Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio Wielrennen
Wielrennen

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio

14 is in Nederland een welbekend nummer, dus dat moet helemaal goedkomen in de Vuelta a España. Met veertien Nederlanders aan de start, liggen er weer kansen voor nationaal succes in de Spaanse rittenkoers. In de Leiderstrui loopt ze allemaal even langs.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Vuelta a España
Favorieten rode trui
Favorieten groene trui
Favorieten bolletjestrui
Favorieten witte trui
Vuelta a España pooltips

Wesley Kreder (30, Intermarché-Wanty-Gobert)

Hij werd voor de Giro d'Italia nog in één adem genoemd met Riccardo Minali, met wie hij bij Intermarché-Wanty-Gobert voor een mooie klassering moest zorgen in de massasprints. Het werd een rondje knechten voor de 30-jarige Nederlander, die alweer bezig is met zijn vijfde seizoen bij de Belgische ploeg. Winnen deed hij nooit, maar ploegmaat Taco van der Hoorn heeft in de Giro wel laten zien dat iedereen moet blijven dromen.

Kreder krijgt bij Intermarché sterke klimmers in de ploeg, met Jan Hirt, Rein Taaramäe, Odd Christian Eiking en Louis Meintjes. Op het vlakke zal hij normaliter moeten werken voor Minali, die nog maar eens een kans krijgt om zich te laten zien in het sprintgeweld. Kreder zal de ballen uit zijn broek willen rijden, in de wetenschap dat zijn contract afloopt en een goede prestatie zijn toekomst weleens zou kunnen helpen.

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Wesley Kreder

Steven Kruijswijk (34 jaar, Jumbo-Visma)

Hij wil zo graag kopman zijn, maar sinds het coronavirus insloeg in de wereld, komt Steven Kruijswijk niet meer vooruit. Na de coronabreak viel hij vorig jaar al uit voordat de Tour de France begon en in de Giro d'Italia moest hij opgeven door een positieve test. Dit seizoen houdt het niet over, eigenlijk was hij vooral op de tijdritfiets goed in vorm. Bergop kon hij nergens echt potten breken, ook niet in de Tour de France toen kopman Primoz Roglic wegviel.

Kruijswijk had zelf ook weer de nodige pech, met een afgebroken zadel in het openingsweekend en een crash in de eerste week. In de derde week werd hij ziek en stapte hij af, dus of hij klaar is voor de Vuelta? We zullen het de komende weken moeten zien. Normaliter zal het knechten worden voor Roglic, maar wat zouden we graag weer de Kruijswijk uit 2018 en 2019 zien, die zelf ook meedoet om de top vijf. Het zit erin en misschien komt het er zo aan het einde van een lange corona-lijdensweg wel uit.

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Steven Kruijswijk

Sam Oomen (25 jaar, Jumbo-Visma)

Sam Oomen gaat zijn eerste grote ronde rijden voor Jumbo-Visma, iets om even op te schrijven. Want het was vaak in de grote rondes dat Oomen zijn beste zelf was in zijn tijd bij Team Sunweb. Zijn negende plaats in de Giro d'Italia van 2018 staat nog vers in het geheugen, kan hij die benen weer eens oproepen? Oomen heeft een zware periode achter de rug, waarin hij geopereerd werd aan een beknelde liesslagader en stapje voor stapje terugkeerde. Dat ging met vallen en opstaan, getuige zijn resultaten.

In de Vuelta a Espana wordt Oomen desondanks een belangrijke rol als knecht toegedicht. Met een achtste plaats in de Ronde van Zwitserland deed hij voor het eerst weer écht mee met de grote mannen. Een goede Oomen kan tot diep in de finale mee met Roglic en normaliter ook Kruijswijk. Een luxe voor Jumbo-Visma, dat met Sepp Kuss en Koen Bouwman nóg twee ijzersterke klimmers heeft. Reden om iemand zoals Oomen een keer een vrijbrief te geven in de ontsnapping? We gaan ervoor duimen.

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Sam Oomen

Robert Gesink (35 jaar, Jumbo-Visma)

Roglic, Kruijswijk, Oomen, Kuss, Bouwman; we noemden het rijtje al even. Voor Robert Gesink is de tijd van aanvallen en voor eigen kans rijden in deze omgeving al even verleden tijd. De routinier is inmiddels een gewaardeerde wegkapitein, die het peloton in zijn beste dagen nog enorm pijn kan doen bergop. In de Vuelta a España zal hij normaal gesproken niet de laatste man zijn in de indrukwekkende Jumbo-Visma-trein; we gaan hem al eerder in de etappes zien, als er gecontroleerd moet worden.

Laten we hopen dat we daar drie weken van kunnen genieten. In de Tour de France lag Gesink er - niet voor het eerst in zijn carrière - al na drie dagen bij. Hij gaf op met een schouderblessure en koerste sindsdien niet meer. Gelukkig is Gesink vaak direct op de afspraak en is wedstrijdritme heel goed na te bootsen in trainingen.

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Robert Gesink

Koen Bouwman (27 jaar, Jumbo-Visma)

Koen Bouwman zat lang een beetje in de middenmoot van Jumbo-Visma, maar heeft duidelijk een stapje omhoog gezet op de ladder. Hij werd uiterst knap twaalfde in de Giro d'Italia, waar hij lange tijd als knecht voor anderen reed. Top tien had er zodoende misschien wel ingezeten en dat had Bouwman een paar jaar geleden ook niet kunnen voorspellen. Hij klimt dit jaar als een grote, met ook een zesde plaats in de Baloise Belgium Tour als tastbaar bewijs.

Het is haast zonde dat hij in de Vuelta normaal gesproken drie weken zijn eigen kansen aan de kant moet schuiven voor Roglic. Want als er al ploegmaats kansen krijgen om een rit te winnen, zal Bouwman niet de eerste op de lijst zijn. Toch schrijven we hem op, helemaal nu hij heeft aangetoond dat hij in een grote ronde alleen maar sterker wordt, in plaats van minder. Mee in een grote vlucht in de derde week? Toe doe, Koen!

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Koen Bouwman

Lennard Hofstede (26 jaar, Jumbo-Visma)

Lennard Hofstede is met Nathan Van Hooydonck en ook Gesink op papier de knecht voor het vlakke. Hij moet ervoor zorgen dat Roglic ook in de vlakke etappes niet in de problemen komt met crashes, materiaalpech of misschien zelfs waaiers. Hofstede rijdt sinds 2019 voor Jumbo-Visma en dit jaar is zeker niet zijn meest gelukkige. Hij brak in de Dauphiné zijn elleboog en ontwrichte zijn schouder, waardoor de Vuelta pas zijn tweede koers is sinds zijn rentree. In de Clasica San Sebastián werd hij 81e.

Hofstede is bij Jumbo-Visma de Vuelta-man bij uitstek. Hij stond Roglic in 2019 en 2020 ook al bij in Spanje, toen de Sloveen op ging voor de eindzege. Hofstede zal er net als zijn kopman graag een hattrick van maken. Dan smaakt het bier hem na drie weken ongetwijfeld net zo goed als Roglic zelf.

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Lennard Hofstede

Wout Poels (33 jaar, Bahrain Victorious)

Wout Poels plakt er na een succesvolle Tour de France nog een Vuelta aan vast en waarom niet. De Ronde van Spanje is voor de Nederlander bij uitstek de meest succesvolle ronde gebleken. De klimmer kan zijn ei helemaal kwijt op de loeisteile cols die ook dit jaar weer zijn opgezocht. In 2017 werd hij, als knecht van Chris Froome, zesde in het eindklassement. Die klassering evenaarde hij vorig jaar, toen als kopman van zijn ploeg.

Bij Bahrain Victorious heeft Poels veel vrijheid, zoals hij in de Tour de France de twee laatste weken vol op zoek mocht naar de bolletjestrui, die hij uiteindelijk nipt verloor aan Tadej Pogacar. Wat de ambities zijn in de Vuelta, is ook afhankelijk van zijn ploegmaats. Bahrain neemt met Mikel Landa een grote kopman mee en heeft met Mark Padun, Damiano Caruso, Jack Haig en Gino Mäder een ploeg om bang van te worden. Poels weet hoe hij moet knechten, maar zal ook altijd azen op een eigen kans. Bring it on!

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Wout Poels

Fabio Jakobsen (24 jaar, Deceuninck-Quick-Step)

Als Nederland hoopt op etappezeges, zijn die het meest realistisch bij de naam van Fabio Jakobsen. De pas 24-jarige spurtbom van Deceuninck-Quick-Step heeft een bizar jaar achter de rug, waarvan we inmiddels alles wel weten. Veel belangrijker: hij fietst weer en sprint inmiddels weer met de besten. De Tour de Wallonie was een soort van generale repetitie voor de Vuelta en Jakobsen slaagde met vlag en wimpel. Hij won twee etappes uit de massasprint, in een veld met onder meer Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria. Dat belooft...

In de Vuelta vindt hij de ronde waarin hij in 2019 zijn debuut maakte met twee etappezeges. Het grote doel is nu een rit winnen op het hoogste niveau, daarna zien ze bij The Wolfpack wel verder. Als die eerste sneller binnen is dan misschien wel gehoopt, kan er verder worden gekeken, want er liggen een heleboel kansen voor de rappe mannen. Een droomronde á la Mark Cavendish? We sluiten het niet uit, maar willen die druk helemaal niet op Jakobsen leggen. Het is allang fijn dat hij zich straks weer in de sprints kan smijten.

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Fabio Jakobsen

Dylan van Baarle (29 jaar, INEOS Grenadiers)

Dylan van Baarle heeft ook een drukke zomer achter de rug, met eerst de Tour de France en daarna de Olympische Spelen in Tokio. Toch is hij er gewoon bij in de Vuelta, simpelweg omdat hij zo goed is en zo belangrijk voor INEOS Grenadiers. Van Baarle is anno 2021 een alleskunner; tempobeul op het vlakke, gangmaker op de cols en als het even kan ook een etappewinnaar.

Met Egan Bernal, Richard Carapaz, Adam Yates én Pavel Sivakov in de selectie, lijken er voor Van Baarle weinig kansen te liggen om zelf iets te proberen. Het zal desondanks een dankbare taak zijn om al die supersterren naar de meet te rijden. Een pittige klus ook, zo bleek in de Tour de France wel. Toen lagen drie van de vier kopmannen al in het openingsweekend op de grond. Het zal de Britse ploeg er veel aan gelegen zijn om dat scenario nu te voorkomen. Van Baarle moet daar een cruciale rol in gaan spelen.

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Dylan van Baarle

Jetse Bol (31 jaar, Burgos-BH)

Wie de Vuelta a España zegt, zegt al jaren automatisch Jetse Bol. De goedlachse klimmer van Burgos-BH geniet van het leven en rijdt nu al voor het vijfde jaar op rij drie weken het snot voor de ogen. Bol is geen veelwinnaar, dat is een understatement. Hij won nog nooit een wedstrijd in z'n carrière, maar was er al wel heel vaak dichtbij. Hij valt altijd aan, is tactisch slim en het zou zomaar kunnen dat zijn dag dit jaar daar is.

Als Bol een kans ruikt op een goede ontsnapping, dan zit hij er meestal wel bij en de motor is door de jaren heen zo goed ontwikkeld, dat hij vaak finale rijdt. Daar moet het dan net een beetje meezitten. Bij Burgos-BH kan het in zijn voordeel werken dat hij sterkere ploeggenoten heeft dan ooit. Dani Navarro, Ángel Madrazo, Diego Rubio; we kunnen de paarshemden weleens vaak van voren zien en misschien wel met een glansrol voor Bol.

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Jetse Bol

Thymen Arensman (21 jaar, Team DSM)

De openbaring van de vorige Vuelta was toch wel Thymen Arensman. De inmiddels 21-jarige klimmer van Team DSM zal ook dit jaar weer mee willen in de aanval, of heeft hij misschien zelfs ambities voor een klassement? Kopman Romain Bardet gaf al aan dat de ploeg nood heeft aan zeges, dus lijkt DSM erin te willen vliegen, dan zien ze na afloop wel wat eruit komt.

Dat is op het lijf van Arensman geschreven. De Nederlander is explosief, hij kan ontzettend goed klimmen op de langere cols en de Vuelta zal vooral en andermaal een ontdekkingstocht worden. Kan hij zich een dagje meten met de besten? Kan hij de juiste vlucht kiezen? En kan hij zijn derde plaats in de vijfde rit van vorig verbeteren?

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Thymen Arensman

Martijn Tusveld (27 jaar, Team DSM)

In tegenstelling tot Arensman lijkt Martin Tusveld een iets minder vrije rol te hebben. De 27-jarige alleskunner is al jaren een gewaardeerde knecht binnen Team DSM. Vorig jaar nog was hij in de derde week de beste man na kopmannen Wilco Kelderman en Jai Hindley. Of Tusveld dit jaar moet controleren en beschermen, is afhankelijk van Bardet, die niet echt het achterste van zijn tong laat zien. Ritzeges? Of stiekem toch een klassement?

Als Bardet niet voor een klassement gaat, is er plots veel mogelijk voor Tusveld. Dan kan hij samen met de Fransman, Arensman en Michael Storer op zoek naar geluk in de bergetappes. Ook veel hem geldt dat er met een aflopend contract wel wat op het spel staat, mocht DSM niet voornemens zijn te verlengen. Zien we Tusveld in dat geval meer dan ooit in het offensief?

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Martijn Tusveld

Ramon Sinkeldam (32 jaar, Groupama-FDJ)

Ramon Sinkeldam zal hebben gebaald toen hij deze zomer op de bank naar de Tour de France keek. Hij zag zijn kopman Arnaud Démare al na drie dagen tegen de grond gaan en klimkopman David Gaudu kon een klassement na een zonnesteek op de Ventoux vergeten. Sinkeldam was nu juist gepasseerd om Gaudu een mannetje extra mee te geven in de Tour. Wat als, wat als, wat als...

Het was nu allemaal net niks voor Groupama-FDJ, iets wat in de Vuelta anders moet. Het is de reden dat de Franse formatie de volledige sprinttrein van Démare opstelt, met daarbij dus Sinkeldam. Als Démare in Spanje plots weer aan het winnen slaat, weten we waar het in de Tour aan lag, nietwaar?

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Ramon Sinkeldam

Bert-Jan Lindeman (32 jaar, Qhubeka NextHash)

De laatste Nederlander in deze lijst is er eentje van de Zuid-Afrikaanse formatie Qhubeka NextHash. De ploeg lijkt met een stel vrijbuiters op pad te gaan, al krijgen Fabio Aru en Sergio Henao bergop wel een beschermde rol. Dat betekent dat Lindeman hen zal moeten ondersteunen, zolang ze er goed voorstaan. Hij is bergop één van de betere knechten op papier, al zal Qhubeka NextHash normaliter de koers nooit hoeven dragen.

Lindeman staat er echter ook om bekend dat hij graag in de aanval gaat. Op die manier won hij een rit in de Vuelta van 2015, tot dusverre het hoogtepunt uit zijn carrière. Lindeman is goed bergop, maar vaak is er wel eentje beter. Hij is bovendien niet echt explosief, dus moet hij solo aankomen. In de Giro d'Italia probeerde hij het dit jaar nog wel, maar leverde het niets op. Op naar meer goede moed in de Vuelta!

Nederlanders in de Vuelta a España: Veel knechten, duimen voor Kruijswijk én dromen met Fabio
Bert-Jan Lindeman

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws