Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2022 | Vluchters en klassementsmannen kunnen los op Superga! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2022 | Vluchters en klassementsmannen kunnen los op Superga!

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2022 | Vluchters en klassementsmannen kunnen los op Superga!

De Giro d'Italia 2022 is heel leuk om naar te kijken, maar de dagen dat we de klassementsrenners aan het werk zagen, waren tot dusverre op één hand te tellen. Na de tijdrit op dag twee, de Etna op dag vier en de Blockhaus op dag negen is het in etappe 14 van de Giro eindelijk weer aan hen! Met vijf beklimmingen staat er een pittige bergetappe op papier. In de Leiderstrui richt de blik op het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 14 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2022 | Vluchters en klassementsmannen kunnen los op Superga!

De veertiende etappe is slechts 147 kilometer en gaat de hele dag op en af. Het eerste uur is op papier nog het meest eenvoudig. De strijd om de vlucht van de dag zal ervoor zorgen dat ook deze heuvelachtige eerste 36 kilometers pijn zullen doen, voor hen die niet mee hoeven te zitten. Vervolgens komen we bij de beklimming van Il Pilonetto. Deze klim van 7,0 kilometer aan 5,4 procent lijkt een perfect klimmetje om even in te komen, of wordt de kopgroep hier pas gevormd en wordt het dus oorlog? Het is een onregelmatige klim, waarbij het in de laatste drie kilometer niet meer onder de 8,0 procent komt.

De eerste klim van de dag is steil in de laatste kilometers.

Na de eerste klim van de dag is de eerstvolgende gecategoriseerde klim pas na 78 kilometer. Dat is echter schijn, want na 59 kilometer ligt er met het klimmetje naar Parco della Rimembranza wel degelijk een hindernis. Het is de ideale overgangsfase voor een kopgroep om de voorsprong nog wat uit te breiden, want aanvallen op deze klim zal veel te vroeg zijn. Nadat we het park hebben bereikt, is er nog meer dan tachtig kilometer te fietsen en moeten de vier zwaarste cols nog komen.

Ongecategoriseerd, maar er ligt wel degelijk een klim richting de finale.

Na het voorwerk komen we na 78 kilometer dan toch echt aan de voet van het echte werk. De Superga is een bekende klim, daar hij jarenlang gebruikt werd in Milaan-Turijn, de generale repetitie van de Ronde van Lombardije in het najaar. Milaan-Turijn werd dit jaar weer naar z'n originele plek in het voorjaar verschoven en koos voor een nieuw parcours, maar de Superga keert gelukkig wel terug in de Giro. Met 5,0 kilometer aan 8,6 procent is het een pittig ding, eentje waar in Milaan-Turijn altijd de beste klimmers boven kwamen drijven.

De Superga wordt twee keer beklommen.

Na de Superga is het snel dalen richting de voet van de Colle della Maddalena. Deze klim is met 3,5 kilometer nog wat korter, maar aan 8,1 procent gemiddeld net zo zwaar als de Superga. En we hebben goed nieuws voor de renners: na deze tweeluik dalen we af in een tweetrapsraket (met nog een stukje klimmen) en beginnen we weer helemaal van voor af aan, aan de voet van de Superga!

Colle della Maddalena.

De top van de tweede keer Colle della Maddalena wordt op 11,8 kilometer van de finish bereikt en vanaf hier is het nog één keer razendsnel omlaag. De durfals in het peloton kunnen hier nog proberen alles op alles te zetten om alleen weg te rijden, al is de afdaling op papier niet heel technisch, met slechts twee haarspeldbochten en veel op hoge snelheid rechtdoor. In het centrum van Turijn nemen we vervolgens de schade op: wie wint? Wie pakt er tijd? En wie krijgt een belangrijke tik?

De laatste afdaling van de dag.

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: rond 17.15 uur

Weer etappe 14 Giro d'Italia 2022

Het is de hele Giro d'Italia al droog en heel erg warm en dat is op zaterdag 21 mei niet anders. In startplaats Santena is het om 13.15 uur alweer 29 graden en staat er geen zuchtje wind. Het kwik stijgt tijdens de etappe tot boven de 30 graden, waarmee de Simon Yates'jes van het peloton het zwaar zullen krijgen. Rond 17.15 uur is het in Turijn 33 á 34 graden! Dat wordt een dagje op het rooster, letterlijk en figuurlijk.

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2022

Hij kondigde het deze week zelf al aan: deze rit is gemaakt voor Bauke Mollema, die nog altijd naarstig op zoek is naar een overwinning in een Giro-etappe. De Groninger was er deze ronde al meermaals dicht bij, maar deze etappe zal hem - als winnaar van koersen als de Ronde van Lombardije en Clasica San Sebastian - het dichtst aan het hart liggen.

Een andere aanvaller pur sang die we hier van voren gaan zien is naar alle waarschijnlijkheid Lennard Kämna. De Duitser schoot al raak op de Etna, deed daarna meermaals een gooi naar roze, maar is nu weer terug naar zijn oorspronkelijke plan gekeerd: ritten kapen. De Duitser verloor alweer expres vijf minuten om in ritten als die van zaterdag mee te kunnen zitten.

Favorieten etappe 14 Giro d'Italia 2022 | Vluchters en klassementsmannen kunnen los op Superga!
Lennard Kämna won al op de Etna

De mannen die al met Mollema streden om een ritzege verwachten we ook weer van voren: Davide Formolo en Koen Bouwman horen bij de beter klimmende vluchters van deze ronde, evenals hun ploeggenoten Diego Ulissi en Tobias Foss. Andere sterke klimmers op achterstand in het klassement zijn Simon Yates en Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco), Atilla Valter (Groupama-FDJ) en Wout Poels (Bahrain Victorious). Voor klassieke types als Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) is de Superga misschien wat te heftig, terwijl iemand als Mauro Schmid (Quick Step-Alpa Vinyl) het wel aan zou moeten kunnen.

En wat met de klassementsrenners? Wetende dat de aankomst van zondag niet superzwaar is, zou dit wel eens dé rit kunnen zijn om oorlog te maken. We weten van Richard Carapaz dat hij daar niet vies van is, en een parcours als deze ligt hem als olympisch kampioen meer dan pure klimmers a lá Mikel Landa.

Pello Bilbao, ploeggenoot van Landa, is dan weer iemand die dit zeker wel aankan. Bilbao kan goed indelen, dalen en heeft een sprintje om U tegen te zeggen. Landgenoot Alejandro Valverde lust aankomsten als deze eveens wel rauw. Ook João Almeida kan dit zeker aan, terwijl we vanuit Nederlands perspectief benieuwd zijn naar de verrichtingen van Thymen Arensman. En wat kan superdaler Vincenzo Nibali?

Odds etappe 14 Giro d'Italia 2022

Simon Yates - 6,00
Davide Formolo - 9,00
Lennard Kämna - 11,00
Tobias Foss - 21,00
Richard Carapaz - 21,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 14 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint de veertiende etappe in de Giro d'Italia 2022?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws