Extreme hitte in Tour: zo werkt het Extreme Weather Protocol en dit zijn de maatregelen Wielrennen
Wielrennen

Extreme hitte in Tour: zo werkt het Extreme Weather Protocol en dit zijn de maatregelen

Extreme hitte in Tour: zo werkt het Extreme Weather Protocol en dit zijn de maatregelen

Het wordt heet in de Tour de France: héél heet. In de vijftiende etappe zal het zo'n veertig graden worden en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. De UCI heeft speciaal voor dit soort gevallen een Extreme Weather Protocol, maar hoe werkt dat precies? In de Leiderstrui zet het op een rijtje.

Waarom bestaat er zo'n Extreme Weather Protocol?

De UCI wil te allen tijde de veiligheid van de renners waarborgen. Om die reden heeft een speciale werkgroep (met onder meer de UCI, de rennersvakbond, de teams en enkele organisatoren) een protocol in het leven geroepen, zodat er voor een wedstrijd vastgesteld kan worden of het verantwoord is om door te rijden.

In welke gevallen kan het Extreme Weather Protocol toegepast worden?

De UCI heeft zes verschillende soorten van weersomstandigheden vastgesteld die kunnen leiden tot een meeting van vertegenwoordigers. In die meeting wordt de situatie van verschillende perspectieven bekeken, bijvoorbeeld ook door een arts. Die vertegenwoordigers beslissen dan over het lot van de race. Die omstandigheden zijn:

1. IJzel
2. Sneeuw op de weg
3. Sterke wind
4. Extreme temperaturen
5. Slecht zicht
6. Luchtverontreiniging

Het protocol geeft echter niet aan wat de exacte waarden van deze omstandigheden moeten zijn om het in werking te laten treden. Om die reden is de vaststelling van 'extreem weer' altijd een interpretatie van de aanwezige commissarissen.

Extreme hitte in Tour: zo werkt het Extreme Weather Protocol en dit zijn de maatregelen

Extreem weer tijdens het WK van 2019 (Sirotti).

Wat kunnen de gevolgen van het Extreme Weather Protocol zijn?

Naar aanleiding van die meeting kunnen er zeven mogelijke uitkomsten zijn, afhankelijk van de ernst van de situatie. Deze zijn:

1. Geen actie
2. Aanpassing van de startplaats
3. Aanpassing van de starttijd
4. Aanpassing van de finishplaats
5. Alternatieve route
6. Neutralisatie van (een deel van) de race
7. Afgelasting van de race

Wat gebeurt er nu mee in de Tour de France?

Voorafgaand aan de vijftiende etappe kwam een werkgroep bij elkaar om de situatie rond het weer te bespreken. Deze groep bestond uit koersdirecteur Thierry Gouvenou, Pierre-Yves Thouault (afgevaardigde Tour), Florence Pommerie (medische afdeling), Pascal Chanteur (CPA) en Julien Jurdie (AIGCP). Zij kozen ervoor de wedstrijd gewoon in zijn volledigheid te laten verrijden (geen actie), maar nemen wel enkele aanvullende maatregelen.

Zo wordt er in de rit een ruimere tijdslimiet gehanteerd. Deze wordt met twintig procent verruimd. Ook mogen drinkbussen door alle toeschouwers overhandigd worden, zodat de renners zich hiermee kunnen koelen. De bevoorrading zal toegestaan zijn vanaf de allereerste kilometer en ook in de ziekenauto's en neutrale auto's zijn bidons beschikbaar.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws