Opgaves op dag 10: Hayter, Bennett (beide corona) en drie anderen vallen na rustdag uit Wielrennen
Wielrennen

Opgaves op dag 10: Hayter, Bennett (beide corona) en drie anderen vallen na rustdag uit

Opgaves op dag 10: Hayter, Bennett (beide corona) en drie anderen vallen na rustdag uit

Het regent opgaves op dag tien in de Vuelta a España. Na de afmeldingen van Mathias Norsgaard, Jarrad Drizners en Mathias Norsgaard op de rustdag keerden ook op dinsdag heel wat renners huiswaarts. Corona maakte namelijk een einde aan de ronde van Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), José Herrada (Cofidis) en Harry Sweeny (Lotto Soudal), terwijl Alpecin-Deceuninck Floris De Tier ziet afhaken met zadelpijn. Alsof het niet erger kon noteerden we ook een DNS van Sam Bennett (BORA-hansgrohe).

Ethan Hayter was de eerste grote naam die uitviel. Via Twitter maakt INEOS Grenadiers het nieuws dinsdagochtend bekend. 'In lijn met het protocol van de ploeg en de UCI heeft Ethan Hayter zich moeten terugtrekken uit de Vuelta a España. Hij heeft namelijk een positieve sneltest ingeleverd.' Een grote domper voor de Grenadiers, dat dinsdag met Hayter op de ritzege wilde mikken in de race tegen de klok.

De 23-jarige renner was bezig aan zijn eerste grote ronde en mocht enkele dagen in de witte trui rondfietsen, alvorens hij het tricot moest afstaan aan Fred Wright. Daarnaast streed hij in de vierde etappe mee om de ritzege en eindigde hij die dag op plek zeven. Op de rustdag moesten ook Mathias Norsgaard (Movistar Team) en Jarrad Drizners (Lotto Soudal) de Spaanse ronde verlaten met corona.

Bennett eveneens getroffen door coronavirus

Een andere belangrijke renner die niet van start ging was Sam Bennett. De organisatie van de Vuelta a España maakte zijn opgave vlak voor de start van de tijdrit bekend. We moesten even wachten op de reden, maar ploeggenoot Ryan Mullen laat na zijn race weten dat de Ier - net zoals vele anderen - besmet is met het coronavirus, wat later ook bevestigd werd door BORA-hansgrohe zelf. 'Sam leverde een positieve antigeentest in en heeft ook wat klachten.'

Lees verder onder de foto.

Opgaves op dag 10: Hayter, Bennett (beide corona) en drie anderen vallen na rustdag uit
Sam Bennett schreef zowel de eerste als de tweede etappe op zijn naam.

'Het is heel jammer', treurt Mullen. Sam is heel teleurgesteld. Hij verdient het om hier te zijn en heeft hier zo hard voor gewerkt. Hij presteerde weer op zijn best en ik weet zeker dat hij de groene trui gewonnen zou hebben.' Bennet stond op plek twee in het puntenklassement, achter Mads Pedersen. In Nederland wist hij de eerste en de tweede etappen op zijn naam te schrijven.

Bij Cofidis is José Herrada de sigaar

Niet alleen Hayter en Bennett, maar ook José Herrada testte dinsdag positief op het coronavirus. Dat meldt de Franse ploeg via Twitter, voorafgaand aan de tijdrit. 'José testte positief en heeft wat last van keelpijn. Daardoor kan hij niet van start gaan in deze etappe. Veel beterschap gewenst!' In etappe zeven moest ook Rémy Rochas de ronde verlaten.

Cofidis trok naar de Vuelta a España om op ritzeges te jagen. Daar slaagde de formatie op dag zeven al in, want toen was het Jesús Herrada - de broer van de positief geteste José - die de etappe naar Cistierna op zijn naam wist te schrijven na een dagje in de kopgroep te hebben gereden. De best geplaatste renner van Cofidis is Davide Villella, die 42e staat.

Ook Lotto Soudal ontkomt niet aan corona: Sweeny positief

Lotto Soudal meldt nog vlak voor de start van de tijdrit dat Harry Sweeny de ronde heeft moeten verlaten. 'Helaas moeten we melden dat Harry vandaag (dinsdag, red.) niet van start gaat in verband met covid. Hoewel hij maandag nog negatief testte bij de wedstrijdorganisatie, kreeg hij vanmorgen klachten en moest hij opnieuw getest worden door onze arts. Uit deze test bleek dat hij corona heeft. We wensen je een spoedig herstel toe, Harry!'

Lees verder onder de foto.

Opgaves op dag 10: Hayter, Bennett (beide corona) en drie anderen vallen na rustdag uit
Harry Sweeny

Sweeny is al de tweede renner van Lotto Soudal die naar huis moet door een coronabesmetting, want op de rustdag testte ook Jarrad Drizners positief. Ook verloor de ploeg op dag één Steff Cras al na een harde valpartij. In de zevende etappe maakte Sweeny nog deel uit van een kopgroep die mocht gaan strijden om de zege. De Australiër werd uiteindelijk vijfde achter winnaar Jesús Herrada.

De Tier (Alpecin-Deceuninck) kan niet verder vanwege zadelpijn

De regen aan opgaves is nog niet voorbij, want ook Alpecin-Deceuninck ziet een renner huiswaarts keren. De Belgische formatie meldt namelijk dat Floris De Tier, die als eerste renner van het startpodium zou rollen, de ronde niet kan voortzetten. 'Floris heeft zoveel last van zadelpijn dat het medisch gezien niet langer verantwoord is om door te rijden. Herstel maar snel, Floris', klinkt het.

De Tier had al een poosje last van zitvlakproblemen en was al een paar dagen lang de rode lantaarn in het algemeen klassement. Geen beste ronde voor de Belg dus, die zijn ploeggenoot Jay Vine daarentegen juist heel succesvol zag zijn. De Australiër liet de nodige wenkbrauwen fronsen door zowel in de zesde als de etappe naar de overwinning te rijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws