist hij zijn titel te prolongeren en pakte hij daarnaast ook zilver op de scratch. Ook op de weg liet Coquard zijn potentieel zien door tijdens het Europees wegkampioenschap met de snelste mannen mee te gaan. 

Vanaf 2011 doet de Fransman serieus mee bij de elite. Zijn eerste succes in deze categorie is een tweede plaats bij het Europees kampioenschap op de omnium. Het jaar erop waren de Olympische Spelen het grote doel voor Coquard. Tijdens het nationaal kampioenschap liet Coquard al zijn goed vorm zien en deze vorm trok hij door naar Londen. Op de Olympische Spelen wist de Fransman zilver te pakken op de omnium. 

Coquard gaat zich steeds meer richten op de weg

In 2013 werd Coquard definitief prof bij Team Europcar. In zijn eerste jaar als prof op de weg, maakte de Fransman meteen indruk. Hij won meteen etappes in de Ronde van Langkawi en pakte hij twee ritten in De Ster van Bessèges . Gent-Welvegem was de eerste en de enige klassieker die hij dat jaar reed. Hij eindigde hier knap als zestiende. 

In 2014 reed Coquard voor het eerst in zijn carrière de Ronde van Frankrijk. Zijn beste resultaat was een vierde plek in de derde etappe. Uiteindelijk wist de Fransman constant te presteren wat hem een derde plek in het puntenklassement opleverde. Aanvankelijk zou Coquard dit jaar ook de wegwedstrijd op het WK rijden. Helaas moest hij zijn seizoen eerder afsluiten wegens een val tijdens de Grand Prix d'Isbergues. Op de baan was Coquard in deze jaren minder actief. Hij richtte zich deze jaren vooral op de wegwedstrijden en sloeg de meeste baanwedstrijden over. 

Op het wereldkampioenschap in 2015 op de baan, was Coquard weer helemaal terug. Samen met Morgan Kneisky wist hij op de koppelkoers zijn eerste wereldtitel te pakken. Ook op het Europees kampioenschap was Coquard succesvol dat jaar. Hij pakte goud bij de eliminatierace en veroverde brons op de koppelkoers. Op de weg was Coquard ook dit seizoen redelijk succesvol. Hij won verschillende etappes in kleinere rondes. Ook dit jaar was de Fransman geselecteerd voor het WK op de weg. Ook dit jaar ziet Coquard hier van af. 

Mindere jaren voor Coquard 

Het seizoen in 2016 begint voor Coquard met een val. Hierbij brak hij zijn rechter schouderblad. In de Brabantse pijl en in de Amstel Gold Race laat Coquard zien weer helemaal terug te zijn, door in beide races als vierde te eindigen. In de Tour de France van dat jaar was zijn beste prestatie een derde plek in de derde etappe.

In 2017 wint de Fransman minder vaak. Dit heeft onder meer te maken met een conflict met zijn toenmalige ploegleider Jean-René Bernaudeau. Om die reden deed hij dat jaar ook niet mee aan de Tour de France. Wel werd de Fransman geselecteerd voor het EK op de weg. Hier kwam hij door een valpartij niet verder dan de veertiende plaats. B&B Hotels-KTM is vanaf 2018 de nieuwe ploeg van Coquard. In zijn eerste jaar weet hij niet veel successen te behalen en is hij niet tevreden met zijn eerste jaar bij de nieuwe ploeg.

Terugkeer op de baan

In 2019 gaat het allemaal weer wat beter voor de Fransman. Op de weg behaalt hij weer een aantal overwinningen waaronder een etappe in de Ronde van België en het puntenklassement in de Ronde van Wallonië. Ook mocht hij dit jaar weer deelnemen aan het EK wielrennen op de weg. Aan het einde van het seizoen keert Coquard terug op de baan. Hier wordt hij Europees kampioen bij de puntenkoers en pakt hij brons bij de afvalkoers. 

Vanaf 2020 gaat het voor Coquard weer een stuk minder. Wel mag hij voor het eerst sinds 2016 weer meedoen aan de Tour de France, maar een etappeoverwinning zat er weer niet in. Hij wint weinig wedstrijden en besluit vanaf 2022 weer voor een andere ploeg te rijden. Het is het team van Cofidis die de Fransman aantrekt voor zijn diensten. Bij Cofidis weet Coquard nog niet heel veel te winnen. In 2023 heeft hij alleen een etappe in de Tour Down Under weten te winnen en pakte hij twee etappes in de Région Pays de la Loire Tour. In totaal heeft de 31-jarige Fransman nu 51 zeges op zijn naam staan.

Bryan Coquard Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties