Eekhoff is ploegmaat Edmondson en Kooij met een seconde de baas in proloog ZLM Tour Wielrennen
Wielrennen

Eekhoff is ploegmaat Edmondson en Kooij met een seconde de baas in proloog ZLM Tour

Eekhoff is ploegmaat Edmondson en Kooij met een seconde de baas in proloog ZLM Tour

Nils Eekhoff heeft woensdagavond de proloog van de ZLM Tour gewonnen. De renner van Team DSM versloeg zijn ploegmaat Alex Edmondson en Olav Kooij. Het was Eekhoff zijn eerste zege als prof.

Voordat de aanwezige sprinters aan hun sprintfestijn van vier dagen mochten beginnen, moesten ze eerst een proloog afwerken en zelfs in die discipline behoorden ze tot de favorieten. Het parcours in en rondom het Zeeuwse Heinkenszand was immers maar 6,6 kilometer en zo vlak als maar kon.

Bol claimt voor lange tijd de hotseat

Tot de vroege starters behoorde Cees Bol (Astana Qazaqstan). De Nederlander reed in mei al een knappe tijdrit in de Vierdaagse van Duinkerke en bevestigde die prestatie woensdagavond met een knappe proloog. Bol klokte een tijd van 7.33 minuten, goed voor een gemiddelde van ruim boven de 52 kilometer per uur.

Vele renners beten hun tanden stuk op de tijd van de Noord-Hollander. De eerste die in de buurt kwam was de 20-jarige Australiër Patrick Eddy van het DSM Development Team. Mark Cavendish kortgeleden nog winnaar van de slotetappe van de Giro d'Italia kon geen toptijd neerzetten. De sprinter - die in juli zijn laatste Tour de France zal betwisten - was zeventien seconden trager dan zijn ploegmaat Bol.

Eekhoff neemt zetel van Bol over

Bol had er inmiddels een lange tijd in de hotseat opzitten, maar het zou niet tot het eind blijven duren. Nils Eekhoff - die het geluk dit seizoen nog niet aan zijn zijde had - knalde naar een tijd die zes seconden sneller was. De lat voor de volgende renners lag daarmee op 7.27 minuten. Die tijd bleek voor Jos van Emden te hoog gegrepen. De tijdrijder van Jumbo-Visma deed negen seconden langer over de proloog.

Daarmee stond Van Emden even op het voorlopige podium van de proloog. Even, want Sam Welsford (DSM) kegelde hem er vanaf met de voorlopig tweede tijd, op vier seconden van zijn ploeggenoot Eekhoff. Welsford verschafte zich een uitstekende uitgangspositie voor de komende etappes waarin hij zich in de massasprints zal smijten.

Thuisfavoriet Tim van Dijke zou buiten het podium vallen. Het talent van Jumbo-Visma reed een knappe proloog, maar was acht seconden langzamer dan Eekhoff, wat dus niet voldoende voor plek twee en drie was.

Het begon er alsmaar beter uit te zien voor Eekhoff, die zodoende dichtbij was bij zijn eerste zege als prof. Het was nog wachten op de tijden van onder anderen Maikel Zijlaard en Olav Kooij. Het grootste gevaar voor Eekhoff kwam echter van zijn ploegmaat Alex Edmondson, die slechts een tel trager was.

Zijlaard strandde op drie seconden van Eekhoff. Enkel Kooij volgde nog. De sprinter maakte het razendspanned, maar ook hij kwam een seconde tekort om Eekhoff van de overwinning te houden.

Uitslag proloog ZLM Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

4 claps
4 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws