Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2022 | Heeft Evenepoel wel oren naar nog een ritzege? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2022 | Heeft Evenepoel wel oren naar nog een ritzege?

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2022 | Heeft Evenepoel wel oren naar nog een ritzege?

We kregen al haast ontwenningsverschijnselen, maar het is tijd om weer te klimmen! In de twaalfde etappe van de Vuelta a España finishen we voor het eerst in de tweede week bergop, maar dit keer gaat het niet om een steile puist. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 12 Vuelta a España 2022

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2022 | Heeft Evenepoel wel oren naar nog een ritzege?

De twaalfde etappe zal gaan om één gecategoriseerde beklimming. De Peñas Blancas is 19 kilometer lang en stijgt aan gemiddeld 6,7 procent. Een klim die volledig anders is dan de cols die we tot dusverre hebben gehad. Er kan op een zwaarder verzet worden geklommen, misschien liggen de verhoudingen dan wel net een beetje anders...

In de voorbereiding op de slotklim komen de renners één beklimming tegen, al zijn daar geen bergpunten te verdienen. Het is een lopertje, om de benen alvast een beetje op te warmen. De Peñas Blancas wordt vervolgens een interessante krachttoer.

De 6,7 procent gemiddeld komt vooral voort uit de stroken van tussen de 4 en 6 procent. Het overgrote gedeelte van de klim is echter steiler. Onderin lopen de percentages al richting 10 procent, met een maximaal stijgingspercentage van 15 procent.

Na een onregelmatig middenstuk wordt het in deel twee een stuk constanter. De percentages bungelen tussen de 7,3 en 8,2 procent gemiddeld, met net onder de top een uitschieter naar 14 procent. Wie steekt hier op de top z'n handen in de lucht?

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2022 | Heeft Evenepoel wel oren naar nog een ritzege?

Beklimmingen
192,7 km: PEÑAS BLANCAS (19,0 km aan 6,7%)

Tijden
Start: 12.34 uur
Finish: Rond 17.30 uur

Weer etappe 12 Vuelta a España 2022

Het blijft warm in de Vuelta, al zal een temperatuur van zo'n 30 graden bij de start nog bijna verkoelend aanvoelen. Het kwik stijgt in de eerste koersuren naar maximaal 32 graden, met een matige noordoosterwind. Richting de finale wordt het haast windstil en zal het op de top van de Peñas Blancas een stukje koeler zijn.

Favorieten etappe 12 Vuelta a España 2022-

De verhoudingen in het klassement zijn vrij helder. Als Remco Evenepoel de benen heeft uit de eerste Vuelta-week, dan is hij niet te houden als hij de rit wil winnen. De grote vraag is: wil hij dat? Evenepoel heeft zijn etappezege binnen en zal zijn ploeg misschien ook wel willen sparen, met alles wat er nog aan komt. Als de klassementsrenners om de dagzege willen strijden, lijkt het aannemelijk dat het van een andere ploeg zal moeten komen.

Jumbo-Visma ligt niet voor de hand, of Primoz Roglic moet in twee dagen plots veel betere benen hebben. Net als Enric Mas van Movistar kondigde Roglic wel aan dat hij risico's durft te nemen... De vrees voor Evenepoel zal bij ploegen met één kopman toch groot zijn. INEOS Grenadiers en UAE Team Emirates zijn in dat opzicht interessant. INEOS zou in de aanval kunnen gaan, met twee klassementstroeven Carlos Rodriguez en Tao Geoghegan Hart. UAE heeft Juan Ayuso en João Almeida in de top tien staan.

Achter deze blokken zijn renners zoals Miguel Ángel López (Astana), Ben O'Connor (AG2R), Jai Hindley (BORA) en Thymen Arensman (DSM) interessant, omdat ze met een geslaagde aanval of dag in de vlucht terug in de top van het klassement kunnen komen. Als het op wegrijden uit de groep favorieten aankomt op de slotklim, zien we in López en O'Connor de twee beste gegadigden. Zij lijken in steeds betere doen.

Daarmee hebben we de klassementsrenners wel gehad en kijken we verder naar de klimmers die toch echt in de vlucht moeten zitten, willen ze winnen. Jay Vine (Alpecin) bewees al bij de beste klimmers van deze Vuelta te horen, al deed hij dat wel twee keer op een steile slotklim. Ook Louis Meintjes was namens Intermarché al eens dagwinnaar.

Nu de percentages onder de negen procent blijven, komen er misschien wel anderen in aanmerking. Bij Astana wachten we nog op een eerste aanval van Vincenzo Nibali en bij Movistar hoopt men op een knal van de tevens afscheid nemende Alejandro Valverde. Bij Bahrain Victorious zijn de klassementsambities met Mikel Landa en Gino Mäder wel uit zicht... Kunnen de twee het misschien vanuit een kopgroep?

Ook van EF Education-EasyPost verwachten we nog wel wat. Esteban Chaves beschikt naar eigen zeggen niet over goede benen, maar ook Hugh Carthy en Rigoberto Urán zagen we nog amper vooraan. Dat geldt ook voor Thibaut Pinot namens Groupama-FDJ en Juan Pédro López bij Trek-Segafredo. Na het wegvallen van Simon Yates schrijven we ten slotte Lucas Hamilton op bij BikeExchange en voor UAE zou ook Marc Soler nog iets kunnen betekenen.

Odds etappe 12 Vuelta a España 2022

Jay Vine - Bet365: 5,00 / Jack's: 5,00
Remco Evenepoel - Bet365: 6,50 / Jack's: 6,50
Primoz Roglic - Bet365: 10,00 / Jack's: 15,00
Mark Padun - Bet365: 13,00 / Jack's: 13,00
Thibaut Pinot - Bet365: 21,00 / Jack's: 21,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 12 Vuelta a España  2022

Poll

Wie wint de twaalfde etappe in de Vuelta a España?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws