Favorieten etappe 14 Tour de France 2022 | Pogacar op zoek naar broodnodige tijdwinst op slotmuur Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 14 Tour de France 2022 | Pogacar op zoek naar broodnodige tijdwinst op slotmuur

Favorieten etappe 14 Tour de France 2022 | Pogacar op zoek naar broodnodige tijdwinst op slotmuur

Na een rappe sprintersrit op vrijdag, beginnen we op zaterdag 16 juli het weekend met een interessante etappe voor de punchers. Onderweg wordt er veel geklommen, maar de blik zal gericht zijn op een steile slotmuur aan meer dan tien procent. In de Leiderstrui beschouwt voor, met het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 14 Tour de France 2022

Favorieten etappe 14 Tour de France 2022 | Pogacar op zoek naar broodnodige tijdwinst op slotmuur

Een echte heuveletappe, waarin het nergens vlak zal zijn. Net als op vrijdag zal de strijd om de kopgroep hevig zijn en misschien duurt 'ie wel een hele tijd. De Côte de Saint-Just-Malmont en Côte de Châtaignier zijn twee springplanken van jewelste. De eerste is een lange loper van 7,7 kilometer, de andere is juist kort met 2,6 kilometer aan 7,3 procent. Vlak erna ligt de tussensprint, waardoor ook Wout van Aert misschien wel op de voorposten is.

Op en af in de eerste zestig kilometer.

Na een heuvelachtige openingsfase van dik zestig kilometer wordt het dalen geblazen en krijgen we een stukje vallei. De weg loopt vanaf kilometer 90 voor zo'n twintig kilometer omhoog, maar dit is geen gecategoriseerde klim. De derde klim van de dag is namelijk de Côte de Grandrieu, van 6,3 kilometer aan 4,1 procent gemiddeld. De top hiervan ligt na 135 kilometer en dus zo'n 55 kilometer van de finish.

Meteen erna volgt de Côte de la Fage en dat is met 4,2 kilometer aan 6,0 procent gemiddeld een interessante springplank voor de finale. Op de top is het namelijk nog 29 kilometer tot de meet, met tot aan de voet van de slotklim louter een afdaling. Mensen die wat risico's willen nemen, kunnen dat hier gaan proberen.

Wordt op deze stroken nog iets ondernomen richting de slotklim?

Na de afdaling ligt er nog één hindernis klaar. Gaan de klassementsrenners daar strijden voor de ritzege? Of blijft er iemand vooruit? Het wordt steil, drie kilometer aan 10,2 procent is net even iets langer dan een muur á la de Muur van Hoei. De Côte de la Croix neuve Montée Jalabert begin met percentages rond de acht procent nog prima, maar daarna is het twee kilometer aan dik tien procent. Op de top vlakt het af, wie maakt het daar af in een sprintje?

Favorieten etappe 14 Tour de France 2022 | Pogacar op zoek naar broodnodige tijdwinst op slotmuur

Tijden:
Start: 12.30 uur
Finish: rond 17.19 uur

Weer etappe 14 Tour de France 2022

Het blijft snikheet in Frankrijk, en het wordt vermoedelijk alleen maar warmer... Bij de start om 12.30 in Saint-Étienne zal het al zo'n 33 graden zijn. In de heuvels koelt het wel wat af, maar in de vallei stijgen de temperaturen naar 36 graden! Met windkracht 2 á 4 uit het noorden-noordoosten staat de wind de hele dag flink in de rug, met rond de finish in Mende zo'n 31 graden.

Favorieten etappe 14 Tour de France 2022

Waar zijn de punchers als je ze nodig hebt!? Primoz Roglic is niet topfit, Mathieu van der Poel stapte al uit koers, Julian Alaphilippe is er niet in deze Tour en iemand zoals Dan Martin is ermee gestopt. Als het peloton erom gaat sprinten, lijken alle pijlen gericht op Tadej Pogacar. Buiten het feit dat de Sloveen van UAE Team Emirates tijd goed moet maken op Jonas Vingegaard, heeft hij zich deze Tour al meermaals veel explosiever getoond. Als Vingegaard wil winnen, zal hij er van weg moeten rijden, of moeten hopen dat Pogacar niet de topbenen heeft. Het scenario dat Jumbo-Visma hoopt op een vlucht die wegblijft, lijkt realistischer, daar de bonificatieseconden dan weg zullen zijn aan de finish.

Favorieten etappe 14 Tour de France 2022 | Pogacar op zoek naar broodnodige tijdwinst op slotmuur
Pogacar versloeg Matthews deze Tour al op een punchy aankomst.

Toch zou ook Jumbo-Visma een zaakje kunnen doen om ritwinst, want met Wout van Aert heeft het een puncher in huis die Pogacar misschien wél zou kunnen kloppen. In de eerdere twee aankomsten met een punchy finish was Van Aert één keer mee in de vroege vlucht en speelde hij daarom niet mee in de finale. De andere keer (in etappe 8 naar Lausanne) legde hij Pogi erop. De aankomst is nu een stuk zwaarder en steiler, wat in het voordeel lijkt te werken van Pogacar.

Michael Matthews is de vierde die we noemen, simpelweg omdat de Australiër in dit werk bij de wereldtop hoort. Hij wint niet vaak, maar doet altijd mee om de ereplaatsen. Zit die uitschieter er nu een keer in? Matthews werd bij de eerste twee kansen tweemaal tweede; één keer achter Pogacar en één keer achter Van Aert. Misschien is drie keer wel scheepsrecht. Iemand die al een rit op zak heeft en zal blaken van het zelfvertrouwen, is Tom Pidcock. De vrijbuiter van INEOS Grenadiers kan hier ook kort finishen, maar heeft hij de punch in huis waarmee hij Van Aert in 2021 het vuur aan de schenen legde in de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race?

Favorieten etappe 14 Tour de France 2022 | Pogacar op zoek naar broodnodige tijdwinst op slotmuur
Iemand als Schachmann vanuit de vlucht?...

Kijken we verder dan UAE, Jumbo, INEOS en Matthews, dan zijn er weinig die het op een rechtstreeks duel zullen willen laten aankomen met Pogacar en consorten. Benoît Cosnefroy (AG2R), Maximilian Schachmann (BORA), Andrea Bagioli (Quick Step), Michael Woods (Israel), Alberto Bettiol, Magnus Cort (beide EF) en Dylan Teuns (Bahrain) zijn explosief, maar hun kans lijkt groter als ze het vanuit de vlucht proberen en dan maar hopen dat ze er om mogen strijden met hun medevluchters. Teuns is als winnaar van de Waalse Pijl natuurlijk wel iemand die de besten kán kloppen, maar hij lijkt niet de wonderbenen te hebben die hij toen wel had. Dat geldt ook voor de volledig onzichtbare Woods.

Wat betreft de andere klassementsrenners kijken we vooral naar de Fransen. David Gaudu (Groupama) en Romain Bardet (DSM) zijn explosief en Gaudu toonde in de Dauphiné nog aan dat hij Van Aert heuvelop zelfs kan kloppen. Ook Aleksandr Vlasov zou dit goed moeten kunnen namens BORA, maar de Rus is na een crash in de eerste week constant achter de feiten aan het aanrijden. Van hem verwachten we dus geen wonderen.

Odds etappe 14 Tour de France 2022

Tadej Pogacar - Bet365: 7.50 / Jack's: 7.50
Lennard Kämna - Bet365: 13.00 / Jack's: 13.00
Dylan Teuns - Bet365: 13.00 / Jack's: 12.00
Michael Woods - Bet365: 15.00 / Jack's: 17.00
Jonas Vingegaard - Bet365: 21.00 / Jack's: 21.00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 14 Tour de France 2022

Poll

Wie wint de veertiende etappe in de Tour de France?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws