Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal 2022 | Groenewegen voor zijn vierde in eigen land? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal 2022 | Groenewegen voor zijn vierde in eigen land?

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal 2022 | Groenewegen voor zijn vierde in eigen land?

Na twee jaar afwezigheid is ook de Veenendaal-Veenendaal Classic terug op de koersagenda. In en rondom de Nederlandse plaats wordt een opvolger gezocht van Zak Dempster, die in 2019 de laatste winnaar was. In de Leiderstrui maakt een voorbeschouwing.

Dempster, voor wie het meteen zijn laatste zege als prof was, is als gestopt renner niet meer van de partij. Wie dat wel is, is Dylan Groenewegen. De Amsterdammer is met drie overwinningen recordhouder in de eendagskoers, die in het verleden ook door onder meer Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens werd gewonnen.

Praktische informatie Veenendaal-Veenendaal 2022

  • Zaterdag 21 mei 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1 (en Exterioo Cycling Cup)

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Veenendaal-Veenendaal

2021 Niet verreden
2020 Niet verreden

2019 Zak Dempster
2018 Dylan Groenewegen
2017 Luka Mezgec
2016 Dylan Groenewegen
2015 Dylan Groenewegen
2014 Yves Lampaert
2013 Elia Viviani
2012 Theo Bos

Parcours, weer en tijden Veenendaal-Veenendaal 2022

De Veenendaal-Veenendaal Classic begint, hoe kan het ook anders, in de plaats Veenendaal en zal daar ook eindigden. Het parcours van de wedstrijd is iets meer dan 195 kilometer lang en doet meerdere, voor Nederlandse begrippen althans, heuvels aan. Dit zijn onder meer de Amerongsberg (1,6 kilometer aan 3,2 procent), de Grebbeberg (0,6 kilometer aan 5,5 procent) en het Paardenveld (0,6 kilometer aan 4,2 procent).

De Amerongseberg wordt één keer aangedaan, de andere beklimmingen zijn onderdeel van een plaatselijke ronde die vier keer bedwongen moet worden. Voor de profs moeten deze drempels echter geen obstakel zijn en normaliter gaan ze van weinig invloed zijn op het wedstrijdverloop.

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal 2022 | Groenewegen voor zijn vierde in eigen land?

Beklimmingen
10,7 km: Amerongseberg (1,6 km a 3,2%)
56,5 km: Grebbeberg (0,6 km a 5,5%)
60,4 km: Paardenveld (0,7 km a 4,2%)
94,2 km: Grebbeberg (0,6 km a 5,5%)
98,0 km Paardenveld (0,7 km a 4,2%)
138,2 km: Grebbeberg (0,6 km a 5,5%)
142,0 km: Paardenveld (0,7 km a 4,2%)
179,2 km: Grebbeberg (0,6 km a 5,5%)
183,0 km: Paardenveld (0,7 km a 4,2%)

Weer
De temperaturen in Nederland (en dus ook Veenendaal) zijn zaterdag wat minder dan in de rest van de week. Het zal zo'n 19 graden Celsius zijn, terwijl er een redelijk windje vanuit het oosten staat. Mogelijk dat dit enkele ploegen ertoe doet uitlokken om het spel van de wind te spelen?

Tijden
Start: 12.00 uur
Finish: omstreeks 16.57 uur

Favorieten Veenendaal-Veenendaal 2022

Eigenlijk is er maar één topfavoriet voor deze Veenendaal-Veenendaal Classic. Dylan Groenewegen is drievoudig winnaar van de semi-klassieker en toonde in de Ronde van Hongarije dat het met zijn benen wel snor zit. De Amsterdammer viel op dag twee, maar schreef desondanks op imponerende wijze de slotrit op zijn naam: Fabio Jakobsen werd op meters gereden. Groenewegen beschikt in deze wedstrijd daarnaast over een fenomenale trein, met onder meer Kaden Groves (ritwinnaar in de Rondes van Catalonië en Turkije) als lead-out.

Intermarché-Wanty-Gobert is dit jaar uitstekend aan het sprinten en het zou ons niet verbazen als ze die lijn voortzetten in Nederland. Gerben Thijssen is de mogelijke afwerker van dienst, terwijl de ervaren Adrien Petit, Andrea Pasqualon en Boy van Poppel de taak van lead-out voor hun rekening zullen nemen.

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal 2022 | Groenewegen voor zijn vierde in eigen land?
Intermarché komt met enkele snelle mannen

Bij Lotto Soudal doet Arnaud De Lie mee. De jonge Belg is aan een fenomenaal seizoen bezig, met al drie zeges en talloze ereplaatsen. Alpecin-Fenix komt met Giro-opgever Jakub Mareckzo op de proppen. De Belgische procontinentale ploegen SportVlaanderen-Baloise (Arne Marit) en Bingoal-Pauwels Sauces-WB (Timothy Dupont) hebben ook outsiders.

Team DSM rekent op de beresterke Australiër Sam Welsford, die zich rap aan het ontwikkelen is tot een gevreesde sprinter. Andere mogelijke kanshebber op een goede notering zijn Dan McLay (Arkéa Samsic), Pierre Barbier (B&B Hotels-KTM) en Arvid de Kleijn (Human Powered Health).

TV Veenendaal-Veenendaal 2022

Veenendaal-Veenendaal wordt zaterdag uitgezonden via de Belgische zender Sporza, op één. Zij zijn er vanaf 15.15 uur bij, tot aan de finish rond de klok van 17.00 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws