Van der Poel klopt Dekker en Viviani na zinderend waaiergeweld UAE Tour Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel klopt Dekker en Viviani na zinderend waaiergeweld UAE Tour

Van der Poel klopt Dekker en Viviani na zinderend waaiergeweld UAE Tour

De eerste etappe in de UAE Tour is een prooi geworden voor Mathieu van der Poel. Hij maakte deel uit van een select groepje renners dat de koers door middel van waaiers overhoop gereden had, waarna hij het af kon maken in de sprint. David Dekker reed naar de tweede plek bij zijn debuut voor Jumbo-Visma.

Je zou verwachten dat de renners in de UAE Tour wat afwachtend van start zouden gaan, gezien het de eerste WorldTour-wedstrijd van het jaar is, maar niets bleek minder waar. Direct vanuit de start hadden de renners er zin in, wat na tweehonderd meter koers al resulteerde in een waaieralarm. Onder meer Mathieu van der Poel en Adam Yates, winnaar van de wedstrijd vorig jaar, waren voorin te vinden. Sepp Kuss was één van de belangrijkste namen aan de achterkant van de koers.

Peloton opnieuw in stukken

De orde werd na een zinderend uur hersteld. De wind stond minder gunstig en de groepen konden weer aansluiten. Een periode van luwte brak aan, daar niemand een poging ondernam om uit het peloton weg te springen. Het bleek echter stilte voor de storm, want niet veel later brak het peloton opnieuw in meerdere stukken.

26 renners, waaronder wederom Van der Poel, reden de koers aan flarden. Gesteund door de mannen van Deceuninck-Quick-Step groeide het verschil met het peloton naar anderhalve minuut, waarna dit geconsolideerd werd. Andere aansprekende namen binnen het groepje waren Tadej Pogacar, Adam Yates, Joäo Almeida, Fernando Gaviria, Elia Viviani en WT-debutant David Dekker.

Het peloton maakte nog werk van een achtervolging, maar op 35 kilometer van de streep werd de grens van twee minuten achterstand bereikt. Het bleek het breekpunt voor de grote groep, die definitief niet meer in de dagoverwinning geloofde. Verschillende renners zagen Pogacar en Yates hierdoor een aanzienlijke voorsprong in het algemeen klassement nemen: een goede uitgangspositie voor de komende dagen.

Aftellen naar de sprint

Doordat het peloton de handdoek in de ring had gegooid, kon de kopgroep in relatieve rust toe gaan werken naar de sprint. Verschillende ploegen hielden het tempo hoog, waardoor aanvallen er lang niet bij waren. Een kortstondige poging met onder meer Almeida werd door UAE Team Emirates geneutraliseerd. Mattia Cattaneo was de volgende die het probeerde. Hij kreeg het wel voor elkaar om een klein gaatje te slaan.

Verschillende ploegen probeerden de ontsnapte Italiaan terug te brengen, maar die verzette zich hevig. Het was uiteindelijk Maximilliano Richeze die hem bijhaalde na een chaotische achtervolging. Onder de vod zat hun verhaal er echter op, waarna we afstevenden op de finishlijn. Shane Archbold zette als eerste aan, maar Van der Poel kon langszij komen. De Nederlander kon niet meer achterhaald worden. Dekker kwam nog opzetten, maar strandde op de tweede plek.

Snel meer!

Uitslag etappe 1 en klassement UAE Tour 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws