Sagan bouwt aan Girovorm en sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Romandië Wielrennen
Wielrennen

Sagan bouwt aan Girovorm en sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Romandië

Sagan bouwt aan Girovorm en sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Romandië

De eerste etappe in de Ronde van Romandië is gewonnen door Peter Sagan. De 31-jarige Slowaak was na een massasprint in Martigny sterker dan Sonny Colbrelli en Patrick Bevin. Proloogwinnaar Rohan Dennis behoudt de leiderstrui.

De renners mochten woensdag een heuvelachtig parcours afleggen. Na de vier kilometer lange proloog van dinsdag, stond in de eerste etappe een heuvelrit van 168,1 kilometer op de planning. Al snel na aanvang van de etappe werd La Rasse beklommen, een berg van 2,4 kilometer aan 8,3 procent. Daarna lag een lokale ronde in het verschiet, die het peloton vier keer af moest leggen. In die ronde lagen de beklimmingen Produit (2,1 kilometer aan 7,2 procent) en Chamoson (2,1 kilometer aan 6,2 procent). De laatste klim lag op iets meer dan twintig kilometer van de streep, waardoor een sprint niet uitgesloten was.

Kopgroep met Arensman ontsnapt

Al snel na het vertrek ontstond een kopgroep, met daarin ook het Nederlandse talent Thymen Arensman van Team DSM. Hij werd vergezeld door Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Manuele Boaro (Astana-Premier Tech), Robert Power (Qhubeka ASSOS), Filippo Conca (Lotto Soudal) en Joel Suter (Swiss Cycling). Zij kregen de ruimte van het peloton en konden hun voorsprong in de loop van de etappe uitbreiden tot meer dan zes minuten.

Op kop van het peloton was het INEOS Grenadiers dat de kopgroep binnen bereik wilde houden. Ter bescherming van hun leiderstrui snoepten zij gedurende de etappe minuten af van de voorsprong van de koplopers. Toen de renners de laatste vijftig kilometer bereikten, werden ook renners van BORA-hansgrohe op kop gezet. Met Peter Sagan hadden zij een grote kanshebber voor de winst. Ten gevolge van het kopwerk van de ploeg van Sagan, slonk de voorsprong van de vluchters zienderogend.

In de kopgroep was het Suter die bij elke heuvel sprintte voor de punten, waardoor hij de bergtrui bemachtigde. De Zwitserse renner zette een van die demarrages voor de bergpunten door in een solo, maar al gauw werd hij weer teruggehaald door zijn medevluchters. In het peloton werd ondertussen rustig doorgejaagd op de vluchters. Wel was er even een valpartij, waar Javier Romo (Astana-Premier Tech) en Christoph Pfingsten (Jumbo-Visma) bij naar de grond gingen, terwijl ook Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) erbij stond. Zij konden echter weer op de fiets stappen en hun koers voortzetten.

Vluchters ingerekend, Sagan sterkste in massasprint

Met nog dertig kilometer te gaan en minder dan dertig seconden voorsprong, verhoogde Arensman het tempo in de kopgroep op de een na laatste beklimming. Zijn medevluchters konden niet volgen, waardoor hij nog even solo aan kop ging. Door de minieme voorsprong was het echter niet de vraag óf, maar wanneer hij opgeslokt werd door het peloton, waar Filippo Ganna het kopwerk verrichtte. De grote vraag was vooral welke sprinters het tempo op de beklimmingen aankonden en of er nog aanvallers met snode plannen waren.

Nadat de kopgroep werd bijgehaald door het peloton en een aanval van Rémi Cavagna en Stefan Küng ongedaan werd gemaakt, mondde de slotfase uit in een massasprint. In de laatste kilometers voor de meet, positioneerde Sagan zich goed. Hij verzilverde dat met verve en trok aan het langste eind in de massasprint.

Uitslag etappe 1 en klassementen Ronde van Romandië 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws