Dumoulin over klassementsambitie in grote ronde: 'Vraag die ik mij deze winter ga stellen' Wielrennen
Wielrennen

Dumoulin over klassementsambitie in grote ronde: 'Vraag die ik mij deze winter ga stellen'

Dumoulin over klassementsambitie in grote ronde: 'Vraag die ik mij deze winter ga stellen'

Tom Dumoulin maakte in januari bekend dat hij tijdelijk een stop zette achter zijn wielercarrière. De Nederlander van Jumbo-Visma nam een aantal maanden pauze, begon weer met trainen en won vervolgens het Nederlands kampioenschap tijdrijden en pakte zilver in de olympische tijdrit. In een interview met ESPN vertelt hij dat hij zich genoodzaakte voelde om tijdelijk te stoppen.

Dumoulin bevestigde in 2017 volledig zijn kwaliteiten als ronderenner, door de Giro d'Italia na een fenomenale drie weken te winnen. Een jaar later werd hij tweede in de Giro d'Italia, wat hij twee maanden later herhaalde in de Tour de France. Geweldige prestaties, maar de Nederlander voelde de constante druk op zijn schouders. In 2019 ging vervolgens niet alles voor de wind. Hij moest de Giro d'Italia al vroeg verlaten na een valpartij, waar hij lang over deed om over te herstellen. 'Vorig jaar zat ik al een aantal keer tegen de limiet aan. Ik voelde dat terugkeren na een blessure in 2019 heel zwaar was. Terugkijkend stond ik al een aantal jaar op het punt om fysiek en mentaal klaar te zijn met elke keer te presteren en om te gaan met de ambities van de ploeg en iedereen om mij heen.'

Na zijn blessure maakte hij de overstap van Team Sunweb naar Jumbo-Visma, waar hij na de coronabreak in augustus 2020 zijn debuut maakte in de Tour de l'Ain en achtereenvolgens het Critérium du Dauphiné en de Tour de France reed. In die Tour de France werd hij zevende en de ploeg besloot hem later dat jaar te laten starten in de Vuelta a España, waar hij na zeven etappes vermoeid uitstapte. 'In de winter herstelde ik niet meer van het seizoen. Zelfs na vier weken vakantie merkte ik vrij snel dat ik niet hersteld was. In januari moest ik de stekker eruit trekken, omdat ik mezelf mentaal en fysiek aan het leegzuigen was.'

'Ik heb in de toekomst een betere balans nodig tussen mijn fiets- en privéleven'

Tom Dumoulin

En die stekker eruit trekken, bleek een grote opluchting voor Dumoulin, die over andere dingen kon gaan nadenken en zich met andere dingen kon bezighouden. Praten over het leven, interesse tonen in andere mensen, vriendschappen onderhouden en zich als een normaal mens voelen. 'Deze periode heeft mijn ogen geopend dat ik van het leven moet genieten en ik geniet van het leven om mij heen. Ik heb in de toekomst een betere balans nodig tussen mijn fiets- en privéleven.' Die balans bracht hem drie weken geleden naar een tweede plaats in de olympische tijdrit, waar hij alleen ploeggenoot Primoz Roglic voor zich moest dulden.

Het is de Sloveen waar hij zich vorig jaar voor opofferde in de Tour de France en wie op dit moment dé klassementsrenner is bij Jumbo-Visma. Hoe de toekomst van Dumoulin er precies uitziet en in hoeverre een algemeen klassement in een grote ronde daar nog een rol inspeelt, dat weet hij zelf ook nog niet. 'Ik kijk er naar uit om dit jaar meer rondes te rijden, maar over de toekomst kan ik nog weinig zeggen. Of ik nog steeds mee wil doen voor een klassement in grote rondes, is een vraag die ik mij deze winter ga stellen.' Voorlopig lijken de Benelux Tour (30 augustus) en het wereldkampioenschap tijdrijden (22 september) de volgende doelen van Dumoulin voor dit najaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws