Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021 Wielrennen
Wielrennen

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Het bergklassement is in iedere grote ronde een belangrijke rangschikking, maar in de Vuelta a España misschien nog net een beetje meer. Met al die steile beklimmingen en al die hoogtemeters staat er na drie weken vaak een echte aanvaller op het eindpodium. Wie zijn dit jaar de favorieten? In de Leiderstrui zet ze op een rij.

Kun je voor een bergtrui gaan? Meestal is het iets wat een renner pas tijdens de koers beslist, als er bijvoorbeeld iemand doorheen is gezakt of als een renner per ongeluk twee dagen achtereen veel punten heeft gepakt. Wout Poels bewees in de Tour de France dat je in zo'n geval een heel andere ronde kan rijden, namelijk van col naar col. Bergkoningen winnen zelden de etappe, maar tonen wel drie weken aanvalslust en verdienen zo de bolletjestrui.

Net als bij de truien voor het algemeen- en puntenklassement, heeft de organisatie van de Vuelta nogal gewisseld met de kleur van de trui voor de bergkoning. Momenteel is die wit met blauwe stippen, maar we hebben ook al groen, oranje en zelfs rood voorbij zien komen. Het doet een beetje afbreuk aan de status van zo'n trui, die nu echter toch langzaam een status opbouwt met z'n blauw-witte uiterlijk.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Vuelta a España
Favorieten rode trui
Favorieten groene trui
Favorieten witte trui
Vuelta a España pooltips
Nederlanders in de Vuelta a España

Puntentelling bergtrui Vuelta a España

Cima Alberto Fernández (Altu d’El Gamoniteiru, etappe 18): 20, 15, 10, 6, 4 en 2 punten.
Buitencategorie (etappes 9 en 17): 15, 10, 6, 4 en 2 punten.
1e categorie: 10, 6, 4, 2 en 1 punt.
2e categorie: 5, 3 en 1 punt.
3e categorie: 3, 2 en 1 punt.

Laatste winnaars bergtrui Vuelta a España

2020 Guillaume Martin
2019 Geoffrey Bouchard
2018 Thomas De Gendt
2017 Davide Villella
2016 Omar Fraile
2015 Omar Fraile
2014 Luis León Sánchez
2013 Nicolas Edet
2012 Simon Clarke
2011 David Moncoutié

Favorieten groene trui (puntenklassement) Vuelta a España 2021

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn alle redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het bergklassement in de Vuelta a España te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In totaal dienden zes redacteuren hun top tien in, waardoor renners dus maximaal 72 punten konden verdienen. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het totaal aantal punten. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Gino Mäder, Bahrain Victorious (15%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Dat Gino Mäder kan klimmen, zagen we vorig seizoen al. Mäder werd toen sterk tweede achter David Gaudu in de Vuelta-etappe naar Alto de la Covatilla. Met die prestatie baarde de krullenbol flink wat opzien. Ook in 2021 liet Mäder zijn klimmersbenen zien aan de buitenwereld. In de zevende rit van Parijs-Nice leek de 24-jarige renner op weg naar de grootste zege in zijn carrière tot nu toe, maar hij werd in het zicht van de haven voorbij gesneld door Primoz Roglic. In de Giro d'Italia was het wel raak en won hij de zesde etappe.

Zijn ploeg mikt in de Vuelta met Mikel Landa (#8) op de eindzege en heeft daarvoor heel wat sterke klimmers meegestuurd naar Spanje. Mäder lijkt samen met Damiano Caruso, Wout Poels en Mark Padun (#4) te mogen gaan knechten voor zijn kopman, maar wie weet krijgt hij de vrijheid van zijn ploeg om voor die felbegeerde bergtrui te mogen gaan!

9. Miguel Ángel López, Movistar (15%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Movistar reist met een ploeg vol sterke klimmers af naar de Vuelta, waar Miguel Ángel López er één van is. De Colombiaan wordt in Spanje uitgespeeld als klassementsman, al liet hij in het verleden ook meermaals zien dat hij mee kan dingen naar het bergklassement. Waar hij in 2016 tweede werd in de strijd om de blauwe bollen in de Vuelta, zagen we hem in 2018 terug op de vijfde plek. Die plaats behaalde hij in 2020 ook in het bergklassement van de Tour de France. Klimmen, dat kan hij dus zeker!

Voor medekopman López zal het echter vooral van het koersverloop gaan afhangen. De ploeg mikt namelijk ook met thuisrijder Enric Mas op het eindklassement, dus het ligt er maar net aan wie in de beste vorm gaat verkeren. Mocht de kaart van Mas getrokken worden, dan zou Ángel López zich zomaar eens op het bergklassement kunnen gaan focussen.

8. Mikel Landa, Bahrain Victorious (24%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

We haalden hem eerder al aan, maar Mikel Landa is de grote man die Bahrain Victorious naar voren schuift voor het algemeen klassement. Vanzelfsprekend is de Spanjaard dan ook een grote kandidaat wat het bergklassement betreft, al zette hij in het verleden zelden een hoge notering neer in de strijd om de bollen in een grote ronde. Zijn beste resultaat dateert van 2015, waarin hij eindigde op plek vijf in het bergklassement van de Vuelta.

Met de vorm van Landa zit het wel snor, zo heeft hij onlangs laten zien met zijn eindoverwinning in de Ronde van Burgos. Toch is het in grote rondes altijd even afwachten wat de vorm van de Bask doet, want het zit hem vaak niet mee. Mocht het eindklassement dan toch weer wat hoog gegrepen zijn voor Landa, dan vormt het bergklassement zeker een mooi alternatief doel! De concurrentie zou echter zomaar eens vanuit zijn eigen ploeg kunnen komen, en wel dankzij Gino Mäder (#10) en Mark Padun (#4).

7. Romain Bardet, Team DSM (25%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Romain Bardet mag dan in de grote rondes niet altijd goed uit de verf komen, maar het moge duidelijk zijn dat de Fransman wel een klimmetje kan verteren. Dat liet hij al zien in de Tour de France van 2015, waar hij als derde eindigde in het bergklassement. In 2019 mocht hij de bolletjestrui zelfs op de Champs-Élysées in ontvangst nemen. In de Ronde van Burgos zette hij dit jaar tevens een sterk staaltje klimmen neer en schreef hij de derde etappe op zijn naam. Daarnaast mocht hij de bergtrui mee naar huis nemen.

Team DSM zal deze Vuelta vooral gaan mikken op ritzeges en heeft geen échte klassementsambities. Een mooie uitgangspositie voor Bardet, die naar verwachting zeker de vrijheid zal krijgen om voor de bollentrui te gaan. De vraag is echter wat de vorm gaat doen na zijn val in de Ronde van Burgos. Misschien zijn drie weken koers dan net weer wat veel voor de 30-jarige renner, maar hij heeft eerder immers bewezen dit taakje aan te kunnen.

6. Giulio Ciccone, Trek-Segafredo (44%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Giulio Ciccone heeft nog geen al te beste resultaten geboekt dit seizoen. In de Giro d'Italia stond de Italiaan een tijd lang hoog geplaatst in het algemeen klassement (zesde, red.), maar na de zeventiende etappe moest hij er de brui aan geven. Ook vorig jaar viel hij vroegtijdig uit in de Italiaanse ronde. Toch heeft Ciccone zeker bewezen aardig bergop te kunnen fietsen, want in 2019 wist hij de bergtrui te winnen in diezelfde grote ronde.

Dit jaar mag Ciccone het -voor het eerst- laten zien als kopman voor het algemeen klassement namens Trek-Segafredo. Waar hij eerder nog nooit echt hoge ogen wist te gooien in de strijd om de eindzege, lijkt een hoge klassementsnotering ook nu misschien nog een brug te ver voor de 26-jarige renner. De kans is dan ook zeker aanwezig dat hij er in het hooggebergte doorheen zakt. Waarom dan niet een gooi doen naar het bergklassement, zullen ze bij Trek-Segafredo dan misschien wel denken...

5. Egan Bernal, INEOS Grenadiers (46%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

We zijn aanbeland bij de top vijf, en wel bij Egan Bernal. Dat deze man kan klimmen, hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. De Colombiaan heeft de Tour- en Girowinst reeds op zijn palmares staan en zou daar maar al te graag een Vueltazege aan toevoegen. Het is echter wel afwachten met wie INEOS Grenadiers op de eindzege gaat mikken, want ook Richard Carapaz en Adam Yates reizen mee af naar Spanje.

Na zijn Girozege eerder dit seizoen wilde het niet meer echt vlotten voor Bernal. Hij kreeg het coronavirus onder de leden en kwam in de Ronde van Burgos ten val. Geen beste voorbereiding zou je zeggen, waardoor hij op papier minder kans op het absolute kopmanschap lijkt te maken dan olympisch kampioen Richard Carapaz (#2). Wellicht kan Bernal dan zijn troost vinden in de strijd om het bergklassement, al is de kans groot dat hij (mits hij zelf niet voor de eindzege gaat) voor zijn ploeggenoot mag gaan knechten.

4. Mark Padun, Bahrain Victorious (65%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Iemand die net buiten onze top drie valt, is Mark Padun. Mark Pa-wie?, zul je aan het begin van het seizoen hoogstwaarschijnlijk gedacht hebben. De 25-jarige klimgeit van Bahrain Victorious showde dit seizoen zijn klasse door twee (!) bergetappes in het Critérium du Dauphiné op zijn naam te schrijven. Daarnaast wist hij in diezelfde ronde het bergklassement naar zich toe te trekken. Klimmen, dat kan Padun dus zeker!

Het is echter een beetje de vraag of we hier met een eendagsvlieg te maken hebben. Als de man uit Oekraïne zijn benen van de Dauphiné hervindt, dan moeten we hem zeker in de gaten gaan houden wat het bergklassement betreft. Verder zal hij vooral als knecht gaan dienen voor Landa, zijn kopman, die we eveneens hebben opgeschreven voor de strijd om de bollen, net als Mäder, zijn andere ploeggenoot bij Bahrain Victorious.

3. Guillaume Martin, Cofidis (71%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Aha, daar hebben we de man die vorig jaar het bergklassement in de Spaanse ronde naar zich toe trok: Guillaume Martin! De Fransman behoort vanzelfsprekend dan ook weer tot de topfavorieten voor het exemplaar van 2021. Martin rijdt zeker geen slecht seizoen, al blijven de grote overwinningen wel nog uit. In de Tour de France eindigde hij op een knappe achtste plek in het eindklassement, nadat hij zich één dagje de nummer twee mocht noemen.

Het is nog even afwachten op de doelen voor Martin in deze ronde, maar hij zal ongetwijfeld graag een tweede bollentrui mee naar huis nemen. Als hij dezelfde benen als in de 2020-editie van de Vuelta heeft, zou dat zeker geen kansloze missie voor hem worden, integendeel zelfs. Naast Martin heeft Cofidis de beschikking over Jesús Herrada, die ook wel een aardig klimmetje kan verteren. Grote ambities voor de eindzege, die hoeven we echter niet te verwachten vanuit deze ploeg.

2. Richard Carapaz, INEOS Grenadiers (76%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Daar is hij dan, de olympisch kampioen wielrennen: Richard Carapaz! Samen met Bernal en Adam Yates mag de Ecuadoraan het gaan laten zien in de Vuelta. Vorig jaar mocht Carapaz als nummer twee het podium opstappen in Madrid, terwijl hij één plekje lager eindigde in het bergklassement. In Tokio heeft de klimmer laten zien dat we ons geen zorgen hoeven te maken om zijn vorm. Dat bewees hij ook in de Tour de France, waar hij derde werd. Ook in de Ronde van Zwitserland was hij succesvol en ging hij met de eindzege aan de haal.

Voor Carapaz is er echter één grote concurrent aan te wijzen, en die luistert naar de naam Primoz Roglic (#1). De Sloveen wist hem vorig jaar te kloppen in de strijd om de eindzege en zou zijn hattrick maar wat graag voltooien. Met zijn tweede plek is Carapaz echter nog altijd een grote favoriet voor de eindzege, wat hem automatisch ook een grote kanshebber voor de bergtrui maakt. Met INEOS Grenadiers hoeft hij zich geen betere ploeg te wensen om hem naar de winst te leiden, mocht de 28-jarige Carapaz inderdaad als absolute kopman uitgespeeld worden.

1. Primoz Roglic, Jumbo-Visma (83%)

Favorieten bolletjestrui (bergklassement) Vuelta a España 2021

Dat brengt ons bij de nummer één van deze lijst: de goedlachse Primoz Roglic! Zoals we zonet al vertelden, zal Roglic erop gebrand zijn om zijn derde Vueltazege op een rij binnen te slepen. Zijn Tourdeelname liep helaas uit op een drama, maar Roglic knokte zich enorm hard terug. Op de Olympische Spelen zetten hij de concurrentie een hak en was hij overtuigend de beste tijdrijder. Eerder dit seizoen won Roglic drie ritten in Parijs-Nice en was hij de sterkste in de Ronde van het Baskenland.

Waar Roglic volgens ons de favoriet is voor het rood, is hij dat ook voor de bollentrui. Met onder meer Steven Kruijswijk, Sepp Kuss en Robert Gesink, heeft Roglic een topteam aan knechten ter beschikking. Als de 31-jarige renner van Jumbo-Visma zijn vorm van Tokio weet door te trekken naar Spanje, dan is hij dé te kloppen man voor het bergklassement!

Poll

Wie wint de bolletjestrui in de Vuelta a España?

Door: Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl) en Joëlle Smeets (j.smeets@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws