Evenepoel is iedereen de baas in Andorra, maar loopt door crash na finish flinke hoofdwond op Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel is iedereen de baas in Andorra, maar loopt door crash na finish flinke hoofdwond op

Evenepoel is iedereen de baas in Andorra, maar loopt door crash na finish flinke hoofdwond op

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) heeft de eerste serieuze bergrit van de Vuelta weten te winnen. In Andorra toonde hij zich de beste uit een sprint met een select groepje klassementsrenners.

Na twee chaotische dagen in en rondom Barcelona vertrok het peloton op dag drie voor één dagje uit de autonome regio in Spanje, waarbij de organisatie het zwaardere werk direct niet schuwde. De richting was namelijk noordelijk, richting dwergstaat Andorra. Een land in de Pyreneeën, dus dan weet je het wel: klimmen geblazen!

Vanuit startplaats Súria begonnen we dus aan tocht richting Arinsal, een beklimming van 8,2 kilometer à 7,9 procent gemiddeld. Op voorhand gaven klassementstoppers als Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) al aan dat de vlucht wel een kans zou krijgen als het aan hun zou liggen, en dat was niet aan dovemansoren gericht. Vanaf het begin van de rit werd er hard gekoerst.

Kämna en Caruso opvallende namen in kopgroep

In de eerste vijftig kilometer werden er tal van vluchtpogingen gemeld, waarvan er uiteindelijk één de succesvolle bleek. Een groep van elf man kreeg een vrijgeleide, waarbij twee namen direct in het oog sprongen: Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), de nummers vier en negen van de meest recente Giro d'Italia.

Evenepoel is iedereen de baas in Andorra, maar loopt door crash na finish flinke hoofdwond op

Caruso had met Jasha Sütterlin ook nog een ploegmaat mee voor het vlakke, terwijl Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Eduardo Sepulveda (Lotto-Dstny), Pierre Latour (TotalEnergies), Mathis Le Berre (Arkea-Samsic), Jose Manuel Diaz (Burgos-BH) en Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA) het elftal voorin volmaakten.

De voorsprong van deze groep coureurs liep aanvankelijk niet te snel op, maar nam plots een vlucht naar vijf minuten. Dat was dan ook het moment dat de twee ploegen van de topfavorieten voor het eindklassement, Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step, de controle in handen namen ten faveure van de jongens van klassementsleider Andrea Piccolo van EF Education-EasyPost. Werkmieren Dylan van Baarle en Pieter Serry moesten ervoor zorgen dat de vlucht niet teveel ruimte kreeg.

Bardet en DSM-firmenich rijden a(ttrac)tief in peloton

Vanaf dat moment kwamen we in een soort status quo terecht, tot we aan de Coll d'Ordino (7,9 kilometer à 5,1 procent) begonnen. Vendrame deed voorin overigens nog een zaakje door de punten aan de tussensprint mee te grijpen, waardoor hij virtueel de leiding in het puntenklassement kon overpakken. Slim als hij is liet de Italiaan zich vrij snel daarna terugzakken, op het moment dat Kämna en Caruso tempo begonnen te maken. Het peloton volgde op dat moment op twee minuten, onder leiding van DSM-firmenich. Die ploeg wilde de rode trui terugpakken, maar moest dan toch wel opboksen tegen een sterke klimmer als Caruso.

Net voor de top van de Ordino kwam er plots een aanval van de in Andorra woonachtige Vine, waarop gereageerd werd door Romain Bardet en Wilco Kelderman. De Fransman van DSM-firmenich liet het daar niet bij zitten en ging nogmaals, met opnieuw Kelderman in het spoor. De Nederlander wenste echter niet over te nemen, maar zette enigszins onbedoeld wel de mannen van Soudal Quick-Step onder druk. Die kwamen er net voor de Ordino weer bij, op één minuut van Kämna, Caruso en Sepulveda.

Evenepoel is iedereen de baas in Andorra, maar loopt door crash na finish flinke hoofdwond op

De noeste Siciliaan nam in de afzink van de Ordino de handschoen op, waardoor Sepulveda gelost werd. Caruso en metgezel Kämna begonnen door deze tussensnok met 1.20 minuut voorsprong aan de slotklim, waardoor het nog wel eens een interessante strijd kon gaan worden voor de dagzege. Kämna leek echter niet van plan om de Italiaan nog lang aan zijn zijde te dulden, maar de taaie rakker liet niet zomaar over zich heen lopen.

Ayuso steekt boel in brand, maar Jumbo-Visma is er als de brandweer bij

In het peloton leken ze het op dat moment allemaal wel prima te vinden, al vielen er toch slachtoffers: Max Poole (DSM-firmenich) en Eddie Dunbar (Jayco AlUla) moesten de groep vrij vroeg laten gaan, door het tempo van UAE-Team Emirates. Zij kwamen op die manier ook dichter bij het kopduo, waar Kämna Caruso in de laatste drie kilometer dan toch achter kon laten. Maar of het nog genoeg was voor de dagzege? Daar leek het door het tempo van Jay Vine niet meer op...

Geraint Thomas was de eerste écht grote naam die het moeilijk kreeg, waarna Juan Ayuso er als eerste vandoor ging. Jumbo-Visma zat echter met drie (!) man op het wiel van de Spanjaard, waarna werd besloten om Kuss vooruit te sturen. De in Andorra woonachtige Amerikaan rolde Kämna op, maar liep op een counter van Marc Soler van UAE-Team Emirates. Al bij al bleven er circa twintig man over, zonder Thomas.

Kuss zette zich op kop van deze groep, met een sprint van een select groepje als gevolg. Hiervan ging Evenepoel als eerste aan, met Vingegaard in zijn spoor. De Belg hield met zijn krachtige poten de Deen op afstand en passeerde de meet als eerste, maar kwam direct daarna in botsing met iemand. Daarbij liep hij een forse hoofdwond op.

Uitslag etappe 3 Vuelta a Espana 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 3 Vuelta a Espana 2023 terug in ons liveblog

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news