Evenepoel snelt naar wereldtitel tijdrijden, toptalent Tarling stunt met brons, Van Aert slechts vijfde Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel snelt naar wereldtitel tijdrijden, toptalent Tarling stunt met brons, Van Aert slechts vijfde

Evenepoel snelt naar wereldtitel tijdrijden, toptalent Tarling stunt met brons, Van Aert slechts vijfde

Remco Evenepoel is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de elite heren. Waar de Belg er in de wegrit niet aan te pas kwam, stelde hij met een overtuigende chrono toch een regenboogtrui veilig voor het komende jaar. Filippo Ganna eindigde op twaalf seconden als tweede. Toptalent Joshua Tarling stuntte met een derde plaats. Wout van Aert stelde teleur met een vijfde plek.

Een dag na de vrouwen streden de mannen om de wereldtitel tijdrijden. Waar de trend is dat de tijdritten wat korter van lengte zijn, stond er in het Schotse Stirling een onvervalste lange tijdrit van 47,8 kilometer op het programma. Met Ganna, Evenepoel, Stefan Küng en Van Aert waren alle grote namen van de partij, net als titelverdediger Tobias Foss.

Mullen zet eerste richttijd, Nederlands spelen rol in de marge

Voor het de beurt was aan de grote namen, mochten eerst de renners uit de meer exotische oorden een tijd noteren. De eerste serieuze richttijd kwam van de Ierse hardrijder Ryan Mullen. De coureur van BORA-hansgrohe klokte als eerste een tijd van onder het uur: 58.21 minuten. Daarmee was hij maar liefst negen minuten sneller dan de vorige snelste tijd.

Ryan Gibbons - op de weg uitkomend voor UAE Team Emirates - reed namens Zuid-Afrika een knappe chrono en strandde slechts op vijf seconden van Mullen. De tijd van Mullen zou lang standhouden. Onder anderen Nils Politt en de Noor Iver Johan Knotten beten hun tanden stuk op de tijd.

De Nederlandse inbreng kwam niet in de buurt van de medailles, wat ook in de lijn der verwachting lag. Zowel Daan Hoole als Jos van Emden lagen na het eerste tussenpunt rond de dertigste positie. Voor Van Emden was het zijn laatste WK tijdrijden, daar hij na dit seizoen een punt achter zijn carrière zet.

Piepjonge Tarling laat gevestigde namen hard werken

Inmiddels waren alle grote namen onderweg. Het was echter niet enkel uitkijken naar de grote en verwachte namen. Zo begon de 19-jarige Brit Joshua Tarling zeer voortvarend. De renner van INEOS-Grenadiers - die vorig jaar nog wereldkampioen tegen de klok werd bij de junioren - klokte een razendsnelle tijd bij het eerste tussenpunt. Doorgewinterde tijdrijders als Rémi Cavagna, Rohan Dennis en zelfs Van Aert beten hun tanden stuk op de tijd van de jongeling. Van Aert verloor al bijna dertig seconden en kende dus allesbehalve een sterke start.

Filippo Ganna dook wel onder de tijd van zijn jonge ploegmaat. De Italiaan was bij het eerste punt een ruime zes tellen rapper dan Tarling. Evenepoel nestelde zich er tussenin, op een achterstand van vier seconden op Ganna. Enkel Küng en verdedigend kampioen Foss moesten het punt daarna nog passeren. Küng stelde zwaar teleur met een achttiende tussentijd. Foss deed het met een tiende tijd een stuk beter, maar ook hij moest flink versnellen om nog aanspraak te maken op het podium.

De tijdrit van Van Aert liep uit op een deceptie. De Belg van Jumbo-Visma - die een groot doel van de tijdrit had gemaakt - lag bij tweede punt al ruim een minuut achter op de imponerende jongeling Tarling. Uiteindelijk eindigde Van Aert het WK tijdrijden als vijfde en daarmee sloot hij het WK dus af zonder wereldtitel.

Mullen werd aan de finish door Derek Gee van de hot seat gestoten. De Canadees was één van de smaakmakers van de voorbije Giro d'Italia. Zijn tijd 58.17 minuten was vier seconden rapper dan die van Mullen. Lang kon Gee niet genieten van de hot seat, want Lawson Craddock volgde al snel met een tijd die 21 tellen sneller was.

Hetzelfde lot was echter weggelegd voor de Amerikaan, want de ervaren Portugees Neilson Oliveira klokte een tijd van 57.11 minuten en was daarmee ruim veertig tellen sneller dan Craddock. De tijd van Oliveira was een serieuze. Zo strandde Kasper Asgreen op ruim een halve minuut. Rohan Dennis kwam tot op een seconde. Een knappe prestatie van de meervoudig wereldkampioen tijdrijden, want onderweg ging hij tegen de grond.

De leidende tijd van Oliveira werd daarna echter snel in perspectief geplaatst. Toptalent Tarling stormde het smerige kasseiklimmetje naar de finish op en zette een nieuwe toptijd 56.07 minuten, maar liefst 1.04 minuut sneller dan Oliveira.

Evenepoel en Ganna strijden om de titel

Van Aert - die zich herpakte in het tweede deel - strandde op ruim 49 seconden van Tarling. De tijd van de jonge Brit was ijzersterk, maar niet voldoende voor een enorme stunt. Ganna en Evenepoel waren namelijk beide sneller onderweg. Van de twee was Evenepoel het beste onderweg. De Belg, die bij het eerste punt nog vier tellen trager was dan Ganna, draaide zijn achterstand bij punt twee om naar een voorsprong van 12 seconden.

Küng en Foss vervolgden hun teleurstellend begin en zouden uiteindelijk rond de tiende plek eindigen. De strijd om de regenboogtrui ging dus tussen Evenepoel en Ganna. Evenepoel had het voordeel, maar de Italiaanse tijdrijder gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Bij het derde tussenpunt bracht Ganna het verschil namelijk terug naar tien seconden.

Ganna trok zich in de lastige slotkilometer nog eens volledig uit elkaar en zette een eindtijd van 55.31 minuten neer, 36 seconden rapper dan Tarling, die een prachtige bronzen plak zou pakken. Het goud ging naar Evenepoel, die op het einde niet meer stil viel en uiteindelijk twaalf seconden sneller dan Ganna was. Het was voor de renner van Soudal-Quick Step zijn eerste wereldtitel in het tijdrijden bij de elite.

Uitslag WK tijdrijden 2023 - elite mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws