Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel krijgt opnieuw interessante etappe Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel krijgt opnieuw interessante etappe

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel krijgt opnieuw interessante etappe

De renners kunnen maandag genieten van een welverdiende rustdag, maar daarna moeten ze weer flink aan de bak. Een dag met veel muurtjes staat op het programma, dus wij schrijven Mathieu van der Poel alvast op als een van de favorieten. Lees hieronder wie je nog meer kunt verwachten.

Parcours etappe 10 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel krijgt opnieuw interessante etappe

Dinsdag gaat de Giro d'Italia verder met een etappe van bijna 200 kilometer tussen Pescara en Jesi. Renners die wat moeite hebben met opstarten na een dagje uitpuffen, hebben geluk: de etappe begint namelijk met een honderdtal vrijwel volledig vlakke aanloop langs de oostkust van Italië. Dit gaat zo door tot aan de tussensprint in Civitanova Marche, waarna het een stuk lastiger gaat worden.

Hierna krijgen de renners een tricky tweede helft van de rit voorgeschoteld. Te beginnen met twee korte beklimmingen van de vierde categorie, maar ook in het vervolg van de etappe gaat het constant op en af. Wat dit deel van de etappe extra lastig maakt, is dat de wegen een stuk smaller worden en het wegdek er op sommige plekken niet al te best bij ligt. Renners moeten dus constant waakzaam zijn, wat het een nerveuze bedoening kan maken.

Uiteindelijk ligt de top van de laatste beklimming getrokken op negen kilometer van de finish. Deze is volgens de organisatie 4,2 kilometer lang aan 4,2 procent gemiddeld. Andere bronnen geven de klim iets korter (1,7 km), maar steiler (6,2 procent) aan. De klim bereikt op het steilste punt in ieder geval percentages van 11 procent. Genoeg dus om rappe mannen, als die er nog bij zitten op dat moment, pijn te doen.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel krijgt opnieuw interessante etappe

Vervolgens gaat het in dalende lijn richting Jesi, waar de finishlijn op een wat bredere weg getrokken is. De laatste 1400 meter van de etappe lopen nog vals plat omhoog, aan ongeveer 2 procent gemiddeld. Het is dus zaak om zeker niet te vroeg te beginnen aan je eindsprint, met het oog op mogelijk stilvallen.

De finishstraat in Jesi.

Weer etappe 10 Giro d'Italia 2022

Het wordt warm in de Giro d'Italia. Dinsdag bereikt het kwik zo'n 27-28 graden Celsius. Veel genieten van een verfrissende zeewind zit er voor de renners niet in. Het is namelijk bijna windstil komende dinsdag. Neerslag wordt er tijdens deze Giro-rit niet verwacht.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2022

Wie naar het profiel van de tiende etappe kijkt, zal er niet omheen kunnen: Mathieu van der Poel maakt wederom grote kans op de ritzege. De Nederlander kan meezitten in de vroege vlucht, maar mogelijk bevalt dat wat minder nadat hij weinig medewerking ondervond in de groep van zaterdag. Gelukkig voor hem kan hij ook nog rekenen op zijn sterke sprint, mocht hij het vanuit het peloton willen afmaken.

Iemand waarmee Van der Poel dan weer rekening zal moeten houden, is Biniam Girmay. De Eritreeër is in goede doen en heeft net als zijn concurrent bij Alpecin-Fenix meerdere wapens om uit te spelen. Datzelfde geldt voor Magnus Cort Nielsen, die op papier echter wat minder snel lijkt dan de andere twee. Vanuit de Vuelta van vorig jaar weten we echter ook wel dat we hem nooit moeten uitvlakken. Ook Vincenzo Albanese is een renner die we in beide situaties kunnen verwachten.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2022 | Van der Poel krijgt opnieuw interessante etappe

Mocht de vlucht het tot het einde uithouden, is het opletten voor renners als Andrea Vendrame, Mauro Schmid en Diego Ulissi. Vooral de twee Italianen kunnen rekenen op behoorlijk wat snelheid in de bergen, terwijl Schmid zaterdag niet onder stoelen of banken stook uitstekend in vorm te zijn. Hij moest het toen echter wel afleggen tegen een Thomas De Gendt, die zijn goede vorm ook zou kunnen verzilveren in deze rit.

Vanuit het peloton is het kijken naar de sterkere sprinters. Het lijkt uitgesloten dat Mark Cavendish hier meedoet om een zege, maar ook voor renners als Arnaud Démare en Giacomo Nizzolo wordt het waarschijnlijk te zwaar. Op een goede dag zouden Caleb Ewan, Simone Consonni en Davide Ballerini echter wel een eind moeten komen.

Odds etappe 10 Giro d'Italia 2022

Mathieu van der Poel - Bet365: 4.003,75
Biniam Girmay - Bet365: 6,00 6.00
Mauro Schmid - Bet365: 12,00 9.00
Magnus Cort - Bet365: 12,00 15.00
Alessandro Covi - Bet365: 19.00
17,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 10 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint etappe 10 van de Giro d'Italia?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws