Evenepoel geeft rode trui glans met prachtige tijdritzege en verstevigt leiding in Vuelta Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel geeft rode trui glans met prachtige tijdritzege en verstevigt leiding in Vuelta

Evenepoel geeft rode trui glans met prachtige tijdritzege en verstevigt leiding in Vuelta

De man in het rood heeft de verwachtingen waargemaakt: Remco Evenepoel heeft de tiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. In de tijdrit was de Belg een maatje te groot voor Primoz Roglic, die 48 seconden langzamer was. Daarmee heeft Evenepoel zijn leiderspositie in het algemeen klassement opnieuw weten te verstevigen.

Slechts 156 renners mochten na de rustdag weer hun nummers opspelden voor de etappe waarin de klok hun grote vijand was. Een nog grotere vijand vonden we echter bij het coronavirus, dat ook in de Vuelta een hele rits slachtoffers heeft gemaakt. Ethan Hayter, Sam Bennett en vier anderen testten positief en moesten naar huis, terwijl ook Edoardo Affini (ziek) en Floris De Tier (zitvlakblessure) huiswaarts keerden.

Enfin, er ging door de overgeblevenen gewoon gekoerst worden. Eigenlijk zou De Tier de wedstrijd openen, maar vanwege zijn opgave was die eer weggelegd voor Boy van Poppel. Zodoende was de Nederlander de eerste finisher in de tijdrit en mocht hij plaatsnemen in de hot seat. Aangezien de toppers nog moesten komen was het duidelijk dat dit niet voor lang ging zijn.

Cavagna beukt Kirsch uit hot seat met knaltijd

De eerste die een richttijd neerzette was Rémi Cavagna. De Fransman deed 34 minuten en achttien seconden over zijn race en dook daarmee bijna een minuut onder de tijd van Alex Kirsch, die op dat moment aan de leiding ging. Met Mads Pedersen op komst was het even afwachten hoe lang de renner van Quick Step - Alpha Vinyl eerste bleef staan, maar de Deense outsider moest maar liefst twee minuten toegeven.

Rohan Dennis was de volgende man om in de gaten te houden. De Australiër gold als een van de topfavorieten voor de zege en leek daar een serieuze gooi naar te doen. Op het eerste tussenpunt lag de renner van Team Jumbo-Visma namelijk maar vier tellen achter op Cavagna. Helaas voor Dennis ging het in het tweede deel wat minder, met als resultaat een verlies van 1.21 minuten aan de meet. Ook Fred Wright (+ 0.53 op Cavagna) en Dylan van Baarle (+ 1.22) kwamen er niet aan te pas.

Sivakov verrast, Evenepoel 21 seconden sneller dan Roglic en Cavagna

Het was wachten op de prestaties van de klassementsmannen. De eerste man die opzien baarde was Pavel Sivakov, de nummer tien in het algemeen klassement. De Fransman klokte op de tussenpunten de tweede tijd en eindigde later op ruim 26 seconden van Cavagna, de huidige leider op dat moment. Thymen Arensman kwam daarentegen minder goed voor de dag en moest bijna twee minuten toegeven op de man van The Wolfpack aan de meet.

Verder waren de ogen uiteraard gericht op Roglic, Evenepoel en Enric Mas. Bij de eerste meting was de drievoudig Vuelta-winnaar derde, terwijl Mas daar de vijfde tijd neerzette. De hamvraag was natuurlijk hoe vlug Evenepoel onderweg was. Daar kwamen we achter op het eerste tussenpunt, waar de jonge Belg de snelste tijd klokte. De man in het rood was 21 tellen sneller dan Cavagna en Roglic!

Evenepoel krijgt nog meer vleugels in slotfase

Het tweede tussenpunt leerde ons dat Roglic nét niet aan de tijd van Cavagna kwam; hij was één seconde trager. Mas zette daar de vierde tijd neer, maar Evenepoel moest nog komen. Had de coureur in het rood zijn leiderspositie vast weten te houden? Jazeker, en hoe! Met nog zo'n tien kilometer te fietsen was Evenepoel 36 seconden sneller dan Cavagna!

Roglic zette alles op alles om Cavagna nog voor te blijven. Dat lukte, want de Sloveen deed uiteindelijk twaalf seconden korter over zijn race tegen de klok. Mas stortte in de laatste kilometers in, verloor daarmee kostbare seconden en eindigde op plek tien. De grootste winnaar van de dag was zonder twijfel Evenepoel: hij verpulverde de concurrentie met een verschil van 48 tellen op Roglic. Zijn voorsprong op de kopman van Team Jumbo-Visma, de nieuwe nummer twee in het klassement, is daarmee gegroeid tot 2.41 minuten.

Hoe presteerden de andere klassementsmannen?

Jai Hindley, negende in het algemeen klassement, was de grootste tegenvaller van de klassementsmannen. De winnaar van de Giro d'Italia kende een teleurstellende dag en zakte zodoende van plek negen naar plaats dertien in het klassement. Ook Juan Ayuso zag zichzelf na dinsdag op een andere plek in het klassement terug; hij wisselde met Simon Yates, die zesde stond.

De grootste verrassing van de dag kwam uit de hoek van INEOS Grenadiers, van Carlos Rodríguez om precies te zijn. De jongeling eindigde net naast het podium op plekje vier, maar mag in zijn eerste grote ronde allesbehalve klagen over deze prestatie. Uiteindelijk was de 21-jarige coureur één minuut en 22 tellen trager dan winnaar Evenepoel.

Uitslag etappe 10 (tijdrit) Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 10 (tijdrit) Vuelta a España 2022 hier terug

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws