Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023 | Kuss ✅, Roglic ✅, Vingegaard ✅: en nu, Jumbo-Visma? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023 | Kuss ✅, Roglic ✅, Vingegaard ✅: en nu, Jumbo-Visma?

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023 | Kuss ✅, Roglic ✅, Vingegaard ✅: en nu, Jumbo-Visma?

Alsof de vrijdagetappe naar de top van de Tourmalet niet genoeg was geweest: de Vuelta a Espana kiest ook op zaterdag weer voor een ultrazware bergrit, die het peloton ditmaal naar de top van de Puerto de Belagua brengt. In de Leiderstrui probeert je alle ditjes en datjes bij te brengen!

Parcours etappe 14 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023 | Kuss ✅, Roglic ✅, Vingegaard ✅: en nu, Jumbo-Visma?

Vrijdag begonnen we op Spaans grondgebied en trokken we naar Frankrijk, zaterdag is het andersom. De dertiende etappe van de Vuelta gaat namelijk van start in Sauveterre-de-Béarn. De sprinters komen er met deze startplek in ieder geval al beter vanaf; moesten ze daags eerder nog direct omhoog knallen, zaterdag is er een vlakke aanloopfase van zo'n vijftig kilometer.

Nadat we die hebben gerond, beginnen we aan de eerste beklimming van de dag: de Col Hourcere, direct een col van buitencategorie. Deze is 11,1 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7 procent, wat toch wel fors te noemen is. Met name de eerste kilometers zijn lastig te noemen, daar die gemiddeld aan meer dan tien procent de lucht ingaan. Van rustig inkomen is er dus absoluut geen sprake.

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023 | Kuss ✅, Roglic ✅, Vingegaard ✅: en nu, Jumbo-Visma?

Eenmaal de Hourcere afgestreept is, zetten de coureurs middels een lange afdaling koers richting het volgende obstakel. Vanuit Auberge Logibar moet namelijk de Puerto de Larrau overgefietst worden, de tweede col van buitencategorie die in deze rit geprogrammeerd staat. Op de top van deze col betreden we overigens ook weer Spanje, maar dat terzijde.

De Larrau is 14,9 kilometer lang en loopt aan gemiddeld acht procent de lucht in. Door zijn onregelmatigheid vertekent dit beeld echter flink, want we mogen het gerust omschrijven als een beestachtige beklimming. Ter illustratie: tussen kilometer vier en negen loopt het eigenlijk constant boven de tien procent omhoog, wat ook in de zware laatste kilometers het geval is.

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023 | Kuss ✅, Roglic ✅, Vingegaard ✅: en nu, Jumbo-Visma?

Op 1579 meter hoogte bereiken we de top van deze col, waarna we via een afdaling van tien kilometer naar de Puerto de Laza trekken. Dit is een berg van derde categorie, door zijn karakteristieken van 3,4 kilometer lengte en 6,3 procent gemiddeld stijgingspercentage. Hierna volgt een afdaling van circa tien kilometer, waarna de weg typisch Spaans tergend vals omhoog begint te lopen.

Deze strook richting de slotklim van Belague bedraagt circa vijftien kilometer, waarna we op 9,5 kilometer van de aankomst aan de allerlaatste hindernis van deze dag beginnen. Deze kent een gemiddelde hellingsgraad van 6,3 procent, maar ook in deze is dit niet het hele verhaal. De Belague kunnen we namelijk opdelen in twee stukken: de eerste zeven kilometer zijn circa zeven procent, waarna het richting de top bijna helemaal afvlakt. Het is de eerste maal dat we op deze col aankomen in de Vuelta.

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023 | Kuss ✅, Roglic ✅, Vingegaard ✅: en nu, Jumbo-Visma?

Beklimmingen
66,2 km: COL HOURCÉRE (11,1 km aan 8,7%)
109,0 km: PUERTO DE LARRAU (14,9 km aan 8,0%)
123,1 km: PUERTO DE LAZA (3,4 km aan 6,3%)
156,2 km: PUERTO DE BELAGUA (9,5 km aan 6,3%)

Tijden
Start: 13.17 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 14 Vuelta a Espana 2023

Het gros van de rit verloopt in zuidelijke richting, waar ook de wind vandaan komt. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius staat deze dus voornamelijk op de kop, al moeten we daarbij aangeven dat deze op de slotklim meer in de rug staat door de draai die we daar maken.

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023

Tsja, hoe gaan ze deze rit na de mokerslag die Jumbo-Visma vrijdag uitdeelde toch aanpakken? Met de vrij lange vlakke aanloop verwachten we weer een spervuur aan demarrages in het openingsuur van de rit, waarbij de minder klimmende types de betere bergop rijdende jongens kunnen ondersteunen bij het halen van de 'juiste' vlucht. Of wil Jumbo-Visma ook in deel twee van de Pyreneeën toeslaan?

Wij denken van niet, waarbij we Michael Storer van Groupama-FDJ naar voren willen schuiven als topfavoriet voor deze rit. De Australiër kwam vrijdag als eerste boven op de Aubisque en dat is niet iets wat je doet als je geen goede benen hebt. Nadien moest hij ploegmaat Lenny Martinez ondersteunen, maar het lijkt er uiteindelijk op dat Storer op standje eco de Tourmalet is opgereden.

De bergtrui heeft Storer nog niet in bezet, die is na de Jumbo-Visma-raid voor Jonas Vingegaard. De Deen staat elf punten voor op Storer, terwijl Sepp Kuss er ook nog tussen staat met een achterstand van negen punten. Die mannen maken echter geen doel van het bollentricot, al zijn ze net als Primoz Roglic natuurlijk wel torenhoog favoriet in het scenario van een strijd der klassementsrenners. Gezien die laatste kilometer die laatste misschien nog wel de grootste.

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023 | Kuss ✅, Roglic ✅, Vingegaard ✅: en nu, Jumbo-Visma?

Doordat het na de twee beklimmingen van buitencategorie nog vrij lang is tot de meet, kan het wel eens zo zijn dat er op de slotklim namen boven komen drijven die je in eerste instantie niet verwacht in zo'n rit. In de laatste vlakke kilometers maken jongens van het genre Romain Grégoire, Jésus Herrada, Einer Augusto Rubio, Andreas Kron en Rui Costa zomaar nog kans. En Lennard Kämna van BORA-hansgrohe natuurlijk ook!

Dan moeten ze echter wel alles zien te overleven wat daarvoor komt: daar achten we goed klimmende types als Romain Bardet (DSM-firmenich), Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Wout Poels (Bahrain Victorious) en ook Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) beter toe in staat. Hoe veerkrachtig zou die laatste zichzelf tonen, als hij zaterdag weet te winnen? Let ook op zijn ploegmaten Mattia Cattaneo, Louis Vervaeke en Jan Hirt.

Met Steff Cras (TotalEnergies), Juan Ayuso, Marc Soler (UAE), Cian Uijtdebroeks, Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Santiago Buitrago, Mikel Landa (Bahrain Victorious) en Enric Mas (Movistar) moeten we ook de andere klassementsrenners nog noemen, maar in welk scenario zij écht kans maken op de dagzege? Die zijn er niet veel, al heeft vooral Ayuso ook nog wel een lekker sprintje in de kuiten.

Favorieten etappe 14 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Michael Storer (Groupama-FDJ) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
Outsiders: Sepp Kuss, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Romain Bardet (DSM-Firmenich) en Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek)
Longshots: Juan Ayuso, Marc Soler (UAE-Team Emirates), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Mikel Landa, Wout Poels (Bahrain Victorious), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Mattia Cattaneo en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)

Poll

Wie wint rit 14 in de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws