Damiano Caruso

Dit is de pagina over Damiano Caruso. De Italiaan reed in zijn lange loopbaan voor diverse WorldTour-ploegen en eindigde zelfs op het podium van de Giro d'Italia. In de Leiderstrui verzamelt alle nieuwtjes omtrent Caruso en houdt een biografie bij over zijn wielercarrière.

damiano caruso

Italiaanse laatbloeier Caruso haalde verrassend het podium in de Giro

Damiano Caruso werd geboren in het Italiaanse Ragusa in het najaar van 1987. Caruso werd relatief laat prof en reed tot 2010 voor een kleine Ierse ploeg. Vanaf 2011 kwam hij uit voor de Liquigas-ploeg, waar hij samen reed met onder andere Vincenzo Nibali en Peter Sagan. Het duurde lang voor Caruso hier zelf noemenswaardige resultaten reed, maar in 2014 bleek hij een bijzonder constante renner te zijn, met een degelijke tijdrit en goede klimmersbenen. In het najaar werd hij negende in een sterk bezette Vuelta.

Tussen 2015 en 2018 koerste Caruso in dienst van BMC. In deze jaren vervulde hij vooral een knechtenrol voor kopmannen Tejay van Garderen en Richie Porte. Wel bleek opnieuw dat de Italiaan zelf ook bijzondere constante grote rondes kon afwerken. In 2015 werd hij negende in de Giro en in 2017 elfde in de Tour de France. In 2019 werd hij herenigd met voormalig ploeggenoot Nibali bij Bahrain-Merida, de voorloper van het huidige Barhain Victorious. Ook binnen deze ploeg stond Caruso lang in de schaduw van andere kopmannen, zoals Mikel Landa.

In 2020 reed Caruso ook top tien in de Tour, maar 2021 werd, gek genoeg, eigenlijk pas echt het jaar van de doorbraak voor de Italiaan. Op 33-jarige leeftijd verraste Caruso vriend en vijand door in de Giro van dat jaar als tweede te eindigen achter winnaar Egan Bernal. Ook won hij een zware bergetappe na een lange aanval. In het najaar bekroonde hij een vrije rol in de Vuelta met nog maar een fraaie etappezege. Caruso blijkt een echte laatbloeier. Deze etappezeges waren pas zijn eerste zeges in de WorldTour.

Vanaf dat wonderlijke Seizoen heeft de Italiaan aan status gewonnen. Zo werd hij in 2023 nog eens vierde in de Giro als kopman. Nog altijd is Caruso een stabiele kracht binnen de Bahrain Victorious-brigade en we mogen ondanks zijn leeftijd van 36 jaar nog wel wat mooie prestaties van hem verwachten.

Damiano Caruso Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties